Untuk masa yang lama saya bermimpi tentang balsam New Guinea. Dia pergi mengelilingi semua kedai bunga kami, tetapi hanya mendapati benih. Saya tidak suka mengganggu dengan anak benih, tetapi tidak ada apa-apa yang perlu dilakukan, saya benar-benar mahu mendapat seorang lelaki kacak. Beritahu saya bagaimana untuk membesarkan balsam dari benih New Guinea? Bilakah mereka boleh disemai dan tanah mana yang lebih baik untuk diambil?

New Guinea balsamBalsamin New Guinea adalah hibrida yang diperoleh hasil daripada pemilihan pelbagai kilang Hawker. Seperti kebanyakan varieti pemilihan, pelbagai balsam ini berbeza dari saudara-maranya dalam saiz yang lebih besar. Di samping itu, batang tumbuhan itu berkuasa, dan tidak hijau, seperti biasa, tetapi dengan warna merah. Daun juga lebih besar, manakala warna boleh memainkan warna hijau yang berbeza, tetapi kebanyakannya mempunyai warna gelap dengan vena pusat yang ketara.

Ciri balsam New Guinea adalah tunas bentuk yang berbeza secara serentak dapat berkembang pada satu belukar: sederhana dan berganda, monokrom dan berwarna dalam beberapa warna.

Varieties itu adalah saka dan digunakan secara meluas dalam tumbuh-tumbuhan tertutup disebabkan penampilan elegan, terutama semasa berbunga, yang berlangsung hampir sepanjang tahun. Ia juga boleh ditanam di tanah terbuka, tetapi dalam kes ini bunga akan menjadi tahunan, kerana ia tidak akan bertahan dalam suhu musim sejuk yang rendah.

Untuk menanam balsam New Guinea dari biji benih, perlu dilakukan sedikit usaha, karena biji tanaman sangat kecil.

Artikel dalam topik: penanaman balsam taman di negara ini!

Penyediaan benih dan tanah untuk penanaman

benih

Untuk pencegahan penyakit, benih mesti dijatuhkan ke dalam larutan kalium permanganat selama 10 minit sebelum menyemai. Sebagai benih sangat ketat, selain itu mereka perlu direndam dalam air bersih dan hangat.

Untuk biji kecil untuk menjadi lebih mudah untuk menabur, mereka boleh dicampur dengan pasir halus kering.

Untuk penanaman anak benih balsam Novogvineaska, perlu menyediakan tanah yang sangat longgar, jika tidak, ia akan menjadi sukar untuk membesar ke dalam rumput lembut.

Related  Bagaimana untuk mengembangkan salvia yang elegan?

Pilihan terbaik adalah dengan menggunakan campuran ini:

  • 1 bahagian gambut;
  • 1 bahagian pasir.

Menyemai benih

Anda boleh mula menanam pada akhir bulan Februari. Biji yang disiapkan perlu disebarkan ke permukaan, mengelakkan penebalan pucuk seterusnya. Anda tidak perlu mengisi tanah dengan tanah, dan juga mencurahkannya dari air, kerana benih sangat kecil. Adalah lebih baik untuk mencubit mereka dengan jari anda dan taburkan dengan banyaknya dari senapang semburan. Tutup atas dengan pakej dan letakkan pada ambang jendela yang ringan dan hangat dengan suhu sekurang-kurangnya 21 darjah haba.

Penjagaan benih

pucuk balsam

Selepas percambahan benih, keluarkan filem itu. Biasanya ia mengambil masa kira-kira 2 minggu. Dalam tangkai bekas biasa tumbuh sehingga mereka mempunyai dua daun nyata. Pada masa ini, mereka mesti sentiasa disiram dan tidak dibenarkan draf.

Kemudian tanam benih di dalam periuk berasingan. Apabila mereka membesar sedikit, jepit bahagian atas untuk merangsang cawangan dan memberikan semak bentuk yang indah. Dipupuk dari benih balsam novogvineyskie boleh berkembang selepas 4 bulan.

Video mengenai balsam New Guinea yang semakin meningkat