Permaidani hijau di plot adalah hiasan indah yang menyenangkan pandangan bukan hanya tukang kebun, tetapi semua orang di sekelilingnya. Tanah dengan tumbuh-tumbuhan rumput yang tumbuh memberikan daya tarikan tertentu dan menyebabkan kebanggaan pada pemiliknya. Walau bagaimanapun, rumput boleh didedahkan kepada pelbagai penyakit yang perlu ditangani. Acuan di rumput di musim bunga – apa yang perlu dilakukan? Apakah kaedah rawatan yang perlu diambil untuk menyelamatkannya?
noda cendawan pada gambar rumput

Atas sebab apakah cetakan muncul?

Penyakit yang muncul di padang rumput, tidaklah sukar untuk diperhatikan. Lapisan permukaan penutup zamrud ditutup dengan bintik-bintik coklat, putih, dan membosankan. Ia adalah acuan yang menghancurkan rumput. Pada mulanya memberi kesan kepada kawasan kecil dari rumput, dan kemudian tumpuan jangkitannya tersebar di seluruh wilayah.

Agen penyebab penyakit ini ialah jamur acuan – Fusarium. Ia mengeluarkan semula dalam persekitaran di mana: julat suhu 0-6 darjah Celsius, tanah kekurangan baja nitrogen meningkat kelembapan tanah dan saliran miskin.

Faktor utama dalam penampilan acuan

  • Acuan muncul apabila tanah dilembapkan. Jika pembentukan mendedahkan pembentukan lopak di rumput, selepas hujan lebat, operasi penyiraman, salji lebat, perlu segera mengambil langkah-langkah dan mengalirkan tapak.
  • Dengan rumput rumput memotong yang salah. Tidak mustahil untuk meninggalkan rumput tidak dipotong untuk musim sejuk, tindakan sedemikian akan membawa kepada pembusukan dan perkembangan kulat acuan.
  • Elakkan kekurangan nutrien, terutamanya nitrogen.
  • Sampah, daun runtuh adalah konduktor pertama untuk pembangunan acuan.
  • Apabila rumput jiran dijangkiti, angin boleh memindahkan spora acuan ke tempat yang berhampiran, rumput yang sihat. Merawat kawasan yang terjejas di rumput perlu dilakukan dengan berhati-hati, kerana acuan boleh kekal pada satu-satunya, dan kemudian merebak di seluruh wilayah.
  • Pada musim sejuk, rumput rumput sukar untuk “bernafas”. Sejak salji tebal tidak membenarkan udara melepasi, sering kali dengan munculnya musim bunga, acuan muncul.

Related  Apa yang boleh dan tidak boleh ditanam selepas kubis tahun depan

Mengeluarkan cendawan daripada rumput

Rumput malachite dipengaruhi oleh acuan dengan cepat. Permukaannya ditutup dengan cobweb-seperti, mealy, deposit bersisik warna putih, kelabu dan merah jambu. Acuan di rumput di musim bunga – apa yang perlu dilakukan? Ia adalah perlu untuk mengambil langkah-langkah segera dan mencegah pembusukan!

  • Dengan kekalahan kawasan kecil, cara yang paling berkesan dan mudah ialah memotong rumput rumput bersama-sama dengan cangkang atas tanah, kemudian terbakar. Penting: Jangan mencubit di sekitar kawasan berjalur, supaya tidak menjangkiti seluruh taman.
  • Dalam agrochemistry semasa, terdapat banyak ubat-ubatan yang boleh bersaing kualitatif dengan pereputan. Cendawan Moldy takut kepada racun kulat, mereka dengan sempurna membentuk bola pelindung untuk rumput, melindungi struktur luaran dan dalamannya. Khususnya, kesan racun kulat, berkesan pada peringkat awal pembentukan penyakit ini.

Penjagaan rumput yang kerap dan tapak tanpa acuan

Teruskan ke air, sebaik-baiknya pada waktu pagi, supaya titisan cecair dapat menguap di bawah sinar matahari. Bagaikan rumput – ia dilarang!

Perlindungan rumput mesti sentiasa bersih. Rumput perlu diberi makan dengan udara, yang akan menghalang pembentukan acuan, kerana dia adalah kekasih sisa organik.

Aerator akan menghalang terjadinya cetakan acuan. Sekiranya isi rumah tidak mempunyai alat khas, perlu menembus penutup rumput secara tetap, menggunakan garpu. Dalam kes ini, peredaran udara diaktifkan!

Untuk memastikan rumput tidak terdedah kepada jangkitan acuan, kerap membuat baja dalam bentuk baja mineral.

Cendawan Moldy di atas rumput bukan satu keputusan ke seluruh plot rumah!