Pada ulang tahun suami memberikan sejambak besar mawar merah gelap. Ini adalah bunga kegemaran saya. Saya benar-benar mahu mengekalkan keindahan mereka selagi mungkin. Beritahu saya apa yang harus ditambah kepada air supaya mawar itu bertahan lebih lama dalam pasu?

Seperti yang anda tahu, mawar berkaitan dengan bunga yang cepat pudar. Tetapi anda ingin mengagumi keindahan mereka selama mungkin! Terdapat beberapa cara untuk mengekalkan kesegaran mawar potong, sambil menambah pelbagai persiapan untuk pasu dengan air. Tetapi ini tidak semua – ia juga penting untuk menyediakan penyediaan sejambak untuk penempatan di dalam pasu dan menjaga ia, jika tidak, ubat-ubatan akan membantu memanjangkan usia mawar. Tetapi pelaksanaan semua cadangan yang diperlukan akan membolehkan untuk mengagumi ratu bunga selama sekurang-kurangnya 2 minggu atau lebih.

mawar dalam pasu

Penyediaan sejambak ke pasu

Apabila membeli bunga, bunga ros diperiksa dengan teliti. Apa yang perlu saya cari supaya bunga mawar itu tidak segera dimakan?

bagaimana memilih hak yang meningkat

Sebelum anda meletakkan bunga mawar di dalam pasu, anda perlu membawa bunga dari jalan (di musim sejuk) meninggalkan selama 30 minit berbaring di permukaan rata – supaya ia digunakan untuk perubahan iklim. Selanjutnya, sejambak dibongkar dan ditinggalkan untuk pasu bunga mawar, tanpa tumbuhan tambahan, kerana “ratu tidak bertolak ansur dengan persaingan.”

memotong serong pada mawar

Latihan lanjut terdiri daripada aktiviti-aktiviti berikut:

 1. Bandingkan panjang menembak mawar dan ketinggian vas. Keluarkan duri dan daun yang dapat ditutupi dengan air setelah mawar berada di dalam vas, sehingga tidak membusuk di dalam air.
 2. Potong setiap bunga secara serentak (dan lakukan ini dengan merendam mawar di dalam air supaya udara tidak masuk ke dalam potong). Di tempat pemotongan itu, buat satu sayap tambahan melintang. Ini akan membantu mawar untuk “minum” jumlah air yang diperlukan.
 3. Mawar air di dalam air sekurang-kurangnya separuh ketinggian batang dan letakkan vas di tempat yang sejuk dengan cahaya yang bertaburan. Air untuk pasu perlu direbus, dan air hujan dan air paip perlu dilindungi. Pilih pasu mengikut “pertumbuhan buket”.
 4. Di dalam air, tambahkan salah satu cara yang akan membantu menyelamatkan kehidupan sejambak selama mungkin.

Related  Baja untuk dracaena di rumah

Apa yang perlu ditambah kepada air agar mawar itu berdiri di dalam vas lagi

persediaan untuk air

Di kedai-kedai bunga bersama dengan sejambak ia adalah mungkin untuk membeli persediaan khas yang ditambah di dalam air untuk meningkatkan keselamatan mawar. Tetapi apa yang perlu dilakukan dalam kes apabila sejambak itu disumbangkan dan tidak ada persiapan seperti itu? Di sini, tidak kurang berkesan, dan, yang paling penting, sentiasa tersedia dana yang akan di ladang hampir selalu dan sama sekali akan datang untuk menyelamatkan. Jadi, mawar akan bertahan lebih lama jika anda menambah vas:

 • ammonia (tetapkan pasangan jatuh ke dalam pasu dan tunggu sebentar);
 • gula (setiap liter air 2 sudu kecil);
 • aspirin (1 tablet setiap pasu);
 • peluntur untuk dobi (beberapa tetes);
 • mangan (0.5 sudu teh);
 • cuka;
 • alkohol atau vodka;
 • asid sitrik (di hujung pisau);
 • karbon diaktifkan.

Di bahagian bawah pasu juga disarankan untuk meletakkan duit syiling dari perak. Terdapat banyak cara yang berbeza, tetapi selain itu setiap hari, anda perlu menjaga pasu bunga.

Manipulasi harian dengan pasu

Bahawa air tidak bertakung, dan bakteria tidak berkembang di dalamnya, ia berubah setiap hari. Dalam kes ini, bunga mawar itu sendiri perlu dibasuh, ditaburkan dan batang dipangkas sedikit.

Apabila menyembur, pastikan air tidak masuk ke dalam tunas, kerana ini akan menyebabkan kerosakan.

Sekali setiap dua hingga tiga hari, cuci pasu dalam larutan air dan soda.

pemulihan air panas

Sekiranya proses pemusnah masih berjalan, anda boleh cuba menghidupkan semula mawar: selepas memotong hujung batang, menurunkannya ke dalam air yang panas dan tahan sehingga kuncup meningkat dan daun menyegarkan.

Cara melampau untuk memulihkan kehidupan bangkit, video