Dalam warisan dari nenek saya mendapat diffenbachia. Dia berusia lebih dari tiga tahun, dan jelas bukan kecantikan – semua daun berada di bahagian atas, dan batang tinggi itu sepenuhnya botak. Beritahu saya cara memotong diffenbachia untuk memulihkan penampilannya?

Dieffenbachia tergolong dalam keluarga aroid dan sering digunakan untuk tumbuh di premis pejabat dan rumah. Kilang itu adalah belukar bergaya dengan daun besar motley pewarna pada batang kuat. Diffenbachia dicirikan oleh kadar pertumbuhan yang tinggi – dalam jangkamasa setahun ia dapat mencapai ketinggian 1.5 hingga 2 meter.

diffenbachia memanjang

Dengan penjagaan yang betul dan keadaan penyelenggaraan yang sepatutnya, bunga tumbuh agak lebat. Walau bagaimanapun, sangat jarang tumbuhan itu memancarkan batang yang tinggi, tetapi benar-benar kosong, sementara daun-daunnya tetap hanya pada puncaknya. Penyebab fenomena ini mungkin terlalu kering di dalam bilik, tetapi oleh sifatnya dienenbachia memerlukan rangsangan pertumbuhan yang berterusan, kerana ia sendiri melancarkan pucuk baru dengan berat hati.

Peraturan untuk mengurangkan Diffenbachia

pemangkasan

Untuk memulihkan bunga ke keindahan mantannya, anda perlu tahu cara memotong diffenbachia dengan betul. Pertama sekali, anda perlu melakukan ini dengan pisau yang sangat tajam atau fail kecil – potongan mestilah rata (mendatar), dan dalam kes tidak akan koyak. Pisau itu perlu dirawat dengan alkohol supaya tidak menjangkiti jangkitan, dan selepas memotong ia mesti dibasuh dan dibasmi kuman.

Jus yang menonjol di tapak potongan beracun, jadi anda perlu bekerja dengan sarung tangan, dan tanpa kehadiran kanak-kanak.

tunggul

Hanya tumbuhan dewasa sahaja yang boleh dipotong, dengan diameter batang sekurang-kurangnya 2 cm. Prosedur itu sendiri adalah seperti berikut:

  1. 4 hari sebelum pemangkasan, tumbuhan tidak lagi disiram, hasilnya ia mengeluarkan sedikit jus di tapak potong.
  2. batang Long menghulurkan Dieffenbachia harus dipotong sepenuhnya, meninggalkan hanya ketinggian tunggul kecil sehingga 10 cm. Pada tunggul perlu hadir 3 tunas aktif (dalam penampilan sebagai separuh-ring) kepada orang-orang yang kemudian telah pergi pucuk baru.
  3. Letakkan potong dengan serbet untuk mengeluarkan titisan jus, dan dirawat dengan arang aktif atau taburkan dengan abu kayu.
  4. Dari atas, letakkan balang kaca pada tunggul yang tinggal. Ia dikeluarkan, apabila tunas bangun dan akan ada pucuk muda, dan sebelum itu kenaikan secara berkala untuk ditayangkan.

Related  Lalat dalam irises: apa dan bagaimana untuk menangani mereka

Apa yang perlu dilakukan dengan laras yang dipenggal?

Sisa terkumpul digunakan untuk membiak diffenbachia. Pada masa yang sama, mereka mengambil akar tidak hanya atas, tetapi juga batang panjang itu sendiri:

  1. Perakaran atas. Potong bahagian atas kepala ke dalam segelas air dan bungkusnya dengan kain gelap agar tidak meringankan. Air berubah setiap 2-3 hari. Selepas akar muda muncul, hujung diletakkan di dalam periuk ke dipotong dienenbachia atau dalam mangkuk berasingan sebagai tumbuhan bebas. Anda boleh segera rootkannya di dalam campuran tanah dan pasir.rooting
  2. Meremukkan batang. Batang panjang perlu dipotong sehingga sedemikian rupa sehingga buah pinggang kekal pada setiap batang. Biarkan kering selama 2 hari pada suhu bilik.rooting dari batang

Meremajakan Diffenbachia oleh Tanaman – video