Sebagai kawan, saya melihat bunga yang menakjubkan, sama dengan orkid. Saya sendiri suka orkid sangat dan memupuk mereka dengan semangat, tetapi saya belum pernah mendengar tentang pelbagai jenis itu. Beritahu saya, sila, lebih lanjut mengenai kasut venison bunga besar. Apa yang dia perlukan?

seliparDi hutan taiga yang rendang dan lembap, bunga yang menawan tumbuh. Melihatnya, ramai yang segera mengingati permaidani tumbuh-tumbuhan dalaman – orkid yang bangga, dan tidak sia-sia, kerana kedua-dua budaya ini mekar hampir sama. Itu dipanggil bunga orkid »sepatu Venus bunga. Daun herba dari keluarga orkid (orkid) tumbuh secara bebas dalam keadaan semula jadi di kalangan hutan taiga, di mana sentiasa terdapat air, dan matahari yang cerah tidak dapat mengganggunya.

Bunga di negara berlainan mempunyai nama: di England ia adalah “kasut wanita”, untuk orang Amerika – “moccasins”, dan di rantau kami lebih dikenali sebagai “Butang Virgin Biru”.

Penerangan spesiesKasut Venus

Kasut Venus mempunyai cetek, tetapi rimpang tebal. Dari situ tumbuh daun hijau bujur dengan tip-tip yang tajam dan urat membujur. Permukaan daun ditutupi dengan bulu cahaya kecil, dan pada dasarnya terdapat empat pada setiap belukar.

Kilang itu dicirikan oleh pertumbuhan perlahan: pertumbuhan tahunan sistem akar hanya 4 mm, dan kuncup bunga diletakkan sekurang-kurangnya tiga tahun sebelum berbunga.

Pada pertengahan musim panas, belukar menghasilkan batang bunga agak tinggi, sehingga 45 cm tinggi, dengan bunga besar seperti orkid, manakala kelopak atas dipanjangkan, dan yang lebih rendah menyerupai bibir tebal dan melambung (kasut). Jangkung warna boleh menjadi yang paling pelbagai, tetapi paling sering terdapat jenis dengan warna yang berbeza warna merah jambu dan merah (terdapat “kasut putih”).selipar putih

Spesies terbesar adalah kasut Venus yang berbunga besar – diameter bunganya mencapai 10 cm.

Atas dasar kasut berbunga besar, penternak menghasilkan banyak jenis hibrid, yang penanam bunga dengan senangnya tumbuh sebagai tanaman taman.

Apa kebun anggrek seperti?selipar berjalur

Venus tidak begitu aneh dan cukup selesa di taman, jika anda membuat keadaan yang sedekat mungkin dengan persekitaran semulajadi dari “habitat” bunga itu. Ini termasuk:

  • tanah beralkali udara-telap;
  • tempat dengan pencahayaan bertaburan;
  • penyiraman yang banyak, tetapi dengan syarat tanah itu akan kering sedikit;
  • semburan berkala semak di musim panas yang panas kering;
  • baja organik semasa tempoh berbunga.

Lebih baik melipatgandakan hutan tampan dengan membahagikan rimpang pada akhir musim panas, kerana benih tumbuh buruk, dan tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di bibit mekar dalam 8 tahun selepas menyemai.

Video mengenai cara mengembangkan selipar Venus sebagai pembantu rumah