Saya menggunakan kapur di plot taman saya, kerana tanah itu berasid. Saya mendengar bahawa anda boleh membuat baja lain untuk tujuan ini. Beritahu saya mana baja kapur ada, apakah aplikasi dan ciri mereka.

Hampir semua tanaman memerlukan tanah nutrien dengan tahap keasidan rendah atau neutral. Bagaimanapun, komposisi tanah sedemikian adalah fenomena yang agak jarang berlaku, kerana tanah dengan keasidan didapati. Itulah apabila baja berkapur datang untuk menyelamatkan orang agronomists, tukang kebun, tukang kebun dan juga penanam bunga.

Baja jenis ini adalah bahan khas yang digunakan untuk meneutralkan keasidan tanah, serta tepu kalsiumnya, yang diperlukan untuk perkembangan tanaman yang aktif.

Untuk menentukan baja mana yang terbaik digunakan untuk tanah ini atau itu apabila tumbuh tanaman yang berbeza, perlu untuk membiasakan diri dengan jenis utama baja kapur, ciri dan ciri aplikasi mereka.

Jenis baja kapur

Baja Calcareous dibahagikan kepada tiga kumpulan, bergantung kepada batuan semula jadi yang diekstrak dari:

  • Pepejal (batuan yang memerlukan tambahan pengisaran atau pembakaran), seperti batu kapur, kapur dan dolomit;
  • lembut (tidak memerlukan pengisaran) – tepung marl, dolomit semula jadi, tuff berkapur, kapur tasik;
  • aktiviti perindustrian sisa, yang termasuk banyak kapur (debu semen, sabak dan abu gambut, tepung belit, lumpur pembuangan air).

Di samping itu, terdapat juga kumpulan yang diperoleh hasil daripada pemprosesan batu semulajadi: kapur terbakar (quicklime dan pushenka).

Permohonan baja kapur

Apabila tanaman tanaman yang semakin meningkat untuk mengurangkan keasaman tanah paling sering digunakan baja seperti ini:

  1. Lime slaked (pushenka). Ia diperkenalkan ke dalam tanah semasa musim gugur atau musim bunga menggali setiap tiga tahun, dengan keasidan yang tinggi – setiap tahun. Norma untuk tanah liat adalah dari 4 hingga 10 kg setiap 10 meter persegi M. m., dan berpasir – maksimum 2 kg setiap kawasan yang sama. Juga digunakan untuk melawan serangga (setiap 1 M. M. – tidak lebih dari 500 gram cottons) dan kapur kayu.cannula
  2. Minyak mentah kapur. Ia digunakan untuk memusnahkan rumput di tanah yang berat.kapur halus
  3. Tepung dolomit (tanah dolomit). Digunakan untuk liming pada penutup salji, jika tidak lebih daripada 30 cm, dan juga untuk aplikasi di rabung hothouse sebelum menanam. Norma adalah 500-600 g setiap 1 km persegi. m untuk tanah dengan keasidan tinggi dan sederhana, dan 350 g – dengan rendah. Apabila liming katil rumah hijau – tidak lebih daripada 200 g.tepung dolomit
  4. Mel. Digunakan untuk liming musim bunga, dos maksimum ialah 300 g setiap 1 km persegi. m. tanah berasid.kapur
  5. Mergel. Sesuai untuk tanah mudah, dibawa di bawah penggalian bersama dengan baja.marl
  6. Lime tuff. Dalam komposisi ia mempunyai kira-kira 80% kapur, ia digunakan dengan cara yang sama seperti marl.tuff berkapur
  7. Kapur kapur (drywall). Mengandungi 90% kapur, ditambah dengan organik.

Baja berkapur di atas boleh digunakan secara serentak dengan baja (kecuali pushenki).

Deoxidation tanah – video