Kentang pada plot sentiasa ditanam dalam kuantiti yang banyak, tetapi organik untuk membaja semua penanaman tidak selalu cukup. Selepas pengiraan yang kecil, saya menyimpulkan bahawa lebih ekonomik untuk menggunakan baja mineral. Neighbour telah lama mencadangkan untuk mencuba ammophosco. Beritahu saya, bagaimana dengan betul dan berapa kuantiti untuk memohon ammophos untuk menaja kentang?

ammophosAntara ammophos baja kompleks yang sangat popular di kalangan petani. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia termasuk banyak unsur pemakanan yang diperlukan untuk pembangunan tanaman. Sebilangan kecil ubat boleh menyuburkan seluruh taman, dengan tumbuhan yang menerima pelbagai unsur surih, yang sangat bermanfaat dari sisi kewangan. Itulah sebabnya ammophosco sering digunakan untuk menyuburkan kentang, yang menduduki sebahagian besar taman.

Struktur penyediaan

butiran

Unsur-unsur utama ammophoska adalah:

  • kalium (15%);
  • fosforus (15%);
  • sulfur (14%);
  • nitrogen (12%).

Keempat-empat mikroeliment memainkan peranan penting dalam proses pertumbuhan dan pembentukan tanaman akar dan merupakan jaminan tanaman kentang yang berlimpah dan berkualiti tinggi.

Ciri-ciri aplikasi baja untuk kentang

penanaman kentang

Untuk baja utama kentang, ammophos disarankan untuk diperkenalkan pada peringkat penanaman. Untuk melakukan ini, tuangkan 1 sudu besar ke dalam setiap sumur. l. penyediaan. Untuk tapak 1 menenun tidak perlu lebih daripada 2.5 kg ammophoski.

Jika perlu, anda boleh menghabiskan pembajaan tambahan pada pertengahan musim panas, menggunakan 20-30 g ubat per 1 persegi. m.

Penggunaan baja musim luruh tidak diamalkan, kerana ia menyumbang kepada pertumbuhan jisim hijau, yang tidak perlu sepenuhnya sebelum menuai.

Kesan dadah

Sebagai hasil dari top dressing ammonium kentang:

  • komposisi tanah bertambah baik, yang mempunyai kesan positif terhadap pertumbuhan budaya, mengaktifkannya;
  • hasil kentang meningkat (lebih banyak ubi terikat);
  • meningkatkan rasa tanaman;
  • penyimpanan tanaman akar yang berpanjangan;
  • meningkatkan imuniti kepada pelbagai penyakit.

Related  Rahsia menanam dan menanam kacang tanah di taman

Dari kelebihan ammophoski, adalah penting untuk menonjolkan fakta bahawa, berbanding dengan baja organik, ia bertindak dengan lebih cepat pada tumbuhan, yang bermaksud bahawa hasil memakai top dressing akan dilihat lebih awal.

Ubat ini boleh digunakan pada mana-mana jenis tanah, serta pada tanah saline. Ammofosca tidak mengandungi natrium dan klorin, sebagai tambahan, ia sama sekali tidak berbahaya kepada tumbuh-tumbuhan, haiwan dan manusia.

Baja kentang atau apa lagi untuk memberi makan kepada budaya, video