Baru-baru ini saya mempunyai kaktus kecil. Mereka memberi saya bunga, sekarang bunga telah jatuh. Sebelum ini, “duri” seperti saya tidak mempunyai, saya lebih suka tumbuh-tumbuhan dengan daun. Beritahu saya, berapa kerapkah saya menyiram kaktus dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

cactiBanyak penanam bunga yang mula percaya bahawa kaktus adalah tumbuhan yang paling tidak bersahaja, kerana mereka hampir tidak memerlukan penyiraman. Secara umum, mereka memang, betul, tapi bagaimana menyiramnya tidak sepenuhnya benar. Walaupun tempat kelahiran kebanyakan kaktus adalah padang pasir, di mana hujan sangat kecil, tanpa air, mereka tidak boleh wujud. Apa yang harus dikatakan tentang jenis bunga kecantikan ini berduri – mereka pasti memerlukan kelembapan.

Betul dan, yang paling penting, penyiraman yang tepat pada masanya adalah kunci kepada keadaan tumbuhan yang baik. Mengetahui seberapa kerap anda memerlukan air kaktus, anda tidak boleh hanya menanam bunga yang besar dan cantik, tetapi juga menunggu kelahiran anak kuncinya.

Kekerapan pengairan

penyiraman kaktus

Keperluan untuk cacti dalam kelembapan ditentukan oleh banyak faktor, antara mereka:

  • afiliasi spesis;
  • syarat penahanan;
  • masa tahun ini.

Sehingga kini, terdapat banyak jenis kaktus. Ada di antara mereka jenis yang dapat mengurus tanpa air untuk waktu yang sangat lama, kerana mereka mengumpulkan di dalam rizab air mereka (contohnya, tumbuhan berasal dari Afrika). Tetapi pada masa yang sama, terdapat juga kaktus sedemikian, di mana kemarau berpanjangan hanya membawa maut (spesies tropika dan hutan). Oleh itu, adalah penting untuk mempertimbangkan asal-usul spesies tertentu.

Bagi keadaan penahanan, segala-galanya agak mudah – semakin rendah suhu, kurang kerap perlu disiram.

Dan, tentu saja, perlu mengambil kira cadangan umum mengenai kekerapan pengairan kaktus bergantung pada musim. Pada musim sejuk, panjang hari cahaya berkurangan dengan ketara, yang mempengaruhi kadar pertumbuhan bunga. Dalam hal ini, jadual pengairan untuk kebanyakan spesies kaktus kelihatan seperti ini:

  • dari November hingga Mac – jika bunga itu disimpan di dalam bilik yang sejuk dan gelap, penyiraman satu kali cukup untuk sebulan, atau tanpa ia;
  • April-Mei – secara beransur-ansur mengeluarkan cacti dari rehat musim sejuk, secara berkala melembapkan udara ke atas mereka dan air dua kali sebulan;
  • dari bulan Jun hingga Ogos – apabila kaktus di matahari dan cuaca panas, air sekurang-kurangnya sekali dalam 5 hari, tetapi jika musim panas adalah hujan dan sejuk – hanya sekali seminggu;
  • September-Oktober – memendekkan pengairan sehingga sebulan sekali.

Untuk air cepat menembusi akar dan tidak bertakung di dalam periuk, anda perlu meletakkan saliran di bahagian bawah pasu, dan juga menggunakan tanah yang betul (campuran gambut, pasir dan tanah sejagat).

Bagaimana cacti air?

kaktus dalam kuali

Kebanyakan kedai bunga menghidupkan kakti terus ke dalam periuk. Ia boleh dilakukan, tetapi perlu diambil kira bahawa air tidak boleh jatuh pada kaktus itu sendiri.

Untuk pengairan dengan cara ini, lebih baik menggunakan air penyiram.

Tetapi terdapat lebih banyak kelebihan untuk menyiram kakti dalam palet, apabila air datang kepada mereka dari bawah, melalui lubang saliran. Pertama, jadi tanah tidak kabur dalam periuk dan tidak ada risiko membasahi kolar akar, dan kedua, kelembapan pada akar datang lebih cepat, kerana ia lebih dekat ke bawah periuk.

Oleh itu, menjaga kaktus mereka dan menyiram mereka, kita mesti mengambil kira bukan sahaja penampilan mereka, tetapi juga masa tahun, serta syarat-syarat penyelenggaraan mereka.

Related  Jangan menumbuhkan ovari dalam timun pekat parthenocarpic: sebab dan penyelesaian masalah

Ciri-ciri pengairan cacti – video