Saya melihat di TV satu program di mana katil yang sangat indah dari batu telah ditunjukkan. Saya mempunyai plot kosong di dacha saya, saya mahu cuba membuat bunga yang sama di sana. Sila berikan cadangan langkah demi langkah bagaimana membuat katil batu di pondok anda dengan tangan anda sendiri.

Dacha adalah tempat kegemaran para pemilik rumah yang bahagia. Dan jika terdapat juga sebidang tanah, maka di antara yang lain anda boleh bekerja. Lagipun, tidak ada apa-apa yang memberi inspirasi kepada “kerja ennobling manusia”, seperti udara segar. Sebagai tambahan kepada tumbuh-tumbuhan yang ditanam di taman, setiap dacha semestinya mempunyai taman bunga, dan bentuk katil bunga hanya bergantung pada imaginasi penduduk musim panas. Ia boleh seperti taman depan yang sederhana, tanpa lekapan di sepanjang pagar, dan bunga hiasan yang berhias. Baru-baru ini, trend baru menjadi lebih popular – katil batu, yang praktikalnya tidak perlu merumput, kerana rumpai dibuang semasa peletakan bunga.

Kelebihan katil kerikil

katil kerikil dengan pokok-pokok

Katil kerikil adalah sejenis campuran batu dan tumbuhan, dibentangkan dan ditanam dalam urutan tertentu. Ia adalah taman batu kecil, yang dengan pasti menekan aliran bunga yang mudah kerana kelebihannya:

  • memerlukan sedikit penjagaan kerana ketiadaan rumpai yang hampir tidak lengkap, kerana bukan penggubalan tanah – kerikil;
  • kemungkinan mewujudkan bunga di tempat yang paling beragam tapak (di tempat teduh, di bawah matahari, di lereng, di sudut-sudut sudut);
  • memberi apa-apa bentuk dan saiz;
  • teknologi mudah memecahkan katil bunga;
  • tidak perlu sering air dan menyuburkan tanaman yang ditanam.

Cadangan langkah-demi-langkah untuk susunan katil batu

katil kerikil

Ia tidak begitu sukar untuk membuat katil batu di pondok oleh dacha, memerhatikan cadangan langkah demi langkah berikut.

Penyediaan tanah

penyediaan tanah

Pilih tapak di mana aliran bunga akan dibahagikan dan tandakan sempadannya – memandu di pasak dan tarik tali. Pengaliran bentuk tidak teratur akan kelihatan lebih teratur. Kemudian, di kawasan yang dirancang, alihkan lapisan atas tanah ke kedalaman 20 cm. Pilih semua akar di tempat di bawah katil. Agar tidak terlepas rumpai yang tumbuh, kawasan itu harus dibasahi dan ditinggalkan selama seminggu, supaya mereka ditembusi, dan juga dikeluarkan.

Related  Apa yang perlu dilakukan dengan kekwa dalam periuk apabila ia berkembang?

Selanjutnya tapak digali. Untuk membuat lapisan saliran apabila menggali, tambah pasir besar atau tanah liat yang lebih besar. Kemudian, letakkan tanah sedikit dengan roller taman dan tutupi kawasan yang digali dengan lapisan geotekstil yang pertama. Ia akan menjadi penghalang kepada rumpai saka kiri di kedalaman bumi, dan juga akan menyimpan kerikil dari penenggelaman.

dok geotekstil

Memotong geotekstil pada bahagian mesti dibentangkan supaya kanvas berterusan diperolehi. Antara satu sama lain, kepingan-kepingan itu diikat dengan fixatives yang merosot khusus.

Selepas bunga bunga telah ditutup dengan kain mulsa, di dalamnya setiap 3 sq.m. Anda perlu menembusi lubang untuk mengalirkan air yang berlebihan.

Penyediaan tapak penanaman

penanaman

Selepas menentukan tempat untuk menanam tanaman, mereka juga dipotong dalam agrofiber, dipandu oleh saiz bekas pendaratan lembut. Di dalam lubang yang dipotong, keluarkan lubang itu, letakkan bekas di sana, isi dengan tanah dan tanam kilang yang disediakan. Bekas sedemikian sangat mudah apabila meletakkan katil kerikil, kerana mereka melindungi sistem akar bunga atau semak dari kerosakan dan memisahkan tempat pendaratan dari tempat kerikil.

Sekiranya keinginan untuk menanam bunga baru akan muncul selepas bunga bunga ditutup dengan kerikil, anda perlu menanamnya:

  1. Pilih kerikil di tempat penanaman.
  2. Buat pemotongan dalam geotekstil dan letakkan tepi ke bawah.
  3. Gali lubang di bawah anak benih.
  4. Tumbuh tumbuhan, taburkan dengan lapisan kecil tanah, tuangkan.
  5. Masukkan batu kerikil.

Mengisi katil bunga dengan kerikil

penimbunan kerikil

Untuk tidur dengan ruang yang tersisa selepas menanam ruang dengan lapisan pertama kerikil. Di atas meletakkan lapisan kedua geotekstil dan isi dengan lapisan hiasan kedua batu.

Video tentang bagaimana membuat katil bunga kelikir berwarna