Suami saya membuat saya hadiah hari jadi dan membina pergola kecil. Saya mahu menanam di sebelah mawarnya. Beritahu saya, bagaimana dengan betul menanam mawar keriting dan menjaga mereka?

naik di gerbangMawar keriting tumbuh di hampir setiap kawasan, kerana mereka bukan sahaja kelihatan cantik, tetapi juga dapat merayap bahkan sudut paling hambar, sama ada bangunan ladang atau pagar lama. Apa yang boleh saya katakan mengenai gazebos yang ditutupi dengan semak-semak yang berwarna-warni yang harum – malam musim panas di dalamnya sangat menyenangkan untuk menghabiskan masa, menikmati pemandangan dan menghirup bau yang halus.

Menanam mawar memanjat dan menjaga mereka pada dasarnya tidak memerlukan pengetahuan khas khusus, tetapi beberapa nuansa masih perlu dipertimbangkan.

Di mana dan bila menanam mawar

Mawar seperti pencahayaan yang baik, mereka tumbuh dengan pesat dan secara aktif berkembang, jadi tempat terbaik untuk semak adalah bahagian barat-taman di taman atau halaman. Tetapi adalah wajar bahawa matahari menerangi tapak tidak sepanjang hari, kerana dengan pendedahan yang berpanjangan kepada sinaran, daun dan perbungaan boleh kering dan hilang warna.

Anda tidak boleh menanam tumbuhan di sudut rumah, di mana ada draf, dan di kawasan paya.

Anak-anak benih juga dibina dengan baik:

  1. Pada musim bunga, apabila mendarat pada awal bulan Mei.
  2. Pada musim gugurtidak lewat dari bulan Oktober.

Penyediaan benih untuk penanaman

pemangkasan ketika penanaman

Mawar yang diperoleh dengan sistem akar terbuka harus diletakkan pada hari di dalam air. Sebelum menanam, keluarkan daun, tunas di bawah inokulum, dan juga memangkas akar dan benih itu sendiri, meninggalkan kira-kira 30 cm. Potong kepingan pada akar dengan larutan tembaga sulfat.

Bagaimana menanam tumbuhan kerinting

menanam bunga mawar

Tempat pendaratan mesti disediakan terlebih dahulu:

  • 2 minggu sebelum penanaman, tambah humus, gambut dan jika perlu – kapur;
  • untuk menggali.

Related  Ciri-ciri pemindahan daffodil musim panas

Lubang penanaman harus digali dalam saiz 50 * 50 cm. Apabila menanam semak di barisan di antara mereka, biarkan jarak sekurang-kurangnya 1.5 m dan jarak yang sama di lorong. Sekiranya mawar wicker ditanam berhampiran pagar atau dinding, perlu untuk mengundurkan diri 50 cm. Jarak yang sama harus menjadi sokongan apabila mendarat di gazebo.

Letakkan inokulasi mawar itu perlu diperkalamkan ke dalam tanah sebanyak 10 cm.

Pasang anak benih di dalam lubang penanaman yang disediakan, biarkan akar dan separuh taburkan dengan tanah. Maka adalah baik untuk air mawar dan menambah jumlah tanah yang diperlukan. Selepas menanam, menggigit atau bertindih dengan lagnikom.

Penjagaan lanjut untuk mawar

bunga ros mekar

Mawar krim memerlukan penjagaan tepat pada masanya, iaitu:

  1. Penyiraman. Ia cukup untuk melembapkan tanah di bawah semak sekali seminggu, mencurahkan sekurang-kurangnya 10 liter air, dan selepas melonggarkan tanah atau menutup mulsa.
  2. Pembajaan tambahan. Sekiranya baja digunakan semasa penanaman, ia perlu menyuburkan bunga ros hanya untuk tahun depan. Untuk melakukan ini, pada musim bunga, sediakan dua mawar dengan ammonium nitrat (selepas melepaskan perlindungan dan sekali lagi selepas 2 minggu). Semasa pembentukan tunas, buat baja mineral kompleks, dan sebelum berbunga – organik. Apabila pudar mawar, sekali lagi memohon persediaan yang kompleks, dan pada musim luruh – superphosphate dan kalium garam.
  3. Pemangkasan. Selain trim sanitari, mawar yang mekar sekali satu musim, selepas berbunga, harus dipotong pucuk tahun lepas. Tetapi dalam jenis yang berbeza dalam berbunga berulang, cawangan tersebut boleh dikeluarkan tidak lebih awal daripada dalam 3 tahun.
  4. Mengikat. Bahawa semak belukar itu mempunyai bentuk yang indah, perlu membuat sokongan dan pada waktunya untuk mengikat pucuk-pucuk, serentak meletakkannya dalam posisi yang diperlukan.
  5. Persediaan untuk musim sejuk. Mawar krim di musim sejuk memerlukan perlindungan tambahan. Untuk melakukan ini, semak mesti dikeluarkan dari sokongan dan disematkan ke tanah.

Related  Bagaimana untuk memilih sistem penyiraman rumput?

Rahsia penanaman mawar memanjat, video