Alternatif kepada rumput – bagaimana anda boleh menggantikan rumput?

Masa yang baik hari! Nasihatlah, sila ambil perhatian beberapa masa yang menarik dan tidak terlalu banyak dari segi penjagaan, alternatif kepada rumput. Apa yang boleh menggantikan rumput, jika tidak ada ruang yang cukup di kawasan di bawah matahari dan hampir semua wilayah diduduki oleh pokok buah-buahan?

Adakah mungkin untuk meragui bahawa rumput hijau yang berair adalah elemen reka bentuk landskap yang paling indah, memberikan tapak penampilan yang rapi dan mulia? Tidak dinafikan, ini begitu. Dengan hanya satu spesifikasi: lengkap dengan permaidani hijau hidup telah pergi pekebun berpengalaman yang akan memastikan bahawa rumput tidak berpeluh, tidak reput, tidak peremerz musim sejuk, tetap akan memotong, memangkas, doseivat, sikat, menyuburkan, dan sebagainya. Seperti yang anda lihat, rumput bukan sekadar hiasan, tetapi juga kerja titanic, perjuangan yang berterusan untuk kewujudannya dalam iklim latitud kami.

Sekiranya anda tidak boleh memberikan masa maksimum rumput anda, lebih baik untuk meninggalkannya sama sekali, memberikan keutamaan kepada alternatif rumput itu.

Apa yang boleh menggantikan rumput di bahagian-bahagian rindang taman:

 • penjelasan rumput tahan naung (Poa, periwinkle, lily, goutweed, yang merah jambu Asarum, tiarella, Hepatica, omphalodes, zhivuchka);
  glade rumput-toleran-rumput
 • taman bunga yang bertoleransi (astilba, geranium, anemone, keseimbangan, burung unta, paku);
 • sebuah permaidani tumbuhan konifer yang menjalar: cemara, janggut, pinus;
  permaidani tumbuh tumbuhan konifer
 • Perlindungan lumut tunggal (sesuai untuk kawasan rindang).
  lumut

Di kawasan yang paling cerah akan kelihatan seperti rumput alternatif seperti:

 • rumput berbunga dari tumbuh-tumbuhan penutup tanah (periwinkle rumput, bunga padang rumput, gorila Colchisian, dll);
  rumput berbunga dari loji penutup tanah
 • tselnopokrovny permaidani (tanaman itu adalah sistem padat rhizome yang praktikal menjadikannya mustahil untuk mereka menginjak-injak): thyme, reptans Ajuga, semanggi, halia liar;
  Tumbuhan
 • Moorish lawn dengan bunga liar (poppy, bunga jagung, calendula, chamomile, flax, escholcia);
  Moorish lawn dengan bunga liar
 • rumput padang rumput (miscanthus, reed, Bukharin, elmus).

Peraturan yang paling penting untuk memilih jenis rumput alternatif seperti ini, yang tidak memerlukan penjagaan aktif – pemilihan hanya tumbuhan yang menjadi ciri zon iklim ini. Alam semulajadi telah menjaga bahawa mereka teguh berakar di rumput anda, dengan cepat berkembang dan meliputi tapak dengan permaidani padat.

Sebagai contoh, thyme, polzuchka tahan lasak, halia liar, goutweed, loosestrife dan Oxalis berkembang sangat cepat, tidak meminjamkan diri kepada perosak dan penyakit, di samping itu, mereka tahan sejuk. Lawns dari tumbuhan tersebut memerlukan perhatian hanya pada peringkat pembibitan dan sehingga mereka tumbuh di tapak tersebut. Ia mencukupi untuk memotong rumput yang semakin meningkat sekali setahun.

Tambah warna-warna cerah ke laman web ini boleh melalui penanaman tumbuhan semak belukar. Pertama sekali, ia patut memberi perhatian kepada pembersihan dan periwinkle.

Sempurna tumbuh di bawah naungan pokok-pokok permaidani konifer jintan-jambul yang berjongkok di atas tanah, serta penutupan lumut. Moss adalah salah satu yang paling menyesuaikan diri dengan mana-mana persekitaran tumbuh tumbuhan. Di bawah pokok-pokok itu, glade hiasan berkilat adalah yang paling mudah di tanah lembap. Di antara meritnya – kelembutan, hiasan, keanjalan dan kepadatan, unpretentiousness.

Jika tambahan kepada Bayang Satu, di atas sebidang tanah liat di mana tumbuhan kecil boleh membesar seperti biasa, anda perlu memberi perhatian kepada apa-apa sebagai benih rumput ryegrass saka. Ia tumbuh secara harfiah seminggu selepas menyemai, cepat dipulihkan dan tumbuh agak padat, membentuk lapisan yang cantik dan kemas. Di atasnya anda boleh dengan tenang mengaturkan piknik tanpa rasa takut untuk integriti penutup.

Video: rumput alternatif dari lumut Ireland

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector