Tiga tahun yang lalu mereka membeli kediaman musim panas di mana pokok aprikot besar berkembang. Tetapi selama ini kita tidak melihat musim menuai – aprikot atau tidak sama sekali berbunga, atau buah-buahan runtuh. Beritahu saya mengapa aprikot tidak boleh berbuah selama bertahun-tahun dan bagaimana untuk menanganinya?

Bunga aprikotMungkin, di setiap taman terdapat sekurang-kurangnya satu pokok aprikot. Walau bagaimanapun, tukang kebun sering menghadapi masalah seperti yang aprikot mula memberi penuaian yang kurang dan kurang setiap tahun, dan bahkan tidak lagi memuaskan dengan buahnya.

Sebab mengapa aprikot tidak berbuah selama bertahun-tahun, boleh jadi sangat. Selalunya keadaan ini timbul akibat:

  • kesilapan dalam penjagaan ladang;
  • keadaan cuaca buruk;
  • masalah pendebungaan.

Bagaimana untuk menjaga aprikot dengan betul, supaya ia membuahkan hasil?

pemangkasan

Langkah-langkah yang tidak diingini untuk menjaga pokok dalam tempoh pertumbuhan atau ketidakhadirannya yang lengkap membawa kepada fakta bahawa aprikot tidak mahu berbunga. Untuk mengelakkan keadaan sedemikian, ia perlu memberi perhatian kepadanya dari tahun ke tahun:

  1. Aprikot tumbuh buruk di atas tanah dengan kelembapan yang tinggi, di mana air sentiasa bertakung. Walau bagaimanapun, dan dengan kekurangan kelembapan, dia tidak akan mempunyai kekuatan yang cukup untuk berbunga. Oleh itu, setiap musim penanaman perlu disiram sekurang-kurangnya 4 kali: pada permulaan musim bunga (April), semasa pertumbuhan menembak aktif (Mei), 2 minggu sebelum pematangan tanaman dan pada akhir musim gugur.
  2. Anak pokok muda mempunyai bahan organik yang cukup, tetapi pokok dewasa memerlukan fruktifikasi untuk berpakaian mineral. Untuk musim ini, perlu menambah 35 g super fosfat dan 15 g garam kalium setiap 1 km persegi. m. bulatan tangkai.
  3. Untuk merangsang galas buah, aprikot memerlukan pemangkasan. Kaedah pemangkasan berganda telah terbukti dengan mantap. Pada bulan Mac, pucuk sisi perlu dipendekkan hingga 50 cm dan puncaknya dikeluarkan. Pada awal bulan Jun, memotong puncak pucuk muda, supaya mereka mula cawangan. Pohon lama dengan mahkota yang tebal juga mengeluarkan cawangan rangka, memindahkan mereka kepada pucuk berusia 3 tahun.

Tanah di bawah aprikot mesti digali pada musim bunga dan musim gugur, dan juga longgar selepas menyiram untuk memastikan akses udara ke akar.

Penyelamatan dari fros

cawangan aprikot

Aprikot Thermophilic secara sensitif bertindak balas terhadap penurunan suhu. Jika frosts kembali semasa berbunga, mereka benar-benar memusnahkan penuaian masa depan. Kebun-kebun yang berpengalaman mengesyorkan melenyapkan bunga dengan bantuan prosedur sedemikian:

  • pada akhir musim luruh ia adalah banyak untuk air pokok dan semburan dengan auksin;
  • musim sejuk untuk salji padat di sekitar batang;
  • pada akhir Februari, merawat penyelesaian aprikot urea dan tembaga sulfat (700 dan 100 g masing-masing, baldi air);
  • pada musim bunga awal, terurai dengan penyelesaian pekat kapur terhidrat.

Related  Baja kapur untuk deoksidasi tanah

Masalah dengan aprikot pollinating

Sebabnya kekurangan buah boleh menjadi kesuburan diri pelbagai, jadi disarankan untuk menanam sekurang-kurangnya dua aprikot, salah satunya akan disenyawakan sendiri.

Jarak antara pokok hendaklah dibuat tidak lebih daripada 6 m, untuk memastikan kemungkinan debu dan melindungi dari meregangkan mahkota.

Antara aprikot adalah disyorkan untuk menanam bunga yang mekar pada satu masa dengan mereka. Ini akan membantu menarik lebah.

Kenapa aprikot tidak berbuah – video