Dibeli hari ini di dalam benih pasaran honeysuckle yang boleh dimakan. Cucu saya hanya suka beri ini, seperti dalam bentuk segar, dan dalam kesesakan dan kesesakan. Beritahu saya cara menanam honeysuckle pada musim gugur?

Honeysuckle adalah semak tahan fros yang boleh hidup di satu tempat selama bertahun-tahun dan menanam buah-buahan dengan banyaknya. Membezakan honeysuckle berry dan hiasan. Untuk mendapatkan semak yang berguna, tukang kebun yang berpengalaman mencadangkan penanaman honeysuckle pada musim gugur (September – awal Oktober).

Memilih tapak pendaratan

penanaman honeysuckle

Tempat penanaman honeysuckle harus dipilih sedemikian rupa sehingga dari hujung belukar diterangi dengan baik, tetapi bahagian basal berada di penumbra. Tapak yang ideal adalah laman web tanpa draf dengan tanah asid neutral yang subur.

Elakkan kawasan yang berada di tempat teduh dan di atas bukit, dengan tanah berpasir.

Menyediakan lubang pendaratan

lubang pendaratan

Penanaman pit perlu disediakan beberapa hari sebelum menanam racun berair. Diameternya hendaklah lebih kurang 40 cm dan kedalaman – dari 25 hingga 40 cm Tambah baja:

  • 10 kg humus;
  • 200 g superfosfat;
  • 40 g garam kalium.

Baja bercampur dengan tanah dengan sekop dan air lubang. Sekiranya perlu (jika tanah adalah tanah liat) tambah lebih tanah tanah, pasir dan abu kayu. Seterusnya, lubang penanaman dilindungi dari atas dan dibiarkan selama 4 hari.

Pemilihan bahan tanam

honeysuckle

Untuk pengeluaran honeysuckle, keratan rooting tidak lebih tua daripada 2 tahun digunakan. Terlalu tinggi (lebih daripada 1.5 m) anak pokok tidak boleh bertahan, tetapi kecil (kurang daripada 25 cm) juga lebih baik tidak diambil, kerana mereka belum berkembang.

Menanam benih honeysuckle

anak benih

Untuk merangsang honeysuckle memberikan penuaian yang murah hati dan lazat, menanamnya dalam kumpulan (sekurang-kurangnya dua atau tiga tumbuhan), sambil memilih benih varieti yang berlainan. Ini disebabkan hakikat bahawa honeysuckle disenyawakan sendiri.

Sebelum menanam, anak benih perlu disimpan dalam larutan heteroacin selama 24 jam (50 g ubat per liter air).

Di dalam lubang pendaratan yang disediakan, tuangkan anak benih, biarkan akar dan padatkan tanah di sekelilingnya supaya tiada ruang kosong yang tersisa. Tuangkan belukar dan tutup. Leher akar harus sedikit mendalam – tidak lebih dari 3 cm Untuk penanaman kumpulan, jarak antara anak benih harus disimpan kira-kira satu meter, dan lebar baris di antara mereka harus 2.5 meter.

Related  Keistimewaan brugmia yang semakin meningkat di rumah dengan kaedah benih

Penjagaan ladang muda

belukar honeysuckle muda

Dengan datangnya musim bunga, semak yang telah ditanam akan dibundarkan, menggali di sekeliling tanah untuk setengah spade sekop. Honeysuckle muda ditutup dengan humus.
Penjagaan honeysuckle termasuk penyiraman biasa, di musim panas yang panas kering – setiap hari. Selepas menyiram tanah mesti dilonggarkan dan dimuatkan mengikut keperluan.
Baja diperkenalkan hanya dari tahun ketiga kehidupan semak belukar. Penanaman muda sudah cukup untuk memberi makan pada kompos musim bunga (1 balak setiap belukar), dan pada musim gugur menambah abu ke tanah (150 g). Untuk pencegahan penyakit dan kerosakan serangga pada musim panas, pokok renek diolah dengan cara khas.
Bagi pemangkasan, selama lima tahun pertama, honeysuckle muda tidak memerlukannya. Pada masa ini, pertumbuhannya perlahan. Ia cukup untuk menghilangkan cawangan kering dan sakit pada musim bunga.

Honeysuckle: penanaman dan penjagaan – video