Tahun kedua saya terlibat dalam penanaman phizalisa melalui pucuk. Pada tahun lalu, anak benih itu kukuh dan lembab, dan dalam keadaan ini – nipis dan panjang. Beritahu saya, apa yang boleh dilakukan jika physalis bercambah sangat dirasakan?

Physalis adalah milik keluarga Solanaceae dan merupakan semak tahunan kompak yang ditutup dengan buah-buahan bulat dalam cawan – bekas lampu. Ia menghasilkan semula dengan menyemai sendiri, tetapi untuk penuaian yang baik tumbuhan lebih baik untuk berkembang melalui anak benih. Tumbuh dalam anak-anak benih physalis awalnya membuahkan hasil, dan beri mempunyai masa untuk masak sebelum beku.

physalis

Untuk menanam benih yang sihat, anda harus mengikuti cadangan untuk pembenihan yang betul dan penjagaan lanjut untuk benih.

Pembenihan benih tumbuk pada anak benih

Benih disemai untuk anak benih pada bulan Mac. Oleh kerana physalis adalah saudara tomato, substrat yang digunakan untuk mendapatkan benih tomato sesuai untuk berkembang.

Bahan benih sebelum penanaman perlu direndam dalam air garam untuk membuang benih kosong (mereka akan terapung). Kemudian dirawat dalam penyelesaian kuat kalium permanganat selama 30 minit. Daripada potassium permanganate, anda boleh menggunakan Maxim atau Fitosporin. Selepas benih kering, mereka tidak akan bersama.

Sow Physalis dalam periuk biasa, ditaburkan di atas lapisan bumi. Tanah harus dipadatkan sedikit, supaya benih kecil tidak terapung selama penyiraman. Tutup periuk dengan filem dan letakkan di dalam bilik cahaya hangat dengan suhu sekurang-kurangnya 15 darjah Celcius. Dengan kemunculan pucuk pertama (selepas seminggu), keluarkan filem itu.

Sebaik sahaja anak benih mempunyai 3 daun nyata, mereka akan menyelam ke dalam cawan yang berasingan.

 Bagaimana jika fizalis bercambah?

anak benih itu terbentang

Bahawa benih tidak diregangkan, perlu mengekalkan rejim suhu sekitar 20 darjah. Mencegah pucuk regangan akan membantu pengendali pengendali pengawal jenis Zirkon atau Atlet dan pencahayaan tambahan menggunakan lampu khas.

Pada suhu tinggi di dalam bilik, benih akan menjadi nipis. Keputusan yang sama akan berlaku sekiranya kekurangan pencahayaan atau penaburan terlalu awal.

Sekiranya benih masih diregangkan, ada cara berikut untuk membetulkan keadaan:

  1. Daun pemangkasan. Prosedur ini dijalankan hanya pada peringkat awal perkembangan anak benih. Gunting tajam memotong separuh daun cotyledonous.
  2. Akar pemangkasan. Anak benih yang matang harus ditarik keluar dengan teliti dari periuk dan memendekkan akar panjang, kemudian ditanam kembali.pemangkasan akar benih
  3. Pemindahan dengan mendalamkan batang. Dalam belukar yang terlalu banyak, potong semua daun dan langkah-langkah, hanya tinggal sedikit sahaja di bahagian paling atas. Untuk memperdalam batang lama ke dalam tanah, lipat dengan cincin. Bahagian atas anak benih akan tetap di atas, dan batang mendalam membentuk akar baru.pemindahan dengan pendalaman batang
  4. Pucuk pasynkovanie. Sekiranya benih tidak terlalu besar, setiap anak benih tinggi boleh dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan diletakkan di dalam air untuk perakaran. Setelah dibentuk pada langkah-langkah, mereka ditanam dalam periuk. Jadi, anda boleh meningkatkan jumlah anak benih.memilih

Sekiranya anak benih diregangkan: cadangan am untuk keluarga Solanaceae – video