Di rumah terdapat banyak kulit telur. Saya mendengar bahawa baja yang disediakan daripadanya sangat berguna untuk bunga. Beritahu saya, bagaimana untuk menyuburkan tumbuh-tumbuhan dalaman dengan kulit telur?

Telah lama diketahui bahawa kulit telur mengandung banyak bahan berguna. Itulah sebabnya ia digunakan secara meluas sebagai baja untuk pelbagai tumbuhan, yang, selepas penerapan shell, mula berkembang lebih cepat dan kurang sakit. Penting adalah hakikat bahawa di tanah yang dicincang shell cepat terurai. Cengkerang telur disenyawakan kedua-dua tumbuhan taman, dan ruang, hal utama – untuk mempersiapkan dengan baik dan menggunakannya.

Nuansa dalam penyediaan “baja telur”

shell telur

Sebelum membaja bunga bilik dengan kulit telur, ia mesti dibasuh dan dibersihkan daripada residu protein.

Penanam berpengalaman dinasihatkan untuk menggunakan hanya telur ayam tempatan, yang disebabkan oleh pelbagai jenis ayam, mengandungi lebih banyak vitamin.

Seterusnya, cangkerang yang dibasuh hendaklah dikeringkan dengan baik. Untuk melakukan ini, masukkannya ke dalam kotak kadbod dan letakkan di tempat yang hangat.

Selepas cangkerang telah dikeringkan sepenuhnya (ini akan mengambil masa empat hari), ia dihancurkan. cara pengisaran bergantung kepada penggunaan selanjutnya kulit telur dan fantasi Florist – sesuai dan mortar, dan pin rolling, dan pengisar kopi (jika serbuk halus).

serbuk telur

Baja telur yang disediakan hendaklah disimpan dalam beg atau kotak kertas, atau dalam bekas penutup kaca. Cellophane kulechki untuk ini tidak sesuai – di dalamnya shell akan mula merosot.

Cara menggunakan cangkerang telur

Apabila tumbuh-tumbuhan berkembang, kulit telur digunakan:

  • dalam bentuk berwarna;
  • sebagai saliran;
  • dalam bentuk pengenalan langsung ke dalam tanah;
  • untuk anak benih yang semakin meningkat.

baja telur cair

Untuk menyediakan infusi dari cangkir 1 cawan serbuk, tuangkan 4 gelas air suam dan biarkan selama 2 minggu. Berwarna secara berkala terguncang. Dengan baja cair siap, airkan bunga sekali sebulan. Gunakan cara lain untuk membuat tincture: 1 liter air mendidih 2 sudu besar. serbuk. Kaedah ini lebih pesat, kerana ia membekalkan cecair selama 5 hari sahaja.

Anda tidak boleh mensenyawakan telur shell azalea, bunga kamelia, bunga, Pelargonium, hydrangeas, pansies dan paku-pakis, kerana mereka suka tanah berasid, dan shell mengurangkan keasidan tanah.

Apabila menggunakan shell sebagai longkang, sudah cukup untuk menghancurkannya secara manual, tidak membawanya ke keadaan serbuk. Apabila menanam tumbuhan rumah di bahagian bawah periuk meletakkan lapisan ketebalan shell 2 cm Ini akan membantu melindungi bunga dari kerosakan akibat kelembapan berlebihan.

Related  Kami menghiasi dan melindungi tapak dengan lindung nilai berduri: bagaimana dan apa pokok renek untuk digunakan

shell dalam periuk

Untuk menggunakan serbuk telur dalam bentuk tulen di dalam periuk dengan tumbuhan, perlu mengeluarkan lapisan atas tanah dan campurkannya dalam bekas berasingan dengan 1 sudu besar. serbuk. Kemudian tuangkan tanah dengan kembali ke dalam periuk. Begitu juga, menyediakan tanah untuk penanaman.

anak benih dalam kerang

Penggunaan cangkerang untuk menanam bibit bunga akan menjadikan pucuk lebih kuat. Lebih mudah untuk mengambil keseluruhan cengkerang, yang telah menghilangkan bahagian atas – jadi tumbuhan akan mempunyai lebih banyak ruang. Di bahagian bawah testis, 2-3 lubang harus dibuat untuk mengalirkan air berlebihan. Apabila pemindahan ke tempat yang kekal boleh dipindahkan kuman bersama-sama dengan shell, tetapi untuk membuat ia lebih mudah untuk tumbuh akar, pra yang perlahan-lahan menguli dengan tangan.

Video mengenai penyediaan baja cecair dari kulit telur