Saya diberi begonia muda dengan tunas. Ini adalah berbunga pertama, dan ia adalah yang pertama saya: begonia koleksi kecil saya belum lagi. Oleh itu, saya masih tidak terlalu pandai dalam penjagaan, saya hanya tahu bahawa begonia suka kelembapan. Beritahu saya, bagaimana air begonia semasa berbunga?

Begonia menduduki tempat yang mulia di kilang-kilang penanam bunga. Segala sesuatu di dalamnya baik – kedua-dua daun terang yang berisi, dan bunga-bunga luar biasa, beragam dalam bentuk dan warna. Seperti semua tumbuhan, termasuk bunga, begonia suka perhatian. Ia tidak perlu untuk berdiri di atasnya siang dan malam dengan air yang boleh, ia cukup untuk menyediakan keadaan yang selesa untuk bunga dari awal lagi. Dan begonia kerana ia akan berterima kasih kepada pembungaan yang panjang dan berlimpah.

raspberry begonia

Seperti yang anda ketahui, bunga ini sangat menyukai cahaya dan air. Dalam kes ini, pengairan mempunyai ciri-ciri sendiri, bergantung kepada musim dan fasa pembangunan begonia, termasuk semasa tempoh berbunga. Sebelum bercakap tentang bagaimana air begonia semasa berbunga, perlu diingat kaedah asas penyiraman.

Kualiti air yang digunakan untuk pengairan

begonia merah jambu

Anda tidak boleh minum begonia dengan air paip biasa. Air ini mengandungi peningkatan jumlah klorin, dan ia juga sukar. Air untuk pengairan harus terlebih dahulu disediakan:

  1. Kumpulkan dalam hidangan terbuka dan biarkan selama satu hari untuk menyelesaikannya.
  2. Untuk melembutkan air, ia mesti direbus atau dilepaskan melalui penapis air.

Masa dan kuantiti penyiraman

Ia sentiasa diinginkan untuk merapikan begonia sentiasa pada masa yang sama hari. Adalah lebih baik untuk melakukan ini pada waktu pagi.

Pada musim panas, bunga memerlukan lebih banyak penyiraman (sekurang-kurangnya sekali setiap dua hari), jika anda melangkau “sesi” yang akan datang, begonia akan dengan cepat bertindak balas dengan ini dengan menghilangkan dedaunan. Selepas air menyerap dan tanah kering sedikit, bumi harus dilonggarkan dengan berhati-hati.

Untuk mengekalkan kelembapan, gunakan humidifier atau letak periuk begonia pada kerikil basah di palet.

begonia dengan bunga ganda

Dengan kemunculan musim sejuk, jumlah penyiraman perlu dikurangkan sekali seminggu (seperti lapisan atas kering). Jika ruang di mana tumbuhan itu hidup tidak terlalu panas, maka harus ada air suam untuk menaburkan begonia.

Taburkan begonia hanya perlu di bawah akar, adalah mustahil untuk menyembur daun, kerana ia akan ditutup dengan noda dan mula mereput.

Menyiram begonia dengan cara merendam

begonia oren

Begonia bertindak balas dengan baik dengan cara periuk yang dibasahkan di dalam air. Untuk melakukan ini, periuk bunga harus dimasukkan ke dalam bekas dengan diameter besar, di mana air dituangkan. Dalam kedudukan ini, kilang itu ditinggalkan selama kira-kira 20 minit. Pada masa ini, begonia akan menyerap jumlah air yang diperlukan olehnya melalui lubang saliran di dalam periuk. Selepas masa yang ditetapkan, tanggalkan vas dan letakkan pada palet. Jika masa untuk mengambil tumbuhan dari air tidak berfungsi, tidak ada yang perlu dibimbangkan – air yang berlebihan akan mengalir melalui lubang saliran yang sama ke dalam kuali, dan ia perlu untuk mengalirkannya dari sana.

Kaedah ini juga bagus kerana ia menghapuskan kemungkinan genangan air. Dan begonia, walaupun ia adalah tumbuhan yang menyukai kelembapan, tetapi tidak bertolak ansur dengan kelembapan kelembapan, kerana ini menyebabkan kerosakan sistem akar.

Menyiram begonia semasa berbunga

begonia dalam periuk

Dalam tempoh budding dan berbunga aktif, begonia mengarahkan kekuatannya dalam hal berkembang. Oleh itu, pada fasa kitaran hayat ini, bunga memerlukan bekalan kelembapan tambahan.

begonia kuning

Selepas akhir berbunga, apabila inflorescence jatuh, peningkatan keperluan untuk kelembapan akan berkurangan, dan penyiraman harus dipulihkan kepada rejim sebelumnya.

Bagaimana untuk menjaga begonia, video