Jiran saya praktikalnya tidak menggunakan baja kedai. Tumbuhannya, dia memberi makan organik dari ladang subsidiari dan membuat penyelesaian berdasarkan rumpai. Saya memutuskan untuk cuba sendiri. Beritahu saya, bagaimana dengan betul membuat baja cecair dari rumput dengan ragi?

Salah satu daripada microelements yang paling diperlukan untuk pembangunan aktif tumbuhan adalah nitrogen. Untuk menyediakan tanaman taman yang semakin meningkat dengan elemen yang berkhasiat, mungkin untuk membuat persiapan membeli-belah. Tetapi petani sering menggunakan kaedah rakyat, menggunakan bahan semula jadi untuk memasak. Sebagai contoh, rumpai yang kekal selepas merumput tidak dibuang, tetapi penyelesaian cecair disediakan atas dasarnya.

Untuk membuat baja cecair dari rumpai dengan ragi, adalah perlu:

  • untuk menyediakan infusi herba;
  • cair ragi;
  • sambung kedua-dua penyelesaian.

Pengambilan infus herba

infusi herba

Dalam keupayaan besar untuk melipat gulung rumput. Anda boleh mengisi ke bahagian atas atau separuh. Sesuai untuk tumbuhan mana-mana, tetapi jika boleh, ia adalah memberi keutamaan kepada mereka yang “suka” nitrogen (nettle, dandelions).

Untuk menyediakan infusi, drum logam tidak boleh digunakan.

Dalam bekas dengan rumput, tuangkan air sedemikian rupa sehingga ia benar-benar menutupnya. Untuk mempercepatkan “kematangan” juga perlu menambah 1 sudu besar. l. baja yang mengandungi nitrogen (carbamide). Tutup bahagian atas dengan tudung dan biarkan selama sekurang-kurangnya dua minggu.

Kesiapan infusi herba dapat ditentukan oleh kehadiran bau buncis yang berat, dan cairan itu sendiri akan mengubah warna ke arah coklat dan akan secara aktif mengasingkan gelembung.

Penyediaan baja cecair dari rumpai dan ragi

ragi

Apabila infusi herba sudah siap, anda boleh meneruskan ke peringkat seterusnya. Pertama, anda perlu membuat penyelesaian yis:

  1. Larutkan 1 kg ragi dalam baldi air.
  2. Dilepaskan dengan air dalam nisbah 1:20.

Related  Bila dan jenis baja untuk membuat kentang di tanah berpasir

Kini ia tetap hanya untuk menggabungkan infusi herba yang tegang dan 1: 1 ragi yang diencerkan.

Penggunaan baja dari rumpai

pengairan

Jisim hijau adalah cara paling mudah untuk mendapatkan nitrogen. Di samping itu, baja seperti ini tidak memerlukan kos kewangan, tetapi bertindak tidak lebih buruk daripada ubat yang dibeli. Kelemahannya ialah adalah tidak mungkin untuk menentukan komposisi tepat bahan berguna. Untuk memperkayakan penyelesaian dengan nutrien, baja cecair digabungkan dengan penyelesaian yis.

Yis mengandungi pelbagai kompleks bahan yang diperlukan untuk perkembangan tumbuhan:

  • kalium dalam pelbagai bentuk;
  • magnesium;
  • ammonium sulfate;
  • sulfur;
  • kalsium dan banyak lagi.

Apabila penyelesaian yis digabungkan dengan infusi herba, baja kompleks universal diperolehi.

Penyediaan asas untuk baja cecair – infusi herba, video