Terdapat masalah di dacha. Tempat botak muncul di rumput selepas salji jatuh. Selepas beberapa ketika ternyata rumput itu sendiri menjadi kurang padat daripada pada tahun-tahun sebelumnya. Mereka mengatakan bahawa dalam keadaan sedemikian, perlu membawa biji lagi. Oleh itu, persoalan timbul – bagaimana untuk menyemai rumput pada musim panas selepas musim sejuk? Dan mengapa dia menderita begitu banyak pada musim sejuk? Musim sejuk yang lalu telah melalui lebih mudah.

Tompok-tompok di rumput dan separa mati dari sistem akar adalah penagih sebenar pemilik gas di negara kita. Dalam banyak cara, ini disebabkan oleh iklim yang teruk dan banyak salji di kebanyakan kawasan. Oleh itu, sebelum anda mengetahui bagaimana untuk menyemai rumput di musim panas selepas musim sejuk, adalah mustahak untuk memahami apa yang menyebabkan kerosakannya.

Mengapa rumput menjadi cecair selepas musim sejuk?

Apabila salji terakhir turun, pemilik rumput sering melihat dengan seram di tempat botak yang banyak dan rumput yang sangat lemah.

Lawn selepas musim sejuk

Alasan untuk ini mungkin beberapa.

  • Terlalu salji awal. Kejatuhan awal dan salji. Ramai jenis rumput rumput dengan mudah menahan fros. Tetapi kerak tebal salju atau, terutama, ais, menghalang akses kepada oksigen. Akibatnya, kerana kebuluran oksigen, tumbuhan lemah mati. Untuk mengelakkan ini berlaku, salji yang jatuh dan kerak ais harus dikeluarkan lebih awal. Ia adalah wajar untuk penyapu dan peminat meraih;
  • Terlambat salji. Ya, salji yang jatuh terlambat juga boleh menjadi masalah. Frosts ke -10 … -15 darjah memberi kesan negatif kepada rumput yang sangat negatif, membunuh rumput yang lemah. Untuk mengurangkan peratusan rumput yang mati akibat fros, musim luruh harus membuahkan rumput dengan baja dengan kandungan fosforus yang tinggi – ia menguatkan sistem akar, membolehkan rumput untuk bertahan dengan suhu rendah.

Related  Cadangan langkah-demi-langkah untuk pembiakan begonia di rumah

Bagaimana untuk menyemai rumput

Jika patch besar muncul di rumput selepas musim sejuk, ia harus dikeluarkan secepat mungkin.

Botak botak di rumput

Dalam kes-kes di mana kerosakan itu sangat kuat dan ketara, cara yang paling mudah adalah menggunakan kepingan rumput yang dibeli. Menggunakan pisau perkeranian, perlahan-lahan memotong sepotong rumput mati dan menggantikannya dengan yang baru. Dengan berbuat demikian, gunakan rumput yang dibeli dengan rumput yang sama yang tumbuh di tapak anda untuk mengelakkan penampilan kesan “patch”. Sebaik sahaja selepas menanam, rumput perlu disenyawakan dengan baja bermusim, dan kemudian – dengan banyaknya disiram, membantu bahagian baru untuk menetap di rumput lama.

Lebih sukar jika bintik-bintik botak tidak terlalu ketara, tetapi lebih banyak. Dalam kes ini, perlu menanam benih baru. Sudah tentu, untuk ini adalah perlu untuk mencari benih jenis rumput yang sama yang tumbuh di seluruh rumput. Ini menjamin warna yang sama, kelajuan pertumbuhan rumput dan identiti penampilan yang sama. Benih boleh dicampur dengan tanah dan disemai dengan kemas botak besar.

Anak benih manual

Pilihan terburuk ialah jika seluruh rumput menjadi jarang kerana kematian separa sistem akar. Ini bermakna perlu menanam seluruh kawasan dengan biji segar. Sudah tentu, anda harus menggunakan jumlah biji yang salah, yang disyorkan oleh arahan. Ia cukup 30-40% dari nombor yang dinyatakan.

Selepas menyemai, disyorkan untuk melaksanakan langkah-langkah yang dijelaskan di atas: persenyawaan dengan campuran yang sesuai dan penyiraman yang banyak. Tetapi, berbeza dengan menanam potongan rumput yang telah siap, disarankan untuk menggunakan mulsa semasa menyemai. Untuk ini, anda boleh menggunakan habuk papan atau gambut, tetapi rumput lama paling sesuai – lebih mudah untuk mengeluarkan dari rumput. Lapisan tebal mulsa (tidak kurang daripada 5 sentimeter) akan membolehkan bukan sahaja untuk menyelamatkan kelembapan, tetapi juga untuk melindungi biji-bijian dari burung pelahis.

Related  Kami menghiasi dan melindungi tapak dengan lindung nilai berduri: bagaimana dan apa pokok renek untuk digunakan

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai menyemai rumput dengan menonton video