Suami saya memberi saya “kebahagiaan wanita” untuk hari jadi saya. Selama dua minggu yang lalu, seperti spathiphyllum telah berkembang, dan bunga segar. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga spathiphyllum bunga, untuk mengekalkan berbunga panjangnya?

Spathiphyllum adalah buah malar hijau dan tergolong dalam keluarga Aroids. Bunga tumbuh rata-rata 30 cm, walaupun terdapat varietas yang lebih tinggi dan dwarfish. Mempunyai daun hijau yang indah yang melekat pada kaki panjang dan tumbuh dari akar, kerana batangnya tidak mempunyai tumbuhan. Dari bulan April hingga Julai, spathiphyllum mekar – ia melepaskan kaki panjang dengan bunga luar biasa yang indah. Di tengah-tengah bunga itu seperti kumbang kecil atau jagung, di mana kelopak putih besar dan lebar dibalut. Dia tidak pudar sangat lama, dan dia tidak jatuh. Pada akhir berbunga, kelopak bertukar menjadi hijau, dan renungan mengecut dan menjadi seperti mulberi. Selepas bunga dan batangnya kering, ia dipotong.

dewasa spathiphyllum

Spathiphyllum bunga benar-benar tidak bersahaja dan akan belajar bagaimana untuk menjaga ia, walaupun penanam baru boleh melakukannya.

Pencahayaan

mekar spathiphyllum

Bunga ini dapat bertumbuh di bilik-bilik rendang dengan lampu menyebar. Anda boleh meletakkannya di tingkap yang menghadap sebelah utara, atau di atas meja di dekat tingkap.

Jika daun spathiphyllum mula meringankan dan menghulurkan, ini menunjukkan kekurangan matahari yang ketara dan periuk mesti segera bergerak mendekat ke cahaya.

Suhu udara

spathiphyllum dengan daun yang berbeza-beza

Spathiphyllum adalah tumbuhan yang termophilic dan akan berasa selesa pada suhu 18 hingga 23 darjah Celsius. Dengan bermulanya tempoh rehat (di musim sejuk), sedikit penurunan suhu dibenarkan, tetapi tidak di bawah 18 darjah.

Tumbuhan itu tidak suka draf, jadi jangan letaknya di tingkap, yang dibuka pada musim sejuk untuk ditayangkan.

Tanah untuk menanam bunga

mekar spathiphyllum

Pertama sekali, bahagian bawah periuk mesti meletakkan lapisan saliran. Kilang ini berkembang dengan baik di dalam tanah yang berasid sederhana. Gabungan campuran tanah yang ideal termasuk:

  • satu bahagian humus;
  • satu bahagian tanah daun;
  • satu bahagian tanah gambut;
  • dua bahagian tanah rumput.

Penyiraman dan Kelembapan

spathiphyllum

Spathiphyllum adalah tumbuhan yang sangat hygrophilous dan memerlukan penyiraman yang tetap dengan air berdiri pada musim bunga musim panas dan semasa fasa berbunga. Daun yang layu memberi keterangan kepada kekurangan air. Pengecualian adalah tempoh musim sejuk: kekerapan penyiraman harus dikurangkan dan disiram bunga hanya selepas pengeringan lapisan atas bumi.

Sekali setiap dua minggu, kilang itu perlu disembur, sambil memastikan air tidak masuk ke dalam periuk dan stagnasi di sana. Walaupun cinta air, kebocoran kelembapan, ia tidak bertolak ansur dan cepat hilang.

Baja

spathiphyllum dengan daun besar

Untuk spathiphyllum semula berbunga perlu membaja dengan baja sejagat, dan baja juga boleh digunakan untuk tumbuh-tumbuhan berbunga. Biasanya, pemakanan bermula pada musim bunga dengan kekerapan sekali seminggu. Pada musim sejuk, anda juga boleh memberi makan bunga itu, tetapi tidak lebih kerap daripada sekali setiap tiga minggu.

Penggunaan baja perlu dilakukan di tanah lembap.

Pemindahan tumbuhan

percambahan spathypyllum

Tanaman dewasa dipindahkan sekali setahun ke dalam periuk yang lebih besar, tetapi tidak lebih daripada 2 cm. Dalam pot bunga yang terlalu besar, spathiphyllum tidak akan berbunga tidak lama lagi, tetapi hanya akan meningkatkan daun. Bunga itu berlipat ganda dengan membahagikan belukar.

Video mengenai penjagaan spathiphyllum