Di dacha dari pemilik terdahulu mendapat dua belukar merah jambu. Saya ingin memecahkan rosari kecil di sekeliling mereka, saya telah memutuskan varieti itu, tetapi saya tidak mempunyai sebarang pengalaman. Beritahu saya cara menanam mawar di musim bunga, dibeli di kedai?

Mengikut pemerhatian penanam bunga yang berpengalaman, bunga mawar yang ditanam pada musim gugur, semakin parah dan lebih sakit, selain itu mereka tidak dapat menguruskan untuk terbiasa dengan fros. Oleh itu, pokok renek muda, terutamanya yang diperolehi oleh keratan, disarankan untuk ditanam pada awal musim bunga, bermula dari akhir bulan April. Kemudian tanahnya cukup panas, dan anak benih belum bergerak ke dalam pertumbuhan.

Agar benih muda yang sedap dipenuhi dan akhirnya berubah menjadi semak bergaya, anda perlu tahu cara menanam bunga mawar di musim bunga, yang dibeli di kedai. Untuk melakukan ini, anda harus:

  • memilih bibit bunga ros;
  • tentukan tempat yang sesuai untuk menanam;
  • menyediakan lubang pendaratan;
  • betul menanam benih.

Pemilihan benih mawar

anak benih

Untuk pertumbuhan jenis selatan mawar sesuai dalam rumah hijau itu, tetapi jika dirancang semak mendarat di tanah terbuka, ia adalah lebih baik untuk membeli tumbuh-tumbuhan daripada pengeluar Rusia atau, dalam kes yang teruk, Belanda.

Anak benih merah jambu kualitatif perlu diberi vaksin, mempunyai sistem akar yang baik dan sekurang-kurangnya dua pucuk yang sihat dan kuat.

Biasanya anak pokok dijual sama ada dalam bekas tertutup atau dengan akar terbuka. Untuk penanaman musim bunga, kedua-dua spesies sesuai, perkara utama ialah semak harus sihat dan bebas dari perosak.

Di manakah lebih baik menanam mawar?

sapling

Ratu bunga suka matahari, tetapi di bawah sinar terik kehilangan warna dan cepat memudar. Tetapi walaupun dalam bayang-bayang yang mendalam, mawar akan tumbuh sangat perlahan, jadi pilihan terbaik adalah menanam benih di tepi plot, yang sedikit teduh selepas makan malam.

Elakkan tempat dengan kelembapan dan draf yang tinggi, dan jangan menanam bunga di bawah pokok, di mana tanah kering selepas hujan.

Penyediaan tanah dan tanam penanaman

lubang pendaratan

Sebelum menanam benih, tapak yang dipilih untuk mereka digali. Bagi setiap anak benih, lubang pendaratan dibuat, yang mana:

  • 1 kg kompos;
  • 1 sudu besar. l. baja mineral untuk bunga;
  • 30 g abu kayu.

Semua baja benar-benar dicampur dalam lubang bersama dengan bumi. Saiz lubang pendaratan bergantung kepada saiz anak benih itu sendiri, atau sebaliknya, dari sistem akarnya. Akar hendaklah berbaring dengan bebas, jangan berehat di tepi lubang dan jangan bengkok. Agar mereka bertumbuh jauh, lubang harus diperkalam kedalaman sekurang-kurangnya 60 cm. Antara semak yang mereka tinggalkan hingga 80 cm, dan jarak baris dipelihara selama kira-kira 1.5 m apabila ditanam dalam baris.

Lubang penanaman perlu disediakan dua minggu sebelum menanam supaya tanah dapat diselesaikan.

Menanam bunga mawar

menanam bunga mawar

Sebelum menanam, anak benih dipotong dengan tip akar, dan tunas sendiri dipendekkan, meninggalkan hanya 3 mata. Belukar muda diletakkan di tengah-tengah lubang penanaman, meluruskan akar dan taburkannya dengan tanah.

Benih yang ditanam disiram dengan baik. Setelah air itu diserap, dan bumi mengalir, tanah di sekeliling semak belukar sedikit dipijak. Buat pertama kalinya, sehingga anak benih mulai berkembang, ia hibernated. Ketinggian gundukan bumi adalah kira-kira 15 cm. Apabila mawar melepaskan pucuk baru, gundukan itu dapat diratakan.

Ciri-ciri penanaman bunga mawar yang dibeli di dalam kotak – video