Pada tahun ini, buat kali pertama saya menanam kacang tali di dacha. Kerana keadaannya, dia tidak berada di laman web untuk masa yang lama, tetapi apabila dia datang, dia mendapati buah hijau di semak-semak. Beritahu saya, bilakah saya perlu mengeluarkan kacang tali? Adakah saya perlu merobeknya sekarang, atau adakah lebih baik menunggu sehingga buah kuning menjadi kuning?

kacang hijauTelah lama terbukti bahawa kacang tidak lebih rendah dari protein haiwan dalam nilai pemakanan mereka, jadi setiap tukang kebun yang menghormati rasa perlu mengambil beberapa tempat untuk tanaman yang berguna ini. Terdapat banyak jenis kacang, di antaranya adalah buah atau, kerana ia juga dipanggil, kacang asparagus. Dari jenis tumbuhan taman yang lain, ia berbeza dalam struktur dan panjangnya sendiri. Pertama, ia boleh berkembang ke saiz yang mengagumkan (sehingga 1 m), dan kedua, di dalam pod tiada benang tegar. Di samping itu, buah kacang asparagus kekal hijau dan berair panjang, yang membolehkan mereka digunakan untuk memasak, bersama-sama dengan cangkangnya.

Apabila perlu menuai tanaman kacang hijau, itu bergantung pada tujuannya. Lagipun, sebagai tambahan kepada bahagian “yang boleh dimakan”, ia juga perlu untuk mengawal bahan benih yang berkualiti, supaya musim depan tidak berlari dalam pencariannya untuk membeli-belah.

Oleh itu, anda boleh mengeluarkan biji asparagus dari belukar:

  • 2 minggu selepas berbunga – untuk mendapatkan buah hijau yang berair;
  • pada bulan Ogos – untuk mendapatkan biji.

Ciri-ciri penuaian kacang hijau

buah hijau

Varieti awal kacang dari masa penanaman hingga panen, secara purata, mengambil masa kira-kira 60 hari. Kira-kira menjelang Julai, buahnya menjadi tebal dan berair, tetapi mereka kekal hijau, dan kacang dalam masih berada di peringkat pembentukan, iaitu, kecil dan lembut. Ia adalah dalam bentuk ini yang harus dilepaskan, kemudian digunakan untuk memasak pelbagai hidangan.

Untuk memahami sama ada biji siap untuk menuai, seseorang mesti memecahkan satu pod dan melihat tapak kesalahan – ia harus lancar dan lurus, tanpa struktur berserabut.

Rip off pods perlu secara berkala, kerana mereka akan masak. Untuk memanjangkan musim, selepas penuaian pertama perlu menyiram penanaman, dan kemudian kacang akan berbuah sehingga fros pertama, kerana dengan cara ini pembentukan ovari baru dirangsang.

Kentang hijau yang rosak tidak lama disimpan, jadi untuk persiapan musim sejuk, mereka perlu dibekukan atau dikurung.

Kacang kacang penuaian

kacang belukar

Di dalam buah-buahan yang tidak rontok pada pematangan penuh “usia muda” berlaku pada bulan Ogos. Pada masa ini mereka kering dan bertukar menjadi kuning. Tetapi anda perlu mempunyai masa untuk mengeluarkan buah sebelum membuka, jika tidak semua kacang jatuh ke tanah.

Oleh kerana pematangan tidak sekata, anda perlu memisahkan pod kering pada sapuan semalaman dan keringkan di tempat teduh. Kemudian keluarkan kacang tersebut, keringkan lagi dan simpannya di dalam balang kaca di bawah tudung untuk mengelakkan penampakkan perosak.

Sekiranya musim panas menjadi hujan dan cuaca tidak membenarkan kacang masak, anda boleh merobek semak belukar itu dan menggantungnya di dalam pantri supaya buahnya kering.

Video mengenai penanaman dan penuaian kacang hijau