Nasihatkan bagaimana untuk membuat rumput dengan betul di tapak yang ditumbuhi rumpai. Apakah bahaya rumput rumput dan adakah terdapat kaedah untuk membasuh tanah dengan cepat dan berkesan? Apakah bahan yang boleh dirawat oleh tanah supaya tidak menjejaskan rumput dan bunga di kemudian hari?

Membersihkan tanah untuk rumput dari rumput adalah perkara pertama yang perlu dilakukan ketika membina rumput di suatu plot negara. Penanaman tanah dari rumpai menjadi tugas utama bukan hanya dalam kes di mana rumput disemai untuk pertama kali. Kerja-kerja sedemikian dilaksanakan seperti yang dirancang bermusim untuk padang rumput yang sudah ada sejak berbilang tahun.

Apakah bahaya rumpai?

Rumput rumput boleh menyebabkan kerosakan yang besar ke atas katil bunga atau rumput dengan menekan perkembangan pokok atau bunga utama. Rumput cepat menyerap kelembapan, mengeringkan tanah, dan menghilangkan nutrien dari benih, mencegahnya daripada berkembang. Di samping itu, seperti bindweed lapangan, wheatgrass dan buckwheat menghasilkan bahan-bahan toksik yang mengakibatkan kematian tumbuhan lain dan pencemaran tanah di tapak. Walaupun bumi hitam yang subur, tidak lama lagi boleh menjadi rumput, di mana ia tidak mungkin untuk menanam bunga yang paling bersahaja dalam penjagaan.

Kemunculan rumpai seperti sawi sawah atau sawah besar di atas plot boleh menyebabkan penyakit kulat dalam tumbuh-tumbuhan yang ditanam pada bunga. Dandelion biasa dan wheatgrass – tempat yang baik untuk hidup serangga perosak. Ia bukan sahaja boleh mengalami rumput hijau, tetapi taman dengan taman, jika mereka berada di laman web anda.

Itulah sebabnya anda perlu tahu beberapa peraturan tentang bagaimana untuk membuat rumput di tapak yang ditumbuhi rumput dengan betul, dan kaedah pembersihan tanah dari rumpai dianggap paling berkesan hari ini.

Related  Baja dari kulit telur – untuk tumbuhan yang dikenakan?

Kaedah dan kaedah penanaman tanah dari tumbuh-tumbuhan rumpai

Pertama sekali, adalah perlu untuk memahami bahawa kawasan di bawah rumput perlu diproses dan dibersihkan sepenuhnya dari rumput sebelum tanaman ditanam di atasnya. Manakala benih yang telah ditanam sudah memberikan benih, tidak juga merobek atau memercikkan hasilnya tidak akan menghasilkan. Ia adalah perlu untuk membersihkan bukan sahaja permukaan tanah, tetapi juga untuk menghapus akar, merumput rumput. Di atas tanah sedemikian, rumput yang ditanam tumbuh padat, dari masa ke masa dapat menahan pertumbuhan perosak.

Proses tapak dengan beberapa cara:

  1. Kawasan rumput yang luas, yang dipilih untuk menanam rumput dan bunga, mesti diwarnai dan dirawat dalam nisbah 2: 4 oleh herbisida sistemik. Bahan ini benar-benar memusnahkan rumpai. Kaedah ini paling berkesan pada musim bunga awal. Sebilangan kecil baja organik diperkenalkan ke dalam tanah, dan selepas dua minggu, ia sepenuhnya diproses dari rumpai.
  2. Selalunya perosak di tapak menjadi lumut berkembang pesat. Dalam kes ini, rumput melewati rakes atau pitchforks biasa, dan kemudian penyelesaian baja mineral dengan feros sulfat (dalam nisbah 9: 1) diperkenalkan ke dalam tanah. Moss juga dibuang oleh liming, tetapi kerja-kerja tersebut hanya perlu dilakukan pada musim panas.
  3. Lenterel-300. Ia adalah persediaan moden yang unik untuk pemusnahan perosak seperti soba, coklat, pisang, dandelion, chamomile padang. Dalam kes ini, agen bertindak selektif, tanpa menjejaskan bijirin yang telah ditanam di rumput. Lenterel-300 menyebabkan kematian lengkap bukan sahaja batang rumpai, tetapi juga akarnya, menghalang sistem akar daripada berkembang.
  4. Badai Forte adalah penolong yang kuat dengan rumput. Produk ini berkesan, dan yang paling penting – ia juga memusnahkan walaupun jenis perosak yang paling kuat dan berterusan. Di samping itu, Hurricane Forte membantu melonggarkan bumi, menjadikannya “lapang”. Dengan tanah sedemikian untuk bekerja di masa depan adalah keseronokan!

Related  Menggunakan lupine untuk persenyawaan kentang

Ini hanya sebahagian daripada peraturan dan cara untuk memerangi perosak tumbuhan. Dengan membeli ubat ini atau itu untuk menyelamatkan tapak anda dari rumpai, pastikan anda berunding dengan pakar, semaklah arahan untuk menggunakan bahan yang betul.

Video: kawalan rumpai menggunakan racun herba