Ciri-ciri penanaman dan penjagaan currant hitam

Pada tahun ini taman kami diisi semula dengan “penduduk” baru – ditanam beberapa jenis currant hitam. Dalam keluarga kita semua suka currant jam, jadi mereka memutuskan untuk mendapatkan vitamin sendiri. Beritahu saya, jika terdapat apa-apa ciri tumbuh currant hitam dan bagaimana untuk menjaga ia tahun depan pada musim bunga?

currant hitamKismis hitam dalam kandungan vitamin adalah buah yang paling berguna di kalangan jenis lain. Pada masa yang sama, ia memerlukan lebih banyak perhatian daripada tukang kebun: currant hitam mempunyai keperluan sendiri untuk tumbuh dan menyusui, termasuk pada musim bunga.

Keperluan untuk berkembang

currant pada musim bunga

Kismis hitam suka matahari, kelembapan dan tanah yang subur. Tempat terbaik untuk penanaman pokok renek akan menjadi selatan atau barat daya, iaitu, satu sisi yang diterangi oleh matahari. Dalam kes ini adalah perlu untuk mengambil kira bahawa tumbuhan ini takut draf, dan juga sering menderita terlalu dekat tempat tidur air bawah tanah.

Currant hitam tidak bertolak ansur dengan tanah masam, jadi jika fenomena seperti itu berlaku, satu tahun sebelum penembakan yang dirancang adalah perlu untuk menggali tapak dengan kapur pada kadar 500 g setiap 1 km persegi. m Secara langsung sebelum mendarat di lubang pendaratan, tambah superfosfat, abu dan humus.

Tanam currant hitam boleh menjadi baik pada musim bunga dan musim luruh, tetapi kebanyakan tukang kebun lebih suka pilihan kedua.

Penjagaan Spring

penanaman currants

Agar currant hitam dapat menuai hasil buah beri yang besar, ia harus diberi perhatian pada permulaan musim yang semakin meningkat. Untuk melakukan ini pada musim bunga ia berikut:

  1. Menjalankan pemangkasan semak, membuang semua cawangan yang rosak dan yang mana perosak (tungau) diselesaikan. Di samping itu, teknologi pemangkasan bergantung pada usia belukar: tumbuhan muda harus dipotong, meninggalkan 3-4 buah ginjal. Budidaya berumur 2 tahun ditipis, meninggalkan hanya kira-kira tiga pucuk yang kuat, dan mengukir selebihnya ke paras tanah. Pucuk kiri dipendekkan, memotong bahagian ketiga mereka. Prosedur ini diulangi untuk tahun ketiga kehidupan. Pada masa akan datang, apabila belukar dibentuk, ia hanya perlu untuk memotong cawangan-cawangan yang rosak dan terlalu lama setiap tahun, dan juga menghapuskan pertumbuhan muda sekiranya terlalu banyak.
  2. Secara kerap menyiram penanaman, memberikan mereka kelembapan yang currant begitu suka.
  3. Untuk mengelakkan penyakit dan kerosakan serangga, merawat kismis dengan Nitrafen.
  4. Pakan dengan baja mineral kompleks.
  5. Senyapkan batang untuk mengelakkan kelembapan cepat dan rupa rumpai.

Dengan aktiviti musim bunga yang tepat pada masanya, currant hitam akan berbuah dengan beri yang lazat pada 10-15 tahun akan datang.

Penanaman musim bunga currant hitam dan penjagaan selanjutnya – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector