Saya membesar benih petunia yang sangat lama dahulu. Daripada benih yang disemai musim bunga ini di dalam dulang biasa, hanya separuh terselamat pemindahan itu. Jiran itu menasihati menggunakan tablet dari gambut untuk anak benih. Beritahu saya cara menanam petunia pada anak benih dalam pil gambut?

Tablet gambut adalah penyelesaian ideal untuk benih yang tumbuh dari biji yang sangat kecil. Menanam petunia pada anak benih dalam tablet gambut tidak hanya akan memudahkan proses penyemaian, tetapi juga akan mewujudkan keadaan yang paling optimum untuk perkembangan penuh pucuk. Di samping itu, kehilangan percambahan benih dalam kes ini dikurangkan dengan ketara.

benih petunia

Penyediaan tablet gambut untuk menyemai benih

Biji petunia disemai pada bulan Mac. Anda boleh membuat pendaratan lebih awal, tetapi dalam kes ini, anak benih perlu diserlahkan sebagai tambahan. Apabila mencipta keadaan yang sesuai untuk menjaga anak benih, petunia akan bersedia untuk dipindahkan ke tempat tetap dalam tempoh tiga bulan.

penyediaan tablet

Untuk anak benih petunia, tablet cukup dengan diameter 4 cm, yang mesti terlebih dahulu direndam. Untuk melakukan ini, di bahagian bawah dulang, di mana tablet diletakkan, secara beransur-ansur tuangkan air sehingga mereka menyerapnya. Akibat merendam tablet membengkak, meningkatkan saiz dan menjadi seperti silinder.

Jika tablet bengkak dan masih ada air di dalam dulang, ia mesti disalirkan.

Menyemai petunia

Biji petunia adalah mudah dan dalam pil

Di bahagian atas silinder gambut selepas merendam sebuah lubang kecil terbentuk. Ia perlu meletakkan satu keping petunia di setiap tablet. Biji-bijian kecil adalah lebih mudah untuk mengambil tusuk basah basah (mereka hanya perlahan-lahan melekat padanya).

Meletakkan benih

Biji petunia hanya tersebar ke dalam lubang, tidak menekan ke gambut dan tidak tertidur di atas.

Biji-bijian yang bersaliran akan naik lebih cepat jika mereka juga direndam untuk melembutkan cangkang. Untuk melakukan ini, terikan benih pada benih sedikit taburkan dari semburan, atau lebih baik – untuk setiap benih ditenggelamkan dengan air. Selepas beberapa minit, tusuk gigi harus ditekan sedikit pada dragee supaya ia dihiris.

Related  Bagaimana untuk memberi minyak ikan kepada ayam broiler?

Tumbuh benih

penciptaan rumah hijau

Dulang dengan tablet gambut, di mana benih petunia ditanam, harus ditutup dengan tudung untuk mewujudkan keadaan rumah hijau. Untuk mendapatkan tangkapan petunia dalam seminggu, bekas dengan tablet perlu diletakkan dengan suhu tetap sekurang-kurangnya 25 darjah Celcius. Selepas benih telah meningkat, dulang dipindahkan ke tempat yang lebih sejuk (18-20 ° C).

pucuk petunia dalam tablet

Tablet perlu disiram dengan kerap, tidak membenarkan mereka kering sepenuhnya, sebaliknya benih hanya akan mati. Dalam kes ini, penyiraman tidak dilakukan dari atas, tetapi ke dalam dulang, di mana mereka berdiri. Air berlebihan, ditinggalkan di dalam kuali, longkang.

Apabila menjaga anak benih petunia, jangan lupa bahawa kelembapan yang tinggi juga membunuhnya, jadi dulang dengan tablet harus sentiasa berventilasi dan membersihkan kondensat yang terbentuk di dalamnya. Tetapi dalam pembajaan tambahan, anak benih tidak perlu – tablet gambut mempunyai semua nutrien yang mereka perlukan.

Ciri-ciri benih pemindahan dari tablet gambut ke dalam periuk

pemindahan

Biji Petunia akan siap dipindahkan ke dalam periuk berasingan, sebaik sahaja sistem akar mengisi keseluruhan pil dan akar individu akan dilihat melalui bungkus mesh (sekitar Mei).

Apabila pemindahan, anda tidak perlu mengambil benih, sebaliknya, cukup untuk mengeluarkan retikulum dengan teliti dan anda boleh menanam benih bersama dengan pil.

Di dalam periuk yang disediakan ke bawah untuk mengisi tanah yang subur, dari atas untuk meletakkan tablet dengan anak benih dan mengisi bumi dalam rongga. Sekelompok petunia muda harus setanding dengan tanah, ia tidak boleh dikebumikan.

Video tentang cara menanam petunia dengan betul dalam pil gambut