Jiran saya menjual apartmen itu, dan ketika saya berpindah ke tempat yang baru, dia “memberikan saya” bunga begonia muda begonia. Saya tidak mempunyai periuk bunga di rumah, tetapi tumbuhan ini sangat cantik, jadi saya memutuskan untuk meninggalkannya. Beritahu saya bagaimana untuk menjaga kerah begonia?

Kolar begonia mewakili hiasan dan tumbuhan berbunga. Ia mempunyai daun hijau muda yang cantik dengan rambut palsu di tepi. Bahagian belakang lembaran adalah dalam urat merah. Berkembang begonia secara purata sehingga 60 cm, mempunyai batang menjalar tebal. Masa berbunga kebanyakannya jatuh pada musim sejuk, bunga sendiri tidak besar, merah jambu, tergantung dengan berus (kadangkala sehingga 5 keping) di atas tumbuhan.

kolar begonia

Di rumah, bunga ini hidup secara purata kira-kira 3 tahun, tetapi spesimen individu dapat hidup hingga 10 tahun dengan penjagaan yang tepat untuk mereka, iaitu:

 1. Tanah dan periuk yang betul dipilih.
 2. Pencahayaan yang sesuai.
 3. Menyediakan tahap penyiraman dan kelembapan yang diperlukan.
 4. Pematuhan rejim suhu.
 5. Pengenalan pemakanan tumbuhan yang tepat pada masanya yang diperlukan untuk tumbuhan.
 6. Pemindahan bunga yang diperlukan.

Pemilihan tanah dan periuk penanaman begonia

begonia muda

Begonia kolar tumbuh dengan baik di tanah longgar. Untuk penanaman begonias adalah lebih baik untuk menyediakan tanah campuran:

 • 3 bahagian tanah daun;
 • 1 bahagian tanah sod;
 • 1 bahagian gambut;
 • 1 bahagian pasir;
 • 1 bahagian humus.

Pot untuk begonia tidak boleh terlalu besar, lebih baik untuk mengambil sedikit sempit. Dalam periuk seperti itu, sistem akar tumbuhan akan terhad kepada jumlah periuk, yang akan membolehkan air berlebihan mengalir lebih cepat, dan begonia itu sendiri akan mendapat banyak kekuatan untuk pertumbuhan bahagian atas daun.

Pencahayaan bunga

begonia berbunga

Begonia merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang menyukai cahaya, terima kasih kepada sinaran matahari ia mempunyai warna cerah daun. Walau bagaimanapun, kilang itu harus dilindungi daripada sentuhan langsung, kerana daun tender akan dibakar dan cepat hilang. Tempat yang sesuai untuk lokasi pot bunga adalah tingkap timur atau barat. Kandungan di ambang jendela selatan hanya mungkin berlaku pada musim sejuk.

Peruntukan kelembapan dan penyiraman yang diperlukan

begonia dewasa

Begonia bertindak balas dengan tidak baik untuk kelembapan berlebihan, jadi penyiraman perlu sederhana. Pada musim panas yang panas, bunga disiram sedikit lebih kerap, tetapi tidak lebih awal daripada lapisan atas tanah di dalam periuk akan kering. Dengan kemunculan musim sejuk, penyiraman perlu diminimumkan, membasahi begonia hanya untuk mengekalkan kelembapan tanah.

Sembur tumbuhan juga disyorkan pada bulan-bulan musim panas. Untuk membuat kelembapan yang diperlukan, anda juga boleh meletakkan gelas dengan air di ambang tingkap berhampiran periuk.

Semasa menyembur, anda tidak boleh mengarahkan air ke bunga itu sendiri, hanya melembabkan tempat di sekitar begonia itu.

Suhu udara

begonia dengan daun kerinting

Suhu yang paling sesuai untuk begonia yang semakin meningkat adalah sekurang-kurangnya 16, dan tidak melebihi 20 darjah haba. Pada musim sejuk adalah lebih baik untuk meletakkan bunga berhampiran balkoni, tetapi tidak dalam keadaan di bawah bateri.

Begonia Begonia

Begonia setiap musim bunga harus diberi makan dengan baja yang kompleks. Jika ada kesempatan untuk mengambil periuk untuk musim panas di jalan, anda boleh minum begonia dengan penyelesaian dengan penambahan kotoran burung atau mullein.

Pemindahan begonia

pembiakan begonia

Apabila periuk sepenuhnya diisi dengan akar, begonia perlu dipindahkan ke dalam bekas yang lebih besar. Adalah lebih baik untuk memindahkan bunga pada musim bunga, apabila ia tidak lagi mekar. Semasa pemindahan, anda boleh menyebarkan begonia dengan memisahkan sebahagian daripada sistem akar. Selain itu, tumbuhan itu menghasilkan semula dengan daun dan petioles.

Video mengenai bagaimana untuk menjaga begonias