Untuk masa yang lama saya bermimpi mempunyai taman bunga mawar. Di kebun saya tumbuh satu belukar tua dari teh meningkat, dan pada musim luruh saya membeli dan menanam beberapa jenis lain. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga mawar pada musim bunga selepas musim sejuk?

Setiap kedai bunga yang mempunyai rosari kecil di rumahnya, tahu peraturan utama bunga ros yang semakin meningkat. Belukar berbunga yang indah hanya dapat diperoleh dengan mewujudkan keadaan “hidup” yang selesa untuk mawar. Dan, pertama sekali, anda perlu tahu cara mengurus mawar dengan betul pada musim bunga selepas musim sejuk untuk membantu semak-semak bangun dan memasuki fasa pertumbuhan aktif.

Di antara kerja musim bunga di dalam rosario, terdapat empat perkara utama:

  • penyingkiran perlindungan musim sejuk;
  • memangkas belukar;
  • berpakaian atas;
  • mulsa.

Pengeluaran dari semak belukar musim sejuk

bersembunyi

Perlindungan musim sejuk dari semak dihilangkan selepas frosts malam meninggalkan, dan suhu udara siang hari mencapai nilai yang stabil.

Jika tempat perlindungan diperbuat daripada bahan kalis air yang tidak membenarkan cahaya, pertama anda perlu membuka belukar sedikit supaya ia berventilasi dan kelembapan yang terkumpul di bawah penutup menyejat. Mawar terbuka sepenuhnya dalam beberapa hari, apabila mereka menyesuaikan diri dengan suhu luar.

Sekiranya menggunakan bahan “bernafas”, tempat perlindungan boleh dikeluarkan dengan serta-merta.

Pemangkasan bunga mawar

pemangkasan bunga ros

Pemangkasan awal musim bunga di semak untuk tujuan kebersihan, menghapus musim sejuk yang telah mati semasa musim sejuk. Di samping itu, ia membolehkan anda membentuk mawar.

Bergantung pada jenis mawar yang ditanam, terdapat nuansa tertentu apabila memotong semak:

  1. Mawar teh-hibrid. Selepas mengeluarkan cawangan kering pada semak dewasa, jangan tinggalkan lebih daripada 8 pucuk, memendekkannya selepas 6 pucuk. Adalah cukup untuk benih muda untuk meninggalkan 3 ranting pendek (selepas 3 tunas).
  2. Mawar Shrub. Varieti yang mekar sekali tidak prun (hanya mengeluarkan pucuk kering). Mawar, mekar beberapa kali, dipotong hingga satu pertiga ketinggian mereka.
  3. Mawar setem. Pada pucuk meninggalkan tidak lebih daripada 5 buah ginjal, memotong mereka kira-kira pada ketinggian yang sama.
  4. Mawar memanjat. Serta mawar renek, mekar semak belukar muda yang tidak berbunga, jika tidak musim berikutnya mekar tidak akan datang. Ia cukup untuk menipisnya, memotong tunas kering. Dalam jenis yang mekar berulang kali, memendekkan cawangan sisi 2-3 batang, meninggalkan cawangan utama yang tidak disentuh.

Related  Pemindahan orkid: bagaimana untuk melakukannya dengan betul

Berpakaian bunga mawar atas musim bunga

bunga atas bunga ros mawar

Semak muda ditanam pada musim luruh, belum lagi perlu membuat baja mineral. Ia cukup untuk mencurahkannya dengan penyelesaian yang mengandungi organik (kotoran burung atau mullein).

Untuk mencegah penyakit selepas mengeluarkan penutup, mawar ditaburkan dengan cecair Bordeaux (200 g tembaga sulfat dan kapsul kepada baldi air).

Sejurus selepas penanaman pokok renek lama, perlu menyebarkan ammonium nitrat di bawahnya dan tuangkan. Pada akhir bulan April mereka membuat pembajaan mineral dengan Kemira (1 sudu per baldi air).

Mulching bushes

memerah mawar

Selepas semak dipangkas dan disenyawakan, tanah di sekeliling batang perlu berhati-hati, supaya tidak merosakkan akar, menggali. Di atas tanah meletakkan lapisan mulsa, tebal 5 cm, tanpa meliputi pukulan utama.

Sebagai penggunaan habuk papan habuk, rumput kering atau kompos.

Apabila mulsa berputar, ia bercampur dengan tanah dan lapisan baru dibentangkan. Ini akan membantu mengekalkan kelembapan, melindungi akar, dan mewujudkan halangan kepada pembangunan rumpai.

Merawat mawar selepas musim sejuk – video