Semua masa yang baik hari ini! Setiap tahun pada musim bunga, tingkap dan meja di apartmen berantakan dengan kotak dengan anak benih. Mereka berat, dan bumi sering terbakar melalui lubang retakan dan saliran. Dan, baru-baru ini, saya mendengar bahawa benih boleh ditanam tanpa tanah. Adakah ini begitu? Jika ya, beritahu saya, silakan kaedah benih yang telah terbukti tanpa tanah. Saya ingin mencuba.

Sehingga kini, ramai penduduk musim panas enggan menggunakan tanah apabila menanam banyak jenis benih: timun, jagung, kacang, kubis, lada dan lain-lain. Dalam kes ini, pelbagai kaedah benih yang tumbuh tanpa tanah digunakan. Ada di antara mereka yang lebih mudah, yang lain kurang. Sebagai contoh, anda boleh menggantikan tanah dengan habuk papan – mereka lebih mudah dan tidak hancur dengan debu halus. Tetapi masih, teknologi ini tidak selalu mudah. Oleh itu, lebih baik untuk memberitahu tentang cara yang lebih mudah.

Sedikit teori

Budaya yang dibina boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:

  1. Selepas percambahan (dalam masa 1-2 minggu), benih ditanam di dalam tanah (kacang, timun, kubis);
  2. 1-2 minggu selepas percambahan, mereka ditransplantasikan ke dalam tanah atau habuk papan (terung, tomato, lada, kubis). Percambahan tanpa tanah dalam kes ini membolehkan anda memilih pucuk yang paling kuat, serta berkesan menangani kaki hitam.

Kaki hitam - petani trak

Kami mula bercambah

Teknologi semudah mungkin. Ambil beg selofan yang biasa dan potong selebar kira-kira 10-12 sentimeter. Pita yang dihasilkan diletakkan di permukaan yang rata dan licin. Di atasnya menyebarkan kertas tandas, yang perlu ditenggelamkan. Kertas itu dibentangkan benih dengan jarak 3-4 sentimeter, 2-2,5 sentimeter dari tepi.

Kami menyebarkan benih di atas kertas

Satu lagi kertas tandas diletakkan di atas biji benih, selepas itu “sandwic” digulung menjadi “roll”. Bahagian bawah (yang lebih jauh dari biji) diturunkan ke dalam gelas atau botol plastik yang dipotong, yang dipenuhi dengan air sebanyak 1-2 sentimeter. Keupayaan diletakkan di tempat yang hangat (suhu harus sekurang-kurangnya + 23 … + 25 darjah Celcius). Pencahayaan tidak penting.

Pendaratan di dalam tanah

Seminggu kemudian, pucuk pertama akan muncul dari “roll”.

Pucuk pertama muncul

Dalam seminggu mereka akan cukup kuat bahawa “roll” boleh ditarik dan ditanam semua atau taugah terkuat di dalam tanah. Kertas tandas yang bergerigi tidak akan menyakitkan – mereka akan dengan cepat merosakkan tanah, berfungsi sebagai baja tambahan.

Anda boleh lebih teliti mempelajari teknik ini dengan menonton video