semak komposisi tanahPenduduk musim panas yang tidak berpengalaman dihadapkan dengan banyak masalah dalam susunan taman mereka sendiri. Kenapa kentang tumbuh dengan baik di satu tapak, dan bukannya bit, “ekor” menyedihkan? Penyelesaiannya terletak pada jenis tanah, bergantung kepada yang mana anda boleh mendapatkan idea tentang unsur-unsur yang diperlukan, ketumpatannya, keupayaan kelembapan dan kebolehtelapan udara.

Parameter yang sama penting dalam pemilihan tanaman sayuran ialah keasidan tanah. Penghantaran sampel ke makmal khusus dianggap cara yang paling boleh dipercayai. Di samping itu, keasidan boleh ditentukan dari tumbuhan di plot. Walau bagaimanapun, pemilik baru “enam hektar” menggunakan penguji khas untuk tanah.penguji tanah

Kos peranti keajaiban di kedai dalam talian Rusia – dari 500 hingga 700 rubel. Kelebihan yang paling penting dari tester ialah kehidupan rak tanpa had. Semua data diperoleh berdasarkan tindak balas kimia, dan, oleh itu, sumber kuasa untuk radas tidak diperlukan. Sebagai peraturan, penguji memberikan sekurang-kurangnya tiga parameter – pencahayaan, keasidan dan kelembapan tanah.

penunjuk keasidan tanahPeranti ini membolehkan anda untuk mengukur bukan sahaja kualiti tanah, tetapi juga untuk menyesuaikan kekerapan tumbuhan menyiram. Malah tukang kebun permulaan akan menghadapi ujian. Dipstick khas harus dimasukkan pada kedalaman 10 cm dan tunggu sekurang-kurangnya dua minit. Data yang diperolehi berkaitan dengan jadual yang dibekalkan dalam kit, dan hanya selepas itu mengambil langkah-langkah untuk pembetulan tanah.

penguji digitalDi tapak AliExpress, penguji tanah sangat popular kerana harga yang menarik – 200-300 rubel setiap item. Walaupun eksperimen dengan soda dan cuka, pembeli masih mempunyai keraguan tentang ketepatan peranti. Di samping itu, proses pengukuran tanah adalah rumit kerana kekurangan arahan dalam bahasa Rusia. Selepas setiap penggunaan, hujung probe hendaklah dibersihkan dengan kain kering.

pengukuran keasidan dan kelembapan tanahSesetengah ulasan dinasihatkan untuk memilih penguji digital (harga 900-1100 Rubles di China dan 4000-5000 Rubles di kedai-kedai tempatan). Satu-satunya kelemahan adalah penghantaran yang panjang – sehingga 70 hari, tetapi jika anda membuat pembelian sebelum musim panas, maka selamatkan pesanan dengan salah satu vendor di AliExpress.

pengesanan suhu cahayaPerbezaan antara penguji bahasa Cina dan Rusia adalah minimum, dan bagi wang yang disimpan, anda boleh membeli biji atau baja khas.