Jiran tahun lepas memberi saya geranium merah yang cantik. Walau bagaimanapun, semak belukar menghulurkan pada musim sejuk dan hilang bentuknya. Nyonya lama dinasihatkan pada musim bunga untuk memotong keratan dan meremajakan tanaman. Beritahu saya, bagaimana untuk memotong geranium pada musim bunga?

Walaupun geranium adalah tumbuhan dari alam semulajadi, penanam bunga berpengalaman mengesyorkan meremajakan bunga setiap dua tahun, dan lebih sering. Ini disebabkan oleh fakta bahawa lebih tua belukar menjadi, semakin tinggi daunnya. Supaya semak kompak “dengan usia” tidak berubah menjadi batang panjang dengan daun di atas, keratan geranium musim bunga. Di samping itu, ia adalah cara yang paling mudah untuk menyebarkan bunga dengan kaedah penyebaran keratan.

Keratan pada musim bunga atau musim luruh?

keratan

Geranium sangat baik, tetapi lebih baik untuk melakukannya pada musim bunga, apabila aliran sap adalah yang paling aktif. Sesetengah jenis boleh berakar dalam tempoh dua minggu selepas memotong. Keratan musim luruh juga sesuai untuk pembiakan, tetapi prosesnya berlangsung dua kali lebih lama.

Satu lagi kelebihan penyebaran musim bunga ialah tumbuhan tumbuh dari kekurangan lampu semasa musim sejuk dan menjadi tidak begitu cantik. Dengan bantuan keratan, anda boleh dengan cepat meremajakan geranium.

Bagaimana untuk memotong tangkai?

penyediaan keratan

Dari kilang ibu pilih batang yang sihat dengan 3 interstices. Dengan pisau tajam, potong tembakan tidak lebih dari 7 cm (pada sudut yang betul).

Sekiranya terdapat anak panah dengan tunas, mereka harus dipotong, jika sebatang batang akan mati, dan tidak berakar.

Potong keratan ke tempat yang gelap selama beberapa jam untuk mengeringkan tempat potongan. Kemudian taburkannya dengan Kornevin atau arang diaktifkan yang hancur.

Penanaman keratan

potongan yang ditanam

Pokok kecil atau kaca plastik dengan lubang di bahagian bawah dipenuhi dengan tanah nutrien yang bercampur dengan pasir, dengan keasidan neutral. Sekiranya tanah taman digunakan, tumpahkan dengan air mendidih atau penyelesaian permanganat kalium untuk peneutralan.

Untuk memperdalam pemotongan di atas tanah selama 2 cm, sementara di bawah pucuk memotong semua daun. Anda boleh menutup gelas dengan filem selama beberapa hari, supaya tangkai lebih mudah untuk bertahan dalam perubahan habitat, tetapi tidak perlu. Penyiraman bibit diperlukan kerana lapisan atas tanah menjadi kering, mencegah air dari jatuh ke daun. Adalah lebih baik untuk melakukan ini dalam palet.

Dalam proses perakaran, daun yang lebih rendah boleh kering – ini adalah proses semula jadi. Tanda-tanda rooting yang berjaya adalah rupa daun muda.

Keratan berakar transplantasi

keratan pemindahan

Sekelompok Pelargonium muda ditransplantasikan ke dalam pasu dengan diameter 12 cm. Apabila melakukan pengairan, penting tidak untuk mengisi tanaman, jika tidak, ia dapat merosot dari kelembapan yang berlebihan. Geranium, diperolehi oleh penyebaran spring, mencubit tiga kali. Pada awal musim panas, potong puncak untuk merangsang pembentukan tunas sisi dan membentuk belukar padat. Pada akhir musim panas, pucuk lebih dari 5 cm dipetik kedua kalinya, dan tunas juga dikeluarkan. Dan di tengah musim sejuk, untuk mekar yang lebih subur, puncak semua ranting ditebang.

Perakaran betul geranium pada musim bunga – video