Untuk masa yang lama saya bermimpi mempunyai seorang wanita gemuk, dan kini hasrat saya telah menjadi kenyataan – rakan saya memilih belukar muda dari koleksinya. Beritahu saya, jenis tanah yang diperlukan untuk succulents? Mendengar bahawa mereka tidak bersahaja dan tumbuh di mana-mana tanah, tetapi masih saya takut untuk merosakkan tumbuhan lama ditunggu-tunggu.

succulentsBanyak penanam percaya bahawa succulents adalah antara tumbuhan yang paling sederhana dan tidak sama sekali menuntut dalam penjagaan mereka. Di satu pihak, ini benar-benar begitu – tidak seperti kebanyakan bunga dalaman yang memerlukan penyiraman yang teratur, succulents boleh melakukannya dengan selamat tanpa ia selama seminggu atau lebih kerana kemampuan mereka untuk mengumpul kelembapan. Tetapi adalah wajar menganggap bahawa ini hanya mungkin jika mereka ditanam di dalam tanah “kanan”.

Apa yang harus menjadi tanah untuk succulents?

Jika anda menanam succulents di tanah sederhana dari taman, anda boleh merosakkan bunga, kerana terlalu tebal dan lama kering, dan dalam tanah lembap yang berterusan, bunga akan cepat reput. Di samping itu, jika tapak dari mana ia diambil disenyawakan dengan persiapan nitrogen, nitrogen yang berlebihan akan menyebabkan pertumbuhan dipercepat, yang tidak biasa untuk kumpulan tumbuhan ini. Akibatnya, succulents mula menghancurkan kulit, dan mereka kehilangan rupa hiasan mereka.

Tanah untuk succulents sepatutnya sesuai dengan keadaan semula jadi di mana mereka mendiami – batu, batu dan tanah gersang.

Prosiding dari ini, tanah untuk kaktus, kelelahan, agave dan wakil succulents lain hendaklah memenuhi keperluan berikut:

  1. Struktur cahaya dan longgar.
  2. Kelembapan dan kebolehtelapan udara yang tinggi.
  3. Saliran yang baik untuk mengelakkan genangan air.
  4. Keasidan neutral.

Semasa penyiraman, tanah yang “betul” untuk succulents dengan cepat akan menyerap jumlah air yang diperlukan untuk bunga, dan kelembapan berlebihan serta-merta mengalir ke palet, menghapuskan merosakkan tumbuhan yang terlalu menggigil.

Substrat majalah untuk succulents

Taman ajaib untuk kaktus

Kebanyakan pencinta bunga memperoleh tanah siap untuk succulents. Asas tanah ini adalah gambut (dataran rendah atau berbukit). Di samping itu, komposisi mungkin juga termasuk biohumus, kompos, pasir, sapropel.

Campuran siap campuran yang paling popular termasuk substrat tanda dagangan:

  • Agricola;
  • Florin;
  • Seliger-Agro;
  • Taman Keajaiban;
  • Vermion.

Bagaimana untuk menyediakan campuran tanah anda sendiri?

campuran untuk succulents

Di rumah, membuat tanah untuk succulents tidak akan menjadi masalah. Dalam kes ini, bukan gambut (sebagai asas), tanah lembaran dan pasir, diambil dalam perkadaran yang sama, digunakan.

Untuk meningkatkan keupayaan untuk melepasi udara dan air, ia juga perlu menambah bahagian-bahagian kerusi bata. Perlite boleh digunakan sebaliknya. Di samping itu, arang sedikit juga tidak menyakitkan. Untuk tumbuh-tumbuhan yang mempunyai sistem akar kuat, tanah perlu dipadatkan dan menambahnya lagi 1.5 bahagian tanah sod.

Tanah succulents – video