Beritahu saya, mengapa tidak aprikot bunga pada umur 3 tahun? Anak pokok selepas penanaman telah berjaya, berkembang dengan baik, telah meningkatkan banyak cawangan muda. Pada musim bunga saya melihat kepadanya hampir setiap hari, saya fikir bahawa kedai bunga telah mendapatkan semula perosak mereka, tetapi saya tidak menemui apa-apa serangga. Apa yang boleh menyebabkan kekurangan bunga?

aprikot muda tidak berbungaPokok buah-buahan, termasuk aprikot, ditanam bukan sahaja demi mewujudkan bayang-bayang di musim panas yang panas. Tugas utama pokok ini adalah untuk memberi tukang kebun hasil buah-buahan yang harum dan lazat. Untuk melakukan ini, ia mesti mula-mula berkembang, tetapi sering berbunga adalah tertunda. Kebanyakan tanaman taman membentuk tunas bunga dari tahun ketiga kehidupan. Kenapa tidak aprikot berumur tiga tahun muda dan bagaimana untuk membantunya memasuki buah?

Sebab-sebab ketiadaan berbunga boleh menjadi beberapa:

  • keadaan cuaca;
  • tapak pendaratan yang tidak berjaya dipilih;
  • overfeeding baja;
  • kehadiran penyakit;
  • ciri varieti.

The vagaries of natureaprikot di bawah salji

Seperti yang anda tahu, aprikot adalah salah satu tanaman yang paling termophilic, di samping itu, mereka sensitif terhadap perubahan suhu secara mendadak. Frosts musim sejuk yang kuat mampu “membunuh” tunas bunga, jadi tidak ada yang akan berbunga pada musim bunga. Juga, beku dan kematian lanjut buah pinggang berlaku juga sekiranya selepas musim gugur yang berlarutan, musim sejuk mendadak masuk.

Apabila membeli benih, anda mesti mempertimbangkan dengan teliti pilihan mereka dan memberi keutamaan kepada varieti yang sesuai untuk rantau tertentu. Apricot selatan termophilic tidak boleh berbunga dan berbuah di iklim utara atau tengah yang sejuk.

Kesilapan dalam penanaman dan penjagaanaprikot muda

Aprikot suka bukan sahaja kehangatan, tetapi juga pencahayaan yang baik. Jika anda menanam pokok dalam bayang-bayang yang mendalam, ia tidak akan mempunyai kekuatan untuk berbunga, kerana ia akan bertarung untuk terus hidup, menarik dahan mencari matahari.

Untuk penanaman aprikot adalah untuk mengambil tempat yang cerah di laman web ini, dilindungi daripada draf, di mana tiada air bertakung.

Penjagaan yang berlebihan di taman ini juga boleh menyebabkan kekurangan bunga, terutamanya ketika makan. Untuk membawa baja secara sederhana, mengelakkan sebilangan besar ubat yang mengandungi nitrogen. Mereka merangsang pertumbuhan cabang dan daun, maka aprikot mula “gemuk” dan lupa tentang berbunga.

Untuk mengatasi sapling “hidup semula”, anda harus meninggalkannya selama satu musim tanpa memberi makan.

Penyakit dan ciri varieti kayupercambahan aprikot

Sesetengah jenis aprikot “matang” sangat lewat. Untuk mengharapkan penuaian awal dari spesies yang memasuki buah, hanya bermula dari tahun keenam (dan juga dari tahun ke-8), ia akan menjadi salah dan benar-benar sia-sia. Oleh itu, kita perlu mengkaji dengan teliti ciri-ciri pelbagai apabila membeli.

Related  Autumn bekerja di taman dengan raspberi pada bulan September

Masalah dengan berbunga juga ada di hadapan pokok penyakit seperti gusi. Dalam kes ini, selepas menyembuhkan aprikot, keupayaannya menanggung buah dipulihkan.

Sebab-sebab yang mungkin bagi ketiadaan berbunga dan aprikot berbuah – video