Musim ini, saya mempunyai lobak merah yang dipam – dan penuaiannya tidak kaya, dan rasanya bukan cara yang sepatutnya. Jiran saya menasihatkan saya untuk memberi makan kepadanya dengan baja daripada habuk papan. Saya tidak pernah mendengar apa-apa tentang perkara ini. Beritahu saya cara menggunakan habuk papan sebagai baja untuk wortel.

Lobak berkembang dengan baik di tanah longgar. Tetapi tanah berat mesti disediakan terlebih dahulu. Inilah yang digunakan oleh habuk papan. Ditambah ke tanah, mereka memudahkan, dan longgar, meningkatkan kebolehtelapan air.

Juga habuk papan digunakan sebagai baja untuk lobak merah (dan bukan sahaja) untuk meningkatkan kesuburan tanah, yang sudah pasti akan memberi kesan kepada hasil. Dalam proses membusuk, habuk habuk meningkatkan tahap karbon di dalam tanah. Dengan tindakan mereka, mereka sama dengan baja gambut.

habuk papan

Tanah yang perlu dilonggarkan dengan habuk papan:

  • gambut;
  • chernozem;
  • tanah liat;
  • podzolic.

Tidak semua habuk papan sesuai sebagai baja. Sebagai contoh, habuk hablur konifer tidak sesuai untuk semua tanaman, selain itu hanya akan merosakkan komposisi tanah, meningkatkan keasidannya. Jangan mengesyorkan penggunaan habuk papan daripada papan serpai, oak dan hazel.

Cara menggunakan habuk papan

habuk papan pada katil rambutan

Selalunya, habuk papan digunakan dalam bentuk baja dan untuk mengeringkan tanah. Antara cara menggunakan habuk papan adalah:

  1. Baja daripada habuk papan.
  2. Semasa banjir musim bunga, habuk papan segar akan membantu menyelamatkan taman dari banjir jika anda mengisi mereka dengan alur sepanjang perimeter taman.
  3. Penggunaan meluas habuk papan dan untuk tumbuhan mulsa, termasuk wortel, untuk mengelakkan kehilangan kelembapan pada musim panas kering. Mulsa tersebut juga berfungsi sebagai perlindungan terhadap rumpai dan perosak.
  4. Habuk kayu boleh dibuat sebelum musim sejuk, jadi mereka mempunyai masa untuk kotoran sebelum menanam segi lobak merah dan berasid tanah, atau lobak merah tidak akan berair dan manis.
  5. Ia juga mungkin untuk menambah habuk papan musim bunga 3 minggu sebelum menyemai benih lobak merah. Tempat tidur kemudian digali. Dalam aplikasi musim bunga, habuk papan pertama harus direndam dalam penyelesaian khas.

Bagaimana untuk membuat baja habuk papan

pengenalan habuk papan ke dalam tanah

Untuk kegunaan habuk papan sebagai baja dalam bentuk segar mereka mesti menyediakan dan menghamilkan mereka dengan baja mineral, dicairkan dengan air (1 baldi air – 200 g super fosfat, 200 g ammonium nitrat dan 50 g kalium klorida). Penyelesaian ini sudah cukup untuk melembapkan habuk papan dalam jumlah yang sama dengan 3 baldi.

Cara menyediakan kompos berdasarkan habuk papan

kompos serbuk gergaji

Dari habuk papan, anda juga boleh menyediakan baja unik dalam bentuk kompos. Ia mengambil sedikit masa, dua bulan, tetapi keputusannya adalah berbaloi. Untuk membuat cip berdasarkan kompos, mereka perlu meletakkan lapisan tidak lebih daripada 15 cm tebal dan tuangkan penyerapan urea setiap 1 baldi air 200 g Cover habuk papan direndam di atas filem itu. Sekali setiap dua minggu, sekumpulan membosankan.

Anda boleh memasak kompos yang dibuat daripada habuk kayu dan rumput mown: habuk kayu bercampur dengan rumput, baik rendam infusi tahi dan meliputi filem selama dua bulan untuk reput. Daripada rumput, najis burung juga digunakan.

Video mengenai kesan habuk papan pada perubahan dalam komposisi tanah