Beritahu saya, apakah baja yang boleh saya buat pada musim gugur untuk currants dan raspberi di negara ini? Terdapat beberapa semak kedua-dua budaya, mereka telah berkembang untuk jangka masa yang panjang dan pada tahun-tahun kebelakangan ini beri telah terasa runtuh.

baja untuk pokok renekRaspberi dan currants adalah pokok renek yang tumbuh di satu tempat tanpa transplantasi selama bertahun-tahun. Tanpa pembajaan tambahan selama beberapa tahun, mereka memilih dari tanah keseluruhan bekalan nutrien. Kebanyakan tukang kebun mula-mula, setelah menuai beberapa kali penuaian yang banyak, sering kali tertanya-tanya mengapa semak-semak mula berbuah. Dan sebabnya terletak di suatu tempat di permukaan – hanya budaya yang tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk ini. Walaupun dengan pengenalan baja pada musim bunga, ini sering tidak mencukupi.

Mengapa menyuburkan raspberi dan currants pada musim gugur?

Pembajaan musim bunga untuk semak buah tidak kurang penting daripada musim bunga:

  • mereka membuat kekurangan elemen surih yang digunakan dalam proses pembiakan;
  • merangsang penuaian masa depan di cawangan muda;
  • pokok renek yang sihat, tidak kurang nutrisi, bertahan lebih baik musim sejuk walaupun tanpa perlindungan tambahan.

Mengenai baja yang dibawankan pada musim gugur di bawah raspberi dan currants di negara ini, dalam tempoh ini buah-buahan buah memerlukan persiapan fosfat kalium dan organik.

Bagaimana untuk memberi makan currant?

currant

Sebelum frosts (kira-kira pada pertengahan Oktober), di bawah semak currant mesti diperkenalkan organik. Meninggalkan dari pusat belukar 50 cm, menyebarkan diameter tunggul humus, kotoran atau kompos dalam jumlah 6 kg untuk setiap tumbuhan, dan menggali tanah.

Ia hanya mungkin untuk memohon bahan organik kepada tanah lembap untuk mengelakkan kerosakan pada sistem akar dari luka bakar.

Baja mineral membantu currant untuk bertahan hidup pada frosts musim sejuk. Bagi setiap meter persegi tanah, anda memerlukan sekurang-kurangnya 20 g kalium sulfat dan 50 g super fosfat. Anda boleh membuatnya sekali setiap dua tahun, secara individu atau gabungan, termasuk dengan organik.

Persediaan kompleks yang mengandungi kalium, fosforus dan mikroelemen lain juga agak berkesan. Kelebihan menggunakannya adalah bahawa komposisi nutrien sudah seimbang dan ia hanya mustahil untuk membuat kesilapan dengan dos mineral. Salah satu ubat ini adalah baja AVA dalam granul, yang selepas aplikasi berlangsung sehingga 3 tahun, secara beransur-ansur memberi makan currant.

Bagaimana untuk memberi makan raspberi?

raspberry

2-3 tahun pertama selepas menanam benih raspberry, mereka hanya memerlukan persiapan yang mengandungi nitrogen, dengan syarat bahawa semasa menanam lubang itu terselip. Pengenalan baja fosfat-kalium bermula apabila belukar sudah cukup dewasa (untuk 3-4 tahun hidup).

Pada bulan September, anda perlu membuat alur pada jarak 25 cm dari belukar dan tuangkannya 20 g garam kalium dan 30 g super fosfat. Anda juga boleh menambah 3-4 kg humus. Betulkan baja di dalam tanah.

Pemakanan raspberi musim luruh – video