Tahun lepas, percubaan untuk menanam kubis adalah kegagalan: kepala tumbuh kecil dan tidak lama disimpan. Jiran mengatakan bahawa ini adalah disebabkan oleh percikan benih yang salah. Beritahu saya, bagaimana air benih kubis air selepas mendarat di tanah?

Kubis tumbuh di hampir setiap kebun sayur. Sesetengah petani membeli benih siap pakai dan menanamnya di taman, dan yang mempunyai masa dan tempat percuma, membesar dengan sendiri. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan kepala yang kuat, ia tidak cukup hanya untuk menanam semak kubis. Hasil yang baik boleh diperolehi hanya dengan mengikuti peraturan penjagaan anak benih yang semakin meningkat.

Salah satu keperluan asas untuk penjagaan adalah mengetahui bagaimana air kubis selepas mendarat di lapangan. Sayur-sayuran ini sangat menyeramkan kelembapan, dan kepala succulent renyah adalah mungkin hanya dengan penjagaan yang tepat dan tepat pada masanya.

Apa yang perlu anda ketahui sebelum anda keluar dengan air yang boleh di patch kubis? Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada detik-detik seperti:

  • suhu dan kualiti air;
  • kekerapan dan masa pengairan;
  • penanaman benih;
  • apabila perlu menghentikan penyiraman.

Suhu dan kualiti airpenyiraman benih

Terlepas dari apa jenis kubis yang ditanam, untuk menyiram benih di tanah terbuka, anda harus menggunakan:

  1. Air yang stabil. Bekalan air secara langsung dari telaga atau paip air tidak dibenarkan.
  2. Air hangat. Suhu air yang paling sesuai ialah 18 hingga 23 darjah Celcius.

Keperluan sedemikian adalah disebabkan oleh air sejuk pada anak benih, serta pada semak dewasa, kesan buruk. Hasil daripada penyiraman dari keran, terdapat risiko tetap sepenuhnya tanpa tanaman. Air sejuk menimbulkan kemunculan pelbagai penyakit, akibatnya benih mati. Selain itu, garpu sendiri terikat sangat lemah, atau mereka tidak akan sama sekali. Suhu air di bawah 12 darjah kritikal dan membawa kepada kematian kubis.

Kebun yang berpengalaman menasihatkan untuk menggunakan pemanasan semulajadi tangki air warna hitam.

Kekerapan dan masa penyiraman

Dua minggu pertama selepas menanam benih di atas katil, ia perlu disiram selepas 2 hari, menggunakan untuk 1 persegi. m kira-kira 4 liter air. Kemudian jumlah penyiraman dapat dikurangkan menjadi dua kali seminggu, tetapi jumlah cairan dapat ditingkatkan menjadi 12 liter. Ini adalah saranan umum, tetapi kekerapan pengairan harus ditentukan bergantung kepada iklim serantau dan keadaan semula jadi yang sedia ada.

Semasa musim kemarau, kekerapan pengairan harus dua kali ganda. Tetapi ia patut berhati-hati – dari keterlaluan kelembapan, kepala menjadi longgar dan retak.

Masa yang paling sesuai untuk penyiraman adalah pagi atau petang, apabila matahari tidak aktif.

Related  Bagaimana untuk menyebarkan azalea di rumah?

Pemangkasan benihhilling

Selepas setiap penyiraman, tanah di bawah semak mesti dilonggarkan supaya kerak tidak terbentuk. Pada masa yang sama, anak benih perlu bosan sehingga daun daun ditutup:

  • untuk varieti awal, satu hilling adalah mencukupi;
  • untuk kemudian ia akan mengambil masa sehingga 3 bukit.

Bilakah berhenti menyiram?

Untuk memastikan bahawa kubis tidak kehilangan kualitinya dan dipelihara dengan baik, penyiraman harus dihentikan sebelum penuaian:

  • jenis awal – 3 minggu sebelum memilih kepala;
  • sederhana dan matang – sebulan.

Penjagaan kubis selepas ditanam ke tanah terbuka – video