Kami menggunakan septik autonomi di negara ini selama beberapa tahun. Setiap kali terdapat keperluan untuk membersihkan, kami memecah kepala apa yang perlu dilakukan dengan kelumpatan terkumpul. Mereka mengatakan bahawa ia adalah baja semulajadi. Saya ingin tahu – adakah mungkin untuk menggunakan lumpur dari tangki septik sebagai baja di taman dan taman bunga?

Secara terang-terangan, jawapan dalam kes ini akan menjadi positif. Il dari tangki septik boleh bertindak sebagai baja organik kelas pertama. Tetapi dengan tepat memberi jaminan kepada orang-orang yang tertanya-tanya sama ada ia mungkin menggunakan lumpur dari tangki septik sebagai baja, ia harus dijawab dengan lebih terperinci.

Apakah lumpur ini?

Dalam mana-mana tangki septik terdapat sisa organik (air liur, air kencing, najis) yang tertakluk kepada rawatan kompleks oleh bakteria khas. Mereka mengitar semula sisa ini, membahagikan kepada dua komponen – lumpur dan air.

Il dari tangki septik

Malah, proses yang sama berlaku di atas timbunan kompos, di mana pemilik yang rajin dan kotej sayur-sayuran cuba untuk menghantar sebarang bahan organik. Bagaimanapun, terima kasih kepada keadaan khas, khusus yang dibuat, proses pemprosesan banyak kali lebih cepat. Oleh itu, selepas beberapa minggu, bakteria membalikkan pembaziran kehidupan manusia ke dalam baja yang berkualiti – pada kompos yang menumpuk proses ini memerlukan masa berbulan-bulan.

Adakah setiap lumpur berguna?

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan lumpur dari tangki septik sebagai baja, anda harus mematuhi peraturan keselamatan tertentu. Jangan tuangkan bahan kimia ke dalam tandas, sama ada sabun cecair, air selepas mencuci lantai, atau cara untuk membersihkan sanitari. Juga, garam berat dan bahan berbahaya lain tidak boleh dibenarkan masuk. Lagipun, anda ingin mendapatkan baja yang berguna, yang bermaksud bahawa hanya zat organik yang perlu dikumpulkan dalam tangki septik.

Related  Bagaimana untuk menjaga spathiphyllum bunga?

Penyediaan enapcemar untuk kegunaan

Gunakan segar, baru diekstrak dari enapcemar septik tidak selalunya mudah.

Bukan lumpur kering dari tangki septik

Oleh itu, adalah lebih baik untuk melakukan latihan awal – pengeringan. Ini boleh dilakukan dengan rawatan haba atau hanya diletakkan di lapisan nipis dan dikeringkan di jalan pada hari yang hangat, berangin. Sebagai hasil rawatan, lumpur menjadi granul kering, yang mudah digunakan dengan segera atau selepas beberapa ketika. Biji-bijian tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan dan mudah dicampurkan dengan tanah untuk memastikan taburan yang paling seragam di dalam tanah.

Ketahui tentang jenis septik yang anda boleh dari video