Tahun lepas, saya telah dibawakan begonia Bauer dengan daun “harimau” indah. Tetapi musim panas ini disebabkan beberapa sebab menjadi hampir monokromatik. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga Begonia harimau Bauer, untuk memelihara warna daunnya?

Harimau begonia, atau kerana ia juga dipanggil Bauer begonia, merujuk kepada tumbuh-tumbuhan hiasan-daun. Pelbagai adalah hibrida, yang diperoleh hasil daripada banyak salib. Jarang tumbuh lebih daripada 30 cm.

Ciri utama bunga adalah daun – mereka berwarna kecoklatan, dengan corak yang sama dengan warna harimau. Terima kasih kepada begonia ini dan dapatkan namanya. Di samping itu, daun adalah bentuk yang sangat menarik, dengan pudar putih di tepi.

cvetushhaya-begonia

Walaupun hiasannya, begonia harimau juga mekar pada musim sejuk dengan bunga putih kecil. Tetapi ramai penanam mengeluarkannya, supaya tumbuhan memberikan semua kekuatan dan pemakanan kepada daun. Begitu juga dengan daun tua.

Rahsia penjagaan untuk beguen Bauer

begoniya-tigrovaya

Untuk begonias untuk menggembirakan mata mereka dengan daun-daun beraneka warna yang indah, perlu menyediakan mereka dengan syarat-syarat yang sesuai:

  1. Penyiraman. Begonia suka kelembapan, tetapi jangan keterlaluan, jika tidak akarnya akan reput. Penyiraman perlu bunga mempertahankan air (tidak sejuk) selepas lapisan atas pengeringan tanah di bawah ketat akar atau palet, tanah beberapa hari selepas menyiram melonggarkan.
  2. Suhu. Begonia adalah bunga termophilic. Pada musim panas, suhu optimum untuk berkembang adalah +20 darjah, dan pada musim sejuk – tidak kurang daripada 16 darjah haba.
  3. Kelembapan udara. Oleh kerana apabila air mendapat di atas daun mereka ditutup dengan bintik-bintik, semburan tumbuhan tidak mungkin. Ia memerlukan kelembapan yang tinggi boleh diwujudkan dengan meletakkan bunga di sebelah apa-apa bekas dengan tanah gambut atau sphagnum lumut dan tuangkan. Dengan berbuat demikian, pastikan bahawa gambut (lumut) sentiasa basah.
  4. Lokasi. Cahaya matahari terang begonia adalah kontraindikasi, jika tidak ia akan kehilangan keindahan hiasannya (tetapi bilangan warna akan meningkat). Jika keinginan untuk mengekalkan warna semula jadi daun tidak hilang, lebih baik meletakkan periuk bunga di ambang jendela utara. Adalah penting untuk memantau keseragaman pencahayaan pada musim panas dan musim sejuk, apabila hari cahaya lebih pendek. Tempat yang ideal akan menjadi balkoni yang dipanaskan di sebelah timur atau barat laut rumah.

Related  Baja oleh Mitlajderu – apakah itu dan bagaimana cara memohon?

Nuansa saat mendarat begonia

podvesnaya-begoniya

Begonias memerlukan tanah yang kaya, jadi tanah untuk penanaman adalah perlu untuk menambah rumput, daun dan pain tanah, humus dan pasir. Untuk bunga yang reput dari kelembapan berlebihan di bahagian bawah periuk untuk meletakkan lapisan saliran tanah liat berkembang dan penutup sphagnum ia.

Pemindahan begonias ke dalam periuk baru bergantung kepada pengisian akar dengan yang lama. Satu tanda bahawa kilang perlu meningkatkan jumlah periuk, adalah akar, yang telah menembusi lubang di bawah periuk.

Transplantasi awal akan merosakkan sistem akar begonia lembut dan tipis. Tetapi setiap dua tahun untuk pemindahan tanaman itu semestinya diperlukan.

Pengeluaran semula begonias

Terdapat tiga cara pemuliaan begonia:

  • keratan;
  • bahagian belukar;
  • benih.

Yang paling popular di kalangan penjual bunga adalah kaedah penyebaran keratan. Untuk melakukan ini, potong batang yang sihat dengan tiga daun, letakkan di dalam tanah yang hangat dan letakkan di tempat yang gelap.

Jika satu lembar digunakan untuk keratan, ia sama ada ditanam secara langsung di dalam tanah atau diletakkan di dalam gelas dengan air untuk perakaran. Kira-kira sebulan kemudian akan ada akar dan begonia dapat dipindahkan ke tempat yang tetap.

Video tentang cadangan am untuk penanaman begonias