Jiran di negara ini berkongsi benih mallow. Beritahu saya cara menanam benih mallow di rumah?

Malva, atau kerana ia juga dipanggil rod-rose, adalah bunga tinggi yang indah, yang mempunyai sifat hiasan dan perubatan. Kilang itu berusia satu atau dua tahun, tumbuh hingga ketinggian lebih dari satu meter, mempunyai bunga besar yang indah dari berbagai warna dan bentuk. Malva menggandakan biji benih. Sekiranya anda mencapai berbunga pada tahun penanaman bukanlah tugas, benih disemai terus ke dalam tanah terbuka. Tetapi cara yang lebih dipercayai di rumah – untuk menanam mallow melalui benih, dan kemudian ia akan mekar sudah pada akhir musim panas.

mallow

Kaedah untuk menanam benih mallard di rumah

Menyemai benih mallow diperlukan pada awal musim bunga. Agar benih mallow tumbuh lebih cepat, mereka harus dituangkan dengan air suam dari petang dan ditinggalkan untuk malam. Pada waktu pagi, benih bengkak ditanam dalam periuk gambut mengikut prinsip: satu benih – dalam satu periuk.

Biji mallow berusia tiga tahun akan bertambah lebih baik daripada biji yang terkumpul kemudian. Tetapi lebih daripada tiga tahun untuk menyimpan benih tidak mencadangkan.

Untuk percambahan benih yang lebih baik, lebih baik membeli tanah yang agak longgar, atau buat sendiri dari tanah dari taman, pasir dan humus dalam nisbah 2: 1: 1.

Oleh kerana mallow mempunyai sistem akar yang agak panjang dan tidak bertolak ansur dengan pemindahan, pot yang diperbuat daripada gambut akan lebih baik kepada bekas biasa untuknya. Jika tiba-tiba mereka tidak berada di rumah, anda boleh menyemai dalam kotak bersama, dan menyebarkan biji dengan jarak 4 cm.

tunas buah mallow

Pada amnya, benih perlu dibiakkan awal dalam bekas individu – sebelum ia saling berkaitan dengan akar. Biasanya pucuk ditanam selepas pembentukan tiga daun. Menguburkan biji-biji mallow tidak perlu, ia cukup untuk taburkan sedikit di atas bumi. Sekarang mereka disiram dan dilapisi dengan filem untuk membuat mini-rumah hijau. Suhu optimum untuk percambahan benih adalah 20 darjah Celsius. Setelah mallow telah meningkat (kira-kira dua minggu), keluarkan filem itu dan susun semula anak benih di ambang jendela cahaya.

benih mallow

Malva adalah tumbuhan yang cerah, jadi ia memerlukan pencahayaan tambahan. Matahari masih kecil pada musim sejuk, hari cahaya adalah pendek, dan supaya benih tidak meregang dan menjadi sakit, ia memerlukan pencahayaan buatan.

Penjagaan benih mallow adalah seperti berikut:

  • penyiraman yang diperlukan, menghalang pengeringan penuh atau penebangan air tanah;
  • menikam secara beransur-ansur benih di udara segar.

Menanam benih mallow di tanah terbuka

mallow berkerut

Anak benih mallow berusia satu tahun ditanam di tanah terbuka pada bulan Mei. Mulberry tua dipindahkan pada akhir musim panas atau awal September. Sekiranya benih disemai dalam periuk gambut, mereka boleh ditanam bersama mereka.

Tempat untuk anak benih untuk dijemput dengan baik dan tanpa draf. Pilihan yang ideal adalah katil bunga di sepanjang pagar, maka anda tidak perlu menjaga sokongan tambahan untuk garter tumbuhan dewasa.

Penjagaan benih mallow

Malva adalah bunga yang ideal untuk mereka yang tidak mempunyai banyak masa lapang. Kilang itu sangat bersahaja, sudah cukup untuk melihat cadangan berikut:

  1. Penyiraman yang diperlukan, dalam cuaca kering dan panas – lebih kerap.
  2. Spin dan keluarkan tanah di sekeliling belukar.
  3. Keluarkan bunga yang layu.
  4. Sebelum mengisi tunas, baja dengan baja mineral.

Untuk mendapatkan tanaman malai dari mallow satu tahun, penanam bunga yang berpengalaman dinasihatkan untuk memotong semua tangkai bunga dengan segera selepas berbunga.

Bagaimana dengan betul menyemai benih mallow pada anak benih, menonton video