Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga mawar dengan betul? Dibentangkan untuk kerdil hari jadi meningkat, tetapi saya terutama tidak melakukan bunga. Saya takut, seolah-olah kecantikan ini tidak hilang dengan pengalaman saya yang kecil di florikultur.

kedai rosesBaru-baru ini, ratu bunga taman mengembang harta bendanya, dan hari ini anda tidak akan terkejut dengan bunga mawar di tingkap. Semak kecil yang padat, berselerak dengan bunga mawar yang lembut, cukup selesa dalam keadaan apartmen, jika anda memberi mereka sedikit perhatian.

Apakah penjagaan yang sesuai untuk pembelian yang dibeli di dalam periuk? Setelah memperoleh keindahan, perlu diperhatikan saat-saat seperti:

  • menjalankan pemeriksaan menyeluruh terhadap semak belukar dan menilai keadaan umum;
  • transplantasi mawar ke dalam tanah nutrien, menggantikan periuk jika perlu.

Menyediakan mawar untuk “hidup rumah”pemeriksaan belukar

Membawa bunga ke rumah dari kedai, ia perlu baik untuk memeriksa kehadiran perosak, supaya tidak berkompromi sepanjang haiwan yang dijangkiti. Di samping itu, keluarkan semua daun kering dan tunas pudar. Apabila berbunga telah berakhir sepenuhnya, dan tiada bahaya akan segera memotong belukar, meninggalkan setiap menembak sehingga 5 tunas.

Untuk pencegahan dan perlindungan terhadap serangga berbahaya dan pemegang penyakit meningkat fitoverm Previkurom.

Selepas pemeriksaan dan pemprosesan semak belukar perlu ditinggalkan selama dua minggu sahaja – pada masa ini ia menyesuaikan diri dengan iklim rumah.

Memindahkan bungapemindahan mawar

Pada akhir tempoh penyesuaian, anda boleh mula memindahkan pembelian yang dibeli. Selalunya di kedai-kedai bunga, tumbuh-tumbuhan adalah dalam periuk sementara dengan tanah pengangkutan, ditambah mereka diberi makan sepanjang masa dengan baja untuk terus berbunga. Bunga yang dibawa ke rumah mestilah dipindahkan ke dalam tanah nutrien segar. Campuran tanah siap boleh dibeli di kedai dengan segera apabila membeli mawar atau membuat diri sendiri, mencampurkan:

  • dalam bahagian yang sama humus dan turf;
  • menambah 0.5 bahagian pasir.

Adalah lebih baik untuk mengambil pot bunga dalam bentuk kon, melebar ke atas. Terlalu banyak yang diambil tidak bernilai – cukup jika terdapat jarak 3 cm di antara dinding periuk dan semak belukar (dalam periuk besar bumi akan kering untuk waktu yang lama dan akan berubah menjadi masam).

Berhati-hati mengeluarkan semak belukar, lepaskannya dari tanah lama, luruskan akar yang berpintal dan letakkan selama 10 minit dalam larutan stimulan pertumbuhan. Memproses tumbuhan mawar di dalam periuk baru, dipenuhi dengan tanah segar.

Bahawa belukar lebih baik untuk memindahkan pemindahan, tutup selama seminggu dengan topi. Pengudaraan secara berkala.

Penjagaan lanjut untuk bunga mawarbunga ros mekar

Selepas seminggu, anda boleh melepaskan topi dan menjaga mawar dalam mod yang biasa, iaitu:

  • air selepas mengeringkan lapisan atas tanah:
  • sekali setiap dua minggu untuk memberi makan kompleks mineral (permohonan baja pertama boleh dilakukan tidak lebih awal dari satu bulan selepas pemindahan bunga dibeli);
  • sentiasa mengeluarkan bunga kering, setiap musim bunga untuk memendekkan pucuk untuk merangsang cawangan dan berbunga.

Related  Dua cara bertumbuh Victoria dengan benih

Video tentang cara menjaga bilik naik selepas pembelian