Beritahu saya cara menyediakan dan memohon baja dari rumput dengan air dalam laras? Saya dengar bahawa makanan sedemikian sangat berguna untuk tanaman taman.

rumput dalam setongBaja cecair dari rumpai menjadi tongkat nyata-bantuan untuk tukang kebun. Mereka tidak memerlukan sama sekali tiada pelaburan kewangan, kerana terdapat banyak rumput di laman web ini, dan ia telah lama diketahui mengenai sifat-sifat yang bermanfaat bagi pemupukan tersebut. Jisim hijau mengembara dengan baik di bawah pengaruh cahaya matahari dan akibatnya, baja organik semulajadi diperoleh dari rumput dengan air dalam laras, yang cepat diserap oleh tumbuhan dan menambah rizab nitrogen.

Penyediaan baja herba

infusi siap sedia

Baja dari rumput paling baik disediakan dalam laras besar (200 liter), terutama jika kawasan perladangan agak besar. Walau bagaimanapun, beberapa baldi sudah cukup untuk memberi makan beberapa katil tomato.

Infusi yang dicadangkan dalam bekas plastik. Jika ini tidak mungkin, tong besi boleh ditutup dengan filem tebal.

Untuk penyediaan baja cecair sesuai untuk mana-mana sisa tumbuhan: rumput lebat di rumput, rumput gulma pada rumpai atau puncak panen. Mereka mesti terlebih dahulu dicincang (untuk menguraikan lebih cepat) dan dimasukkan ke dalam bekas. Jika “bahan mentah” mencukupi, isikan tong sepenuhnya, atau separuh. Kemudian tuangkan air sedemikian rupa sehingga ia benar-benar meliputi rumput dan sedikit lagi dari atas. Pastikan untuk menutup dan pergi di tempat yang cerah untuk penapaian.

Masa penyediaan baja bergantung kepada jumlah ramuan, dengan baik, pada cuaca. Lebih rumput dan kurang matahari, semakin lama ia akan terurai. Rata-rata, infusi itu matang kira-kira seminggu, dan dalam tempoh musim panas yang panas juga kurang.

Untuk mempercepatkan proses penapaian, disarankan untuk menambah sedikit baja nitrogen: tidak lebih daripada 3 liter sisa tandas atau 1 sudu besar. l. karbida (pada laras besar dengan kapasiti 200 liter).

Baja siap akan mengeluarkan bau ciri, banyak gelembung (karbon dioksida) akan muncul di permukaan, dan cecair itu sendiri akan memperoleh warna buburan. Adalah dinasihatkan, apabila menggunakannya, untuk meninggalkan beberapa ember infusi pada bahagian bawah tong sebagai starter untuk baja kumpulan berikutnya.

Related  Lindung nilai pintar anggur pertamanya: cara menanam dan jenis yang digunakan

Penggunaan baja dari rumput

pengairan

Penyerapan yang diperolehi sebagai hasil penapaian mempunyai kepekatan yang tinggi, maka ia perlu dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1. Penyelesaian kerja boleh digunakan:

  • untuk penyiraman musim luruh taman dengan tujuan menyediakan tanah untuk musim depan;
  • untuk berpakaian atas tumbuh-tumbuhan taman semasa musim yang semakin meningkat, apabila mereka memerlukan nitrogen.

Pokok-pokok taman dan pokok renek disyorkan untuk menyuburkan dengan baja ramuan baja hanya pada musim luruh lewat, kerana mereka tidak memerlukan nitrogen pada musim panas.

Penyediaan baja cecair dari rumput, video