Saya mempunyai tanah berpasir di laman web ini. Bagaimana untuk mempersiapkannya untuk menanam sayur-sayuran dan tanaman tanaman?

tanah berpasirTanah pasir adalah salah satu daripada nutrien termiskin. Memupuk tanaman di atasnya, walaupun dengan penggunaan baja agak sukar. Pasir tidak dapat mengekalkan kelembapan, kerana apa yang cepat kering, dan persediaan yang diperkenalkan juga dengan cepat mencuci atau pergi jauh ke kedalaman, dari mana sistem akar tanaman sukar untuk mendapatkannya.

Untuk membuat batu pasir sesuai untuk berkebun dan berkebun, pertama sekali, adalah perlu untuk memperbaiki struktur tanah. Tidak cukup hanya untuk memohon baja, pertama sekali, anda perlu “berat” bumi, menambah komponen lain ke tanah. Dan kemudian secara rutin membuat rizab nutrien, menggunakan kebanyakannya organik.

Dalam erti kata lain, adalah perlu untuk menjalankan pelbagai langkah, yang merangkumi:

  • pengenalan tanah liat, chernozem, gambut ke tapak;
  • persenyawaan berkala organik tanah;
  • penggunaan baja mineral.

Bagaimana untuk mengubah struktur tanah berpasir?

permohonan tanah liat

Untuk mengekalkan kelembapan di pasir lebih lama, tapak harus diisi dengan tanah liat dan menggali. Selepas menggali, tanah liat harus kekal pada kedalaman 5 cm. Secara beransur-ansur, ia akan membasuh dengan hujan, dan menutup liang-liang di tanah, tidak membenarkan air mengalir dengan cepat.

Apabila menanam tanaman saka, contohnya, pokok buah-buahan dan pokok renek, meletakkan lapisan tanah liat di dasar lubang pendaratan, dan kemudian tuang di atas tanah yang subur.

Sekiranya mungkin, adalah wajar untuk mencairkan tanah berpasir dengan kompos gandum atau gambut. Yang terakhir mesti dibawa dalam kuantiti yang cukup besar – sehingga 800 kg per ratus meter persegi. Tidak buruk adalah kelembapan dan gambut itu sendiri. Sudah tentu, semua ini memerlukan pelaburan kewangan yang ketara, dan kesan maksimum akan diwujudkan hanya pada tahun hadapan.

Related  Bagaimana untuk membiak daun gloxinia?

Penggunaan bahan organik pada tanah berpasir

ciderates

Pengenalan baja organik adalah salah satu cara yang paling mudah dicapai, dan penggunaan biasa mereka akan meningkatkan komposisi tanah secara signifikan. Terbaik dalam perniagaan ini telah terbukti menjadi kompos biasa. Ia perlu ditaburi setiap musim bunga di sekitar perennials atau di atas katil masa depan dan bercampur dengan tanah berpasir. Lapisan kompos mesti dibuat sekurang-kurangnya 2 cm.

Pengkomposan musim luruh tidak akan menghasilkan hasil yang positif, kerana kebanyakan nutrien akan dibasuh dengan air pada musim bunga.

Adalah baik untuk memperbaiki struktur batu pasir dan memperkayakannya dengan mikroelemen tumbuhan-siderata – lupine, seradella dan tanaman leguminous. Jisim hijau yang sengit itu digali bersama bumi untuk musim sejuk. Untuk tujuan ini, anda juga boleh menggunakan rumput rumput biasa, tetapi tanpa benih.

Penggunaan baja mineral

Tanah berpasir ringan sering mempunyai kekurangan kalium, magnesium dan banyak unsur lain. Tanpa persediaan mineral di sini untuk tidak mengurus, namun untuk menerapkannya, perlu sangat tepat. Lagipun, melalui pasir, penyelesaian nutrien akan berlalu lebih cepat, yang boleh menyebabkan kebakaran akar dan juga menanam kematian. Dos yang disyorkan lebih baik dibahagikan kepada beberapa majlis.

Menanam pokok epal di tanah berpasir – video