Adakah mungkin – untuk rumput untuk memilih hanya semanggi, atau lebih baik menggabungkannya dengan jenis herba yang lain? Apakah kebaikan dan keburukan rumput dari semanggi, jika anda bergantung pada rumput, yang, dengan sedikit penjagaan, akan tetap berkualiti tinggi, dan mana semanggi harus dipilih untuk rumput?
bunga semanggi

Semanggi adalah salah satu tumbuhan yang paling hiasan untuk penciptaan glades indah. Ia sempurna menghidupkan latar belakang umum, menjadikan rumput besar dan hidup. Untuk rumput di negara ini, di rumah persendirian atau dalam susunan kawasan berjalan kaki, semanggi putih paling kerap digunakan. Sekiranya bertanya, apa yang ditambah dan minus rumput dari semanggi boleh menjejaskan pilihan, jawapan untuk semua orang akan menjadi.

Kelebihan rumput yang tidak diragukan dari rumput semanggi menjadikannya perlu untuk membuat pilihan yang sesuai untuk mereka yang penting:

 • Struktur padat rumput, tanpa lusuh dan rumput. Semanggi akan “meresap” kebanyakan rumpai tahunan akibat salutan tebal tanah. Sebagai tambahan kepada sistem akar kuat, dia melemparkan “antena” nya di sekitar pokok utama – ini memungkinkan untuk mengisi keseluruhan permukaan tanah dan menutupnya dengan dedaunan yang dangkal dan padat dalam bentuk shamrock.
 • Kualiti hiasan yang sangat baik. Tidak seperti rumput rumput, daun semanggi adalah bulat, bergantung kepada banyak cahaya matahari, mereka mengubah jarak dari perlahan – zamrud ke dalam hijau – ini menghasilkan kelantangan visual dan keindahan. Di samping itu, bunga-bunga kecil dan wangi, selama hampir seluruh musim panas, membuat pemandangan yang sepatutnya menjadi penikmat kecantikan yang paling menuntut. Sekiranya ada rumput seperti di rumah negara – kebanyakan suri rumah mengatur jadual musim panas untuk minum teh di atasnya.
 • Variasi rendah, dan terutamanya semanggi putih, tidak memerlukan potongan rambut kerap. Pemotong rumput atau trimmer anda tidak perlu lebih daripada tiga kali sepanjang musim. Kilang itu merebak di tanah, dan hanya bunga-bunga pada batang batang yang sangat pendek ke atas. Selepas memotong, semanggi dipulihkan dalam tempoh tiga hingga lima hari. Selalunya, rumput itu tidak dipotong sama sekali.
 • Rintangan tinggi untuk menginjak-injak. Malah pada trek yang digunakan sebagai asas, di tempat kanak-kanak dan haiwan bermain, dengan kerosakan teknikal ke rumput – ia dipulihkan dalam masa beberapa hari. Ini mudah jika kereta perlu dipasang di kawasan rumput.
 • Sebaiknya gunakan semanggi di lereng atau reka bentuk kawasan tidak seimbang. Terima kasih kepada sistem akar terkuat dan keupayaan untuk merangkak di semua arah, semanggi menyimpan pada pusingan hampir menegak, perkara utama – cahaya matahari dan penyiraman.
 • Bakteria khas yang hidup pada akarnya mempunyai harta pengisian tanah dengan nitrogen. Sekiranya anda mempunyai rumput bercampur, ini mempunyai kesan yang baik terhadap tumbuh-tumbuhan lain, dan menyelesaikan masalah dengan rumput buatan buatan.
 • Keupayaan untuk bergabung dengan herba lain untuk mengisi tempat botak. Cengkerang semanggi cukup cepat, dan dalam beberapa minggu, merangkumi jalan-jalan yang diluncur atau tempat permainan kanak-kanak. Bukan perbelanjaan yang ketara – 1,5 – 2 kg setiap ratus meter persegi dan kemudahan menyemai menyelesaikan masalah “membaik pulih” rumput yang ada dalam masa yang sesingkat mungkin.
 • Keselamatan untuk kanak-kanak dan haiwan. Kanak-kanak terkecil, selalu tidak keberatan merasai segala yang mengelilingi mereka. Clover tidak memerlukan baja dan sentiasa bersih. Ini membolehkan anda tidak risau tentang keracunan. Rumput kanak-kanak paling kerap dibuat dari semanggi, memandangkan perkara ini.

rumput dari semanggi

Kelemahan rumput dari semanggi tidak bagus, tapi masih ada. Dalam beberapa kes, mereka lebih suka rumput bercampur kerana saat-saat seperti:

 • Rumput semanggi lebih licin daripada rumput lain. Sampul tebal dan daun tebal mengekalkan kelembapan untuk jangka masa panjang di tanah – ini membolehkan semanggi untuk sentiasa sedikit lembab. Jika rumput dirancangkan untuk tempat rehat aktif – ia patut dicampurkan dengan herba lain, atau digunakan untuk zon lain di tapak.
 • Pertumbuhan aktif. Titik ini boleh dikaitkan dengan mata positif dan negatif. Jika di sebelah halaman anda merancang untuk menanam sayuran atau untuk memecahkan katil bunga – semanggi dengan keseronokan juga akan memilih wilayah-wilayah ini. Ia mudah dalam merumput, tetapi lebih baik jika anda segera menentukan sempadan untuk itu dan akan berhenti, menjalar ke arah katil, batang.
 • Bukan penampilan yang kemas dalam perbungaan yang pudar. Selepas berbunga, bunga semanggi bertukar menjadi coklat – ia menjadi testis. Ini merosakkan pandangannya agak, tetapi tumbuhan itu hampir selalu mekar, dan jika bagi anda sedikit nuansa penting – ia adalah bernilai memilih rumput daripada herba yang tidak berbunga. Tetapi hakikat bahawa tumbuhan itu menyemai benih itu sendiri, berbeza dengan tumbuh-tumbuhan, yang sentiasa diluncurkan – sebaliknya tambah.

Video: semanggi pendek dewasa