Di dalam apartmen saya terdapat kebahagiaan wanita yang besar. Soon Spathiphyllum dilaksanakan tiga tahun, belukar yang subur – hanya cantik, mekar jarang bermula, dan meninggalkan obmelchali. Seorang kawan menasihati beliau untuk memindahkannya. Prompt bagaimana untuk betul duduk Spathiphyllum dan berapa kerap ia perlu dilakukan?

Spathiphyllum atau kebahagiaan wanita bukan bunga yang sangat aneh, dan tidak memerlukan banyak perhatian kepada dirinya sendiri. Untuk mempunyai daun hijau yang berkilat dan gembira dengan berbunga, anda perlu mengekalkan persekitaran pembangunan yang selesa. Sentiasa memerhatikan tumbuhan, adalah penting untuk menanam spathiphyllum dalam masa, dan apabila ia dilakukan dengan lebih baik – bunga itu sendiri akan memberitahu.

Isyarat tentang keperluan untuk pemindahan spathiphyllum

spathiphyllum

Spathiphyllum dewasa memerlukan transplantasi sekali setiap tiga hingga empat tahun. Untuk memahami bahawa masa ini telah tiba, mungkin dengan tanda-tanda seperti itu:

  • tumbuhan tidak berbunga untuk jangka masa panjang;
  • daun kehilangan saiz biasa dan tumbuh lebih kecil;
  • Dari tanah di dalam periuk mula melekatkan akar;
  • soket bunga tidak mantap;
  • daun yang lebih rendah di dalam semak-semak itu menjadi kering.

Jika daun kering hanya di hujung, ini menunjukkan udara kering di dalam bilik. Pemindahan tanaman dalam kes ini tidak perlu, ia cukup untuk menyusun semula periuk dan melembapkan udara.

Penyediaan tanah dan periuk untuk duduk spathiphyll

Untuk pemindahan spathiphyllum, tanah yang disediakan diperolehi di sebuah kedai bunga. Substrat yang sesuai untuk tumbuh-tumbuhan berbunga atau tanah sejagat untuk aroid. Tambah sedikit pasir ke campuran yang dibeli.

Tanah longgar cahaya boleh disediakan oleh diri anda, bercampur dengan ini:

  • dua bahagian tanah rumput;
  • satu bahagian tanah daun;
  • satu bahagian pasir;
  • satu bahagian gambut.

Related  Kami membuat rumah burung yang mudah dari pokok dengan tangan kita sendiri

Untuk meningkatkan breathability add kulit kayu atau gentian kelapa, dan untuk menyuburkan tanah – sedikit super fosfat.

Pot bunga baru harus diameter 3 cm lebih besar daripada yang mana spathiphyllum tumbuh lebih awal. Dalam kes ini, periuk yang luas, bukannya yang tinggi, lebih sesuai.

Terlalu besar periuk tidak boleh diambil, sebaliknya spathiphyllum akan mengarahkan semua kuasa untuk pembangunan sistem akar, dan tidak akan berkembang sehingga akar sepenuhnya mengisi periuk.

Menyediakan spathiphyll untuk pemindahan

penyingkiran tanah lama

Sebelum mengeluarkan belukar dari periuk, ia perlu disiram dengan baik untuk membuat tumbuhan lebih mudah dicapai. Kemudian, perlahan-lahan tarik spathiphyllum dan pilih dari akar tanah lama dan saliran.

pemangkasan bunga

Gunting memotong tangkai bunga, daun kering dan sangat kecil. Pada daun besar lama, tangan memotong bahagian-bahagian kering di pangkalan. Semak semula sistem akar dan keluarkan akar yang rosak, berpenyakit dan sangat panjang.

daun kering di belukar lama

Jika belukar dewasa terlalu tebal, ia boleh dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan digunakan untuk penyebaran tanaman. Dalam kes ini adalah wajar bahawa belukar baru mengandungi beberapa kepingan. Jadi spathiphyllum muda akan tumbuh akar lebih cepat dan berkembang.

Pemindahan bunga

pemindahan spathiphyllum

Di bahagian bawah periuk untuk meletakkan lapisan saliran dan tuangkan tanah atas sedikit. Letakkan kilang di atasnya dan tambah tanah. Spathiphyllum dipindahkan perlu supaya buah pinggang (permulaan akar udara) di bahagian bawah tong menonjol sedikit di atas paras tanah. Tuang sedikit di sekitar batang dan tuangkan bunga. Jika tanah selepas pengairan selesai, tambah sedikit lagi.

Tumbuh tumbuhan yang ditaburkan dengan air di atas daun. Penanam bunga berpengalaman dinasihatkan untuk memegang spathiphyllum selama 2 minggu di rumah hijau, meletakkan satu pakej di kilang. Jadi dia akan memindahkan transplantasi dengan lebih baik dan tidak lama lagi bunga akan datang.

Related  Epal busuk sebagai baja untuk raspberi dan strawberi

Rahsia penjagaan dan pembiakan spathiphyllum – video