Hippeastrum saya sudah berusia tiga tahun, dua daripadanya tidak berbunga. Mentol itu cantik dan sihat, dan daun juga “wangi”, hanya mereka tidak mahu mekar. Beritahu saya, apa yang boleh menjadi sebab dan bagaimana membuat gippeastrum berbunga?

Hiasan utama hippeastrum adalah anak panah yang tinggi dengan bunga gramophone yang besar. Dengan penjagaan yang betul, kilang itu akan berkembang setiap tahun, dan kadang-kadang dua kali setahun. Walau bagaimanapun, ia sering berlaku bahawa tumbuhan itu enggan untuk mekar dan membentuk hanya dedaunan. Apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk membantu gippeastrum dan menjadikannya mekar?

Hippeastrum tidak bunga

Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada sebab yang mempengaruhi proses berbunga semula jadi. Terdapat beberapa sebab untuk ini:

  • saiz periuk yang salah;
  • kesilapan telah dibuat semasa menanam mentol;
  • pencahayaan tidak mencukupi;
  • air yang banyak;
  • kekurangan nutrien;
  • kehadiran perosak;
  • daun memotong awal selepas berbunga terakhir;
  • kapsul benih belum dikeluarkan;
  • ketiadaan tempoh rehat di hippeastrum.

Kesilapan dalam penanaman mentol dan pemilihan periuk

pendaratan mentol

Hippeastrum tidak akan mekar jika mentol kecil segera ditanam di dalam periuk yang luas. Antara dinding periuk dan mentol itu sendiri, harus ada jarak tidak lebih dari 2 cm Dalam hal ini, bunga akan mengarahkan semua kekuatannya untuk pertumbuhan yang aktif, dan pembungaan tidak akan berlaku sehingga mentol dalam periuk seperti itu tumbuh ke ukuran yang tepat.

Jangan berbunga dan mentol, ditaburkan sepenuhnya dengan bumi semasa menanam.

Untuk menghapus kesilapan, gippeastrum perlu dipindahkan ke dalam periuk ketat, mencelupkan mentol ke dalam tanah hanya sehingga separuh.

Pencahayaan dan penyiraman yang salah

Pencahayaan

Budak bunga di dalam tumbuhan diletakkan hanya di hadapan lampu yang baik. Oleh itu, walaupun selepas hippeastrum telah pudar, jangan gerakkan periuk ke dalam tempat gelap di mana ia akan kehilangan sinar matahari.

Related  Baja Ammofosk – ciri khas pertumbuhan kentang

Kelewatan dalam berbunga boleh dicetuskan oleh pengairan berlebihan, di mana mentol mula reput. Ia perlu untuk segera menyiram gippeastrum dan tunggu sehingga koma bumi kering. Sekiranya mentol mulai mereput, ia dipindahkan, selepas membersihkan lapisan yang terkena reput.

Pada masa yang sama, air yang bersandar dan tidak lama akan menyebabkan kilang itu mengalihkan daya untuk bertahan hidup, dan berbunga tidak akan berlaku.

Kekurangan nutrien dan perosak

bunga dengan anak panah

Untuk memberikan syarat yang sesuai untuk pembangunan dan pembungaan hippeastrum, suplemen biasa perlu dilakukan. Jika terdapat kekurangan makanan untuk berbunga, tidak akan ada kekuatan yang tersisa.

Menetap pada tumbuhan perosak (scabbings, labah-labah hama, chervets) menyumbang kepada perkembangan pelbagai penyakit di mana berbunga tidak berlaku. Secara kerap perlu memeriksa hippeastrum untuk mengesan serangga, dan jika mereka dikesan, merawat dengan persediaan khas.

Pemangkasan daun dan mengeluarkan kotak benih selepas berbunga

hippeastrum dipotong

Sebab untuk ketiadaan berbunga seterusnya mungkin tanaman pramatang daun hippeastrum yang baru pudar. Daun boleh dipotong hanya selepas mereka sendiri pudar. Melalui mereka, mentol menerima nutrien yang diperlukan untuk pemulihannya.

Sekiranya ia tidak dirancang untuk menuai benih, bunga yang layu dipotong, menghalang kapsul benih daripada matang, kerana ini tidak akan membenarkan mentol pulih untuk berbunga seterusnya.

Tiada tempoh rehat

hippeastrum merah

Untuk gippeastrum sekali lagi mekar, dia perlu mendapatkan kekuatan. Selalunya, tumbuhan selepas berbunga terus merebak daun besar dan bukannya membuangnya. Kemudian mereka secara buatan mengatur masa rehat. Pot diletakkan di tempat yang sejuk dan secara beransur-ansur mengurangkan penyiraman. Setelah penghentian menyiram lengkap, daun akan pudar, dan hippeastrum akan bersara untuk berehat.

Hippeastrum: bagaimana untuk menjadikannya berbunga – video