Saya suka bunga mawar, suami saya sentiasa memberi saya mereka untuk setiap hari cuti. Malangnya, sejambak itu cepat pudar, jadi saya ingin mengagumi keindahan ini lebih lama. Beritahu saya bagaimana untuk menyelamatkan bunga mawar? Mungkin terdapat beberapa rahsia untuk memanjangkan nyawa mereka?

mawar dalam pasuMungkin ada wanita yang tidak peduli dengan bunga mawar. Budak hebat warna yang paling pelbagai, bangga naik pada batang yang langsing dan mengeluarkan aroma mulia yang halus – apa yang lebih indah daripada cermin ini? Satu-satunya kekecewaan yang mereka sampaikan ialah jangka pendek “hidup” selepas memotong, tetapi para penyair benar bunga ini tahu bagaimana untuk menyelamatkan bunga mawar, dan berkongsi rahsia dengan keseronokan. Jadi, apa yang boleh anda lakukan untuk membuat mawar berdiri di dalam pasu selama mungkin?

Peranan tegas dimainkan oleh faktor-faktor berikut:

  • Wang “betul”;
  • Air “Khas”;
  • penyediaan bunga.

Dalam apa vas adalah lebih baik untuk meletakkan bunga mawar?pasu dengan bunga mawar

Pilihan pasu bergantung pada ketinggian sejambak. Orientasi diperlukan untuk panjang batang: semakin lama, semakin tinggi kapasiti. Selepas rendaman dalam mawar pasu hendaklah sekurang-kurangnya separuh di dalam air, jadi ia layak memberi keutamaan kepada hidangan memanjang yang tinggi, sementara lehernya harus cukup lebar sehingga bunga tidak penuh.

Mawar terpanjang berdiri di dalam pasu seramik, kerana mereka “menyembunyikan” mereka dari cahaya, dan air tidak akan merosot dengan cepat, tetapi dari bekas telus seperti pasu kristal lebih baik untuk menolak.

Bagaimana untuk meningkatkan kualiti air?air untuk mawar

Untuk sejambak perlu menuang air di dalam pasu. Pada musim sejuk ia harus suhu bilik, pada musim panas lebih baik untuk menyejukkannya sedikit. Agar mawar untuk berdiri lebih lama, tambah ke dalam air:

  • tablet aspirin;
  • tablet karbon diaktifkan;
  • cuka dan gula (1 sudu per liter cecair).

Dua bahan pertama membasmi cecair dan akan menghalang perkembangan bakteria, dan yang kedua – berfungsi sebagai makanan untuk bunga.

Kami meletakkan karangan bunga dalam pasu dengan betulpemangkasan

Membawa rumah sejambak, anda perlu segera melepaskannya dari bungkusan dan menyediakan mawar. Untuk melakukan ini, dengan menurunkan petua potongan ke dalam air, potong pucuk di sepanjang sabit (anda masih boleh memotongnya). Adakah ini semestinya di dalam air, tidak mendapat bunga, supaya udara tidak masuk ke dalam potong, dan gabus terbentuk yang akan menghalang mawar dari mengakses oksigen.penyingkiran daun

Satu lagi perkara penting: semua daun yang boleh terendam di dalam air perlu dipotong agar tidak menyebabkan pembiakan pramatang bunga.

Di mana vas terletak?

Ia tidak mengatakan bahawa di meja berhampiran tingkap selatan matahari dengan cepat “memendekkan” kehidupan mawar, jadi untuk pasu anda perlu mencari tempat paling gelap di dalam rumah (almari ke mawar tidak ada kena mengena dengannya). Adalah wajar bahawa terdapat sejuk, kerana panas bertindak pada bunga-bunga seperti matahari.mawar

Setiap dua hari air harus diubah, menambah komponen di atas ke dalam pasu. Juga, anda perlu mengemas kini kepingan pada warna dan menyemburkannya.

Setelah menggunakan teknik kecil ini, anda boleh memanjangkan umur sejambak dan mengagumi mereka untuk seketika.

Related  Kenapa rumput berubah menjadi kuning selepas ricih?

Video tentang cara memanjangkan hayat mawar dalam sejambak