Saya mempunyai bunga kecil berhampiran rumah. Tahun ini, dia menanam nasturtium mahri yang sangat indah. Saya mahu meninggalkan benih untuk tahun depan. Beritahu saya, bilamana lebih baik mengumpul biji nasturtium supaya mereka tidak kehilangan percambahan?

Nasturtium terutamanya tumbuhan tahunan dengan bunga besar yang indah dengan warna yang berbeza, walaupun terdapat juga varietas saka. Sejak bunga tidak bertoleransi hibernasi di tanah terbuka, ia ditanam di atas katil bunga sebagai tahunan. Selalunya menggunakan jenis nasturtium seperti:

  • terry;
  • ampel;
  • penggulungan;
  • kumpulan;
  • dijahit.

penggulungan nasturtium

Semua spesies membiak dengan biji, dan setiap tahun perlu ditanam semula. Walau bagaimanapun, ia sudah cukup untuk membeli biji varieti berkualiti sekali dan anda boleh membekalkan benih selama beberapa tahun ke depan. Perkara utama dalam perkara ini adalah untuk mengumpulnya tepat pada waktunya.

Bilakah perlu untuk mengumpul biji nasturtium?

benih hijau nasturtium

Benih nasturtium adalah kotak kecil dengan permukaan pelepasan yang tidak rata. Kumpulkan mereka selepas pematangan penuh, sebelum bermulanya fros pertama. Pengecualian adalah nasturtium asing: benihnya harus dipotong dengan hijau dan diproses pada suhu bilik.
Tempoh benih yang mencapai kematangan penuh ialah 40 hingga 50 hari. Harus diingat bahawa proses ini tidak merata, dan kiraan itu tidak datang dari penanaman atau berbunga, tetapi dari saat kelopak jatuh. Itulah sebabnya koleksi itu dilakukan secara berperingkat-peringkat, kerana ia masak.

benih masak nasturtium

Benih, yang sudah matang, berubah warna – dari hijau menjadi kekuningan.

Tetapi ia berlaku bahawa frosts awal tidak membenarkan benih untuk masak. Dalam kes ini, tidak ada lagi yang perlu dilakukan tetapi merobeknya hijau. Biji-bijian semacam itu perlu masak di dalam bilik yang hangat, yang berlangsung sehingga dua bulan.

Bagaimana untuk mengumpul benih?

nasturtium

Benih masak mudah dipisahkan dari bunga yang layu dan oleh itu jatuh ke tanah di bawah belukar. Anda boleh mengumpul mereka dari bawah belukar, mengambil dari tanah. Beberapa kedai bunga, agar tidak kehilangan biji yang berharga, menyebarkan surat khabar lama di bawah belukar nasturtium. Jadi benih tidak akan hilang dan akan terlihat jelas.

Jika jumlah benih yang telah dikumpulkan telah dikumpulkan, dan masih terdapat banyak hal berkembang di belukar, mereka akan dikeluarkan. Ini akan membantu memanjangkan pembungaan nasturtium.

Sebelum menyimpan, benih harus dikeringkan di tingkap, menyebarkannya di atas selembar kertas.

Bagaimana untuk menyimpan biji benih?

Biji nasturtium kering disimpan dalam kotak kadbod atau beg kertas. Gunakannya untuk membiaknya selama tiga hingga empat tahun selepas pengumpulan. Selama ini, biji-bijian sempurna mengekalkan percambahan mereka.

Berkembang nasturtium, menjaga dan mengumpul benih – video