Apa yang perlu dilakukan jika pokok epal dewasa tidak berbunga

Selamat petang! Dibeli 7 tahun yang lalu, dua pokok epal, Antonov, tiga tahun (seperti yang kita diberitahu). Mereka masih tidak pernah berbunga! Apa masalahnya? Fertilized, dipotong, disembur, yang hanya tidak! Tolong!

pokok apel tidak berbungaPemilik plot taman kadang-kadang menghadapi masalah seperti yang menanam pokok, termasuk pokok epal, tumbuh dengan baik, memberi pucuk baru, tetapi tidak berbunga. Kadang-kadang ia bergantung kepada pelbagai spesies, kerana sesetengah spesies mula berbuah untuk 6-7 tahun selepas penanaman. Dalam kes lain, pokok boleh ditanam di tapak dengan lokasi air bawah tanah yang tinggi, dan secara aktif menghasilkan tunas vegetatif sahaja. Tetapi jika tempat itu dipilih dengan betul dan pokok epal lama tertangguh untuk mekar, dan dia keras kepala tidak mahu melakukannya, anda perlu memohon kepadanya teknik standard dan “rahsia” tukang kebun.

Dengan cara ini, beberapa kaedah agak luar biasa dan bahkan agresif, tetapi menurut kenyataan para pengamal kaedah pakar ini sangat berkesan.

Jadi, untuk membuat pokok epal mekar, anda boleh memohon salah satu kaedah:

  • menyesuaikan skim makan;
  • untuk menjalankan pemangkasan tegar;
  • menukar bentuk mahkota;
  • Berurusan dengan usus kecil untuk menakut-nakutkan pokok itu;
  • menggali mendalam bulatan berhampiran sepanjang lilitan.

Menukar carta berpakaian

Seperti yang anda tahu, baja yang mengandungi nitrogen, menyumbang kepada pertumbuhan aktif pucuk muda. Sudah tentu, ini juga penting untuk taman muda, bagaimanapun, supaya pokok epal tidak mula gemuk dengan perbelanjaan berbunga, anda harus meminimumkan pembajaan nitrogen.

Pemangkasan

pemangkasan pokok epal

Dengan peningkatan tahunan sebanyak 10 cm, pokok apel hanya perlu dihentikan sedikit. Untuk melakukan ini, pada awal bulan Mac, memendekkan semua cawangan tanpa menjejaskan buah, jika ada.

Perubahan mahkota

mengubah cerun cawangan

Dahan pokok epal mempunyai harta yang tumbuh secara menegak. Sekiranya pokok itu tidak mahu mekar, anda perlu mengubah sedikit mahkota dan menterjemahkan 4 cawangan bawah (anda boleh dan lima, bergantung kepada saiz pokok) ke kedudukan mendatar.

Pada musim gugur pada cawangan terpilih mengikat bata atau kargo berat lain. Sebagai alternatif, anda boleh memandu pasak ke dalam tanah, membongkok cawangan dan mengikatnya dengan tegas. Pucuk pokok epal agak fleksibel dan, dengan prosedur yang teliti, tidak akan pecah, dan tahun depan pokok itu sendiri akan menerima bentuk yang dicadangkan dan cawangan akan kekal dalam kedudukan ini walaupun tanpa beban.

Cawangan mesti dibengkokkan pada sudut sedekat mungkin hingga 90 darjah dari batang utama.

Bagaimana menakutkan pokok epal?

Penggunaan kaedah radikal sedemikian sebagai intimidasi sepenuhnya dibenarkan, kerana ia adalah wujud dalam alam semula jadi yang, sebelum ketakutan kematian, pokok itu bertujuan untuk meninggalkan keturunannya.

Anda boleh menakutkan pokok epal dengan:

  • mengeluarkan jalur kulit kecil dari batang;
  • membuat hirisan pada kulit dengan pisau;
  • memandu beberapa kuku berkarat ke dalam batang.

Luka dari pisau harus ditutup dengan sos taman.

Iron karat disyorkan untuk dikebumikan di bawah pokok jika tanah mempunyai kekurangan unsur surih ini, yang juga menyebabkan keengganan untuk berbunga.

Pencerobohan sistem akar

Dengan semua peraturan, penggalian bulatan berhampiran akan dilakukan secara dangkal, tanpa menjejaskan akar. Tetapi jika pokok epal tidak mahu berbunga, adalah perlu untuk merosakkan sedikit sistem akar: menggali alur dalam sepanjang lilitan pokok (kira-kira 2 meter dari batang), tanpa meninggalkan mahkota. Ini merangsang perkembangan akar berserabut dan penanaman pucuk generatif.

Cara saintifik cara membuat pokok epal membuahkan hasil, video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector