Telah berada di rumah seorang kawan dan melihat belukarnya yang luar biasa indah melihat begonia – tinggi, dan bahkan mekar. Sila beritahu kami tentang begonia begonia maculat yang terlihat. Dalam keadaan apa bolehkah anda menanam semak belukar?

Begonia begonia begonia maculata – wakil yang cantik dari tumbuh-tumbuhan hiasan-daun, yang di samping mempunyai inflorescence yang indah. Begonia ini tidak mudah untuk tumbuh di atas tingkap, kerana ia tumbuh dengan tinggi. Pot bunga akan menghiasi balkoni tertutup atau menarik perhatian ke sudut rumah yang terang.

Keterangan mengenai prospek begonia

dot begonia

Bunga tumbuh dalam bentuk belukar, ia mempunyai daun yang besar (lebih banyak palma) dengan warna hijau yang kaya dengan interspersed – karenanya nama begonia. Daun muda dicat warna hijau muda, tetapi apabila mereka tumbuh, warna menjadi lebih gelap. Bentuk daun tidak rata, bulat-panjang, sedikit mirip dengan jantung. Sebaliknya adalah merah. Jika anda menyentuh helaian, nampaknya basah atau dicat dengan cat minyak.

belukar dewasa begonia

Begitu begonia ini mekar hampir sepanjang tahun. Buah-buahan yang besar yang tergantung kluster (seperti anggur), dan bunga itu sendiri kecil – merah jambu putih atau lembut.

Tumbuh begonia kelihatan

begonia muda yang kelihatan

Begonia paling sesuai ditanam pada awal musim bunga. Potong perlu dipilih sederhana, agak luas. Tumbuhan itu suka tanah mudah, jadi gunakan tanah bercampur:

  • daun bumi;
  • gambut;
  • turf;
  • pasir.

Apabila menanam begonias di bahagian bawah periuk, perlu meletakkan kepingan buih atau menuangkan tanah liat yang diperluas untuk mewujudkan lapisan saliran.

Syarat untuk melihat begonia

begonia dengan bunga merah

Kilang itu tergolong dalam fotofil, bagaimanapun, di bawah pengaruh cahaya matahari langsung, tanda membakar muncul pada daun. Oleh itu, lebih baik memilih tempatnya dengan pencahayaan yang tersebar. Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk menyediakan lampu semula jadi (contohnya, apartmen berada di sebelah utara rumah), begonia perlu diketengahkan lagi. Dengan kekurangan matahari, tumbuhan itu boleh berhenti mekar, dan daun-daunnya kehilangan pewarna yang kaya.
Begonia terlihat sangat menyukai air, jadi ia harus sering dan disiram dengan baik. Pada masa yang sama, pastikan air di dalam kuali tidak terjejas. Dengan bermulanya musim sejuk, penyiraman berkurangan – ia cukup untuk mengekalkan kelembapan sederhana, tidak membenarkan pengeringan lengkap tanah.

Menyembur begonia tidak dapat, jika tidak, daun-daun menjadi gelap dan proses pembusukan dapat dimulai.

Sejak begonia kelihatan takut suhu dan draf yang rendah, mereka membesar hanya di dalam rumah. Suhu yang selesa untuk penyelenggaraan pada musim panas menjadi 25 darjah haba, dan pada musim sejuk – tidak kurang daripada 17 darjah.
Untuk merangsang pembangunan, pokok renek ini diberi makan dengan baja khas untuk tumbuh-tumbuhan hiasan yang mekar. Adalah lebih baik untuk membuat pakaian atas, bermula dari musim bunga dan berakhir pada musim gugur, tidak lebih daripada satu (maksimum dua kali) sebulan.

Pemangkasan dan pembiakan begonia

begonia dengan bunga putih

Untuk merangsang pertumbuhan tunas sisi dan pembentukan semak yang indah, tumbuhan perlu memotong hujungnya. Seperti begonia mekar pada pucuk muda, ia diremajakan setiap 3-4 tahun – pemangkasan maksimum dilakukan.

Jika fakta berbunga tidak begitu penting, tetapi ada keinginan untuk mendapatkan daun besar, anda boleh memotong tunas untuk mengalihkan kuasa begonias kepada pertumbuhan daun.

Keratan dan daun yang tersisa selepas peremajaan begonia dapat ditanam untuk menghasilkan tanaman baru. Begonia juga didarab dengan membahagikan belukar.

Related  Cleopatra yang lembut dan lembut

Video tentang bagaimana untuk merosakkan lembaran begonia dalam air