Untuk hari lahir saya, saya diberi balsam yang indah. Kakak saya bersungguh-sungguh meminta bibit, dan saya ingin melipatgandakannya. Beritahu saya cara membiakkan balsam dari biji?

Balsam atau Vanka basah adalah semak subur yang indah dengan dedaunan hijau gelap. Untuk penanam bunga dia jatuh cinta kerana berbunga terang. Sepanjang tempoh ini, kilang itu ditutup dengan banyak warna yang sangat berbeza, selain itu dengan penjagaan yang betul, bunga boleh berlangsung sepanjang tahun. Walaupun balsam adalah tumbuhan rumah, ia juga boleh ditanam pada musim panas di atas katil bunga.

balsam dari biji benih

Di rumah, balsam mudah tumbuh dari biji. Perkara utama adalah memilih mereka dengan betul (atau mengumpulnya) dan menyediakan semua syarat untuk pertumbuhan anak benih.

Pemilihan dan penyediaan benih

balsam benih

Untuk penanaman balsam menggunakan benih yang dibeli. Jika rumah itu sudah mempunyai tumbuhan berbunga dewasa, benih boleh dituai secara bebas.

Apabila membeli biji di kedai, anda perlu memberi perhatian kepada yang berikut:

  1. Benih harus berkualiti tinggi, jadi anda hanya perlu membelinya dari pembekal yang dipercayai.
  2. Untuk mendapatkan kilang rumah, pilih jenis benih varietas, dan untuk penanaman dalam penggunaan tahunan terbuka.
  3. Untuk mengekalkan ciri-ciri varieti, seseorang tidak boleh memilih campuran benih, lebih baik mengambil setiap spesies secara berasingan.
  4. Walaupun benih boleh disimpan selama lebih dari 6 tahun, percambahan tertinggi dipilih baru.

Kumpulkan benih dari balsam rumah setelah ia berkembang. Di tempat tumbang bunga gugur yang gugur terbentuk buah-buahan kecil, dan apabila mereka masak – kotak benih.

Apabila mengumpul benih, anda perlu melakukannya dengan berhati-hati. Pada gerakan yang salah, kotak itu pecah dan biji menyebar. Oleh kerana itu, balsam juga dipanggil Impatiens.

Sebelum menyemai benih, sembuh selama 10 minit dalam larutan ringan permanganat kalium. Kemudian rendam seharian dalam air bersih.

Penyediaan tanah

Untuk percambahan benih balsam yang berjaya, tanah pemakanan yang longgar dipilih. Substrat dibeli di kedai atau disediakan secara berasingan, mencampurkan:

  • pada satu bahagian pasir, tanah taman dan vermikulit:
  • dua bahagian gambut.

Untuk mengelakkan penyakit “kaki hitam” tanah dicadangkan untuk dicurahkan dengan Phytosporin.

Menyemai benih

anak benih

Dalam lebar, tetapi bukan bekas dalam (tidak lebih daripada 10 cm) meletakkan lapisan saliran tanah liat yang diperluas dan taburkannya dengan tanah. Dengan tusuk lembap yang lembap, pasangkan benih dan jatuhkannya ke dalam bekas, tidak mendalaminya, tetapi hanya sedikit menekannya ke tanah.

Balsam kecil balsam juga mudah untuk tumbuh dengan serta-merta dalam tablet gambut.

Menggunakan senapang semburan, taburkan biji dan tutup bekas dengan filem. Letakkannya di ambang tingkap yang terang, mengelakkan pancaran langsung, ke dalam bilik dengan suhu sekurang-kurangnya 25 darjah.

Penjagaan benih balsam

menyelam balsam

Selepas penampilan pucuk (tiga minggu kemudian), keluarkan filem itu. Sekiranya perlu, pucuk akan disegarkan, dan juga tanah dicurahkan apabila anak benih ditarik. Menanam benih lebih baik di palet agar tidak menghancurkan akar.

Sebaik sahaja anak benih mencapai ketinggian 2 cm dan membentuk dua daun yang sebenar, mereka mula menumpahkan cawan berasingan. Untuk merangsang pembentukan pucuk sisi seminggu kemudian, tusuk bahagian atas.

Dengan pemindahan ke tempat yang tetap, balm muda akan siap apabila mereka membentuk semak, dan akarnya akan menenun bumi dengan sempurna di dalam gelas.

Balsam: tumbuh dan dandanan – video