Nasihat bantuan! Tahun lepas, kentang ditanam di tempat yang baru. Kami segera memberi amaran bahawa tanah itu berpasir. Sesungguhnya penuaian itu tidak terlalu mengagumkan – tanah kering sepanjang masa, walaupun selepas hujan biasa. Mungkin baja akan menyelesaikan masalah ini? Beritahu kami tentang cara memohon baja untuk kentang di tanah berpasir, tolong!

Tanah pasir adalah masalah yang serius bagi banyak tukang kebun dan penduduk musim panas. Anda boleh mendapatkan hasil tuaian yang kaya di kawasan tersebut, tetapi sangat sukar.

Menanam kentang di tanah berpasir

Tetapi sebelum bercakap tentang penggunaan baja kepada kentang di tanah berpasir, ia akan berguna untuk memberi sedikit teori, menceritakan tentang lemah dan kuat tanah tersebut.

Kebaikan dan keburukan tanah berpasir

Kelebihan utama tanah berpasir adalah kemudahan pemprosesan – tanah mudah digali. Di samping itu, ia memanaskan di bawah sinar musim bunga pertama matahari lebih cepat daripada yang lain. Tetapi pada maruah ini berakhir. Kekurangan bermula:

  1. Air meninggalkan tanah berpasir dengan cepat, praktikal tanpa berlengah;
  2. Semasa frosts, tanah mendinginkan dengan cepat;
  3. Mana-mana baja mudah dicuci semasa hujan atau hujan biasa.

Memandangkan semua perkara di atas, kita berpaling kepada isu utama – baja kentang. Ini sangat penting – kentang menarik banyak nutrien keluar dari tanah, dan mereka perlu dipulihkan supaya tidak membuang tanah sepenuhnya.

Benih menyuburkan tanah

Mulakan menyuburkan tanah harus secara langsung apabila menanam kentang. Di dalam setiap lubang, di hadapan kentang, perlu menambah sedikit gambut atau kompos. Ini membolehkan anda membuat bantal kecil yang tidak hanya menyediakan ubi dengan bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan, tetapi juga mengekalkan kelembapan selepas penyiraman dan hujan, apabila pasir dengan cepat melepaskan air ke lapisan yang lebih padat.

Kompos menyumbang kentang dan mengekalkan kelembapan

Di kawasan yang sangat kering, kompos atau gambut di dalam lubang disiram dengan banyaknya sebelum menanam kentang. Mereka cepat basah dan melonggarkan tanah di sekeliling tanah, mengekalkan kelembapan untuk masa yang lama.

Sempurna menunjukkan dirinya sebagai baja “buburan hijau”. Ia disediakan semata-mata – mana-mana rumpai tumbuh di taman direndam selama beberapa hari dalam jumlah besar air.

Enapcemar hijau - pemakanan yang baik untuk kentang

Apabila air menjadi hijau-coklat dan memperoleh bau ciri, ia mungkin menghasilkan penyiraman. Sebahagian daripada air tidak dapat dielakkan melalui pasir, tetapi bahagiannya akan diserap ke dalam kompos atau gambut bersama-sama dengan nutrien.

Isu makan kentang akan menyerlahkan lebih banyak video ini