prekrasna ptica napojnica u vrtu za pticeZimi, pero ne može lako dobiti hranu pod snijegom. Njima se mogu pomoći izradom pomagala za ptice vlastitim rukama. Donesite ovu uzbudljivu okupaciju vaše djece na ovo. U procesu zajedničkog rada djeci se može reći koliko je važno hraniti ptice u hladnom vremenu, kakvu hranu treba uliti i koje ptice zimi dolaze na hranilište.

Zašto je važno hraniti ptice zimi?

drveni ulagačOrnitološki znanstvenici citiraju takve brojke: od svakih deset tits za zimu, devet nestalo, uglavnom od gladi. Metabolizam u pticama je dizajniran tako da oni trebaju jesti tijekom cijelog dana, a u hladnoći, potrebno je više kalorija za održavanje života. Dobro opskrbljena ptica održava toplinu do jutra bez problema, a gladni imaju malo šanse preživjeti hladnu noć. Posebno malo hrane je u drugoj polovici zime, kada je većina bobica i plodova već jesti ili prekrivena snijegom.

Uređaj za napajanje je prilično jednostavan, i sami ćete uštedjeti puno životinja, ako ne zaboravite popuniti ga na vrijeme.

Koje se ptice mogu vidjeti zimi na potoku

Zimovanje ptica u našim vrtovimaU središnjem dijelu Rusije više od deset vrsta ptica leti u hranilišta. U gradovima češće postoje tits, vrapci, golubovi, vrane. U velikim parkovima, vrtovima, u predgrađima ili u prirodi na hranilica može vidjeti djetlići, češljugari, waxwings, nuthatches, bullfinches, Jays i mnoge druge ptice. Najčešći posjetitelji ptica blagovaonom je sise – veliki žuti grudi i crno-bijela sjenica i njihove rođake koji dolaze – Plava tits i princelings.

Brza hrana iz plastične boce

napojnicu iz plastične boceUnatoč neprikladnom izgledu, korice plastičnih bočica najčešće se vide na drveću. Može se izrađivati ​​od bilo kojeg spremnika, ali bolje je odabrati prozirnu plastiku kako biste vidjeli kako se punjač uvlači. Imaju mnoge prednosti:

  1. U svakom kućanstvu nalazi se nepotrebna plastična ambalaža. Umjesto da ih nadopunite s kantu za smeće, možete učiniti korisnu stvar.
  2. Za proizvodnju takvog ulagača trebate samo kuhinjski nož ili klerijski nož i komad užeta. Želiš učiniti što je moguće pažljivije – označite liniju markerom i dajte djeci – neka privuku budućnost. Takva prekrasna ptičja blagovaonica bit će jasno vidljiva na bijelom snijegu i nećete ga propustiti kad dodate hranu.
  3. Napojnica iz plastičnih bočica može se napraviti nekoliko – različitih oblika i vrsta. Pažljivo gledajući ptice koje dolaze, možete vidjeti nedostatke u dizajnu i bez problema napraviti novu.

I konačno, osoba s bilo kojim vještinama može lako i brzo napraviti takvu jaslicu. Djeca od adolescencije mogu se uputiti da ih sami rade.

Temeljito isprati posude iz jako mirisnih tekućina. Ptice imaju nježan miris i mirisni miris može ih uplašiti. Bolje je uzeti spremnik iz flaširane vode.

Najjednostavnija je mogućnost rezati veliku rupu u bočnoj stijenci boce. Ne bi trebalo biti preveliko, tako da pomagalo ne postane zamka. Do dna treba ostati nekoliko centimetara. Poklopac na bocu treba ostaviti da spriječi ulazak snijega i kišnice kroz vrat. Izaberite mjesto za ulagač tako da mačke i druge životinje ne mogu skočiti iz zemlje ili se penjati kroz debelu granu. Istodobno, boca treba biti dobro fiksirana.

U hrani bi uvijek trebalo biti raznih hrane. Pazite da se hrana ne zaustavi.

pomagalo za pticeZanimljivo i praktično je dizajn nekoliko okrenutih bočica, postavljenih na drvenu paletu. To vam omogućuje da istovremeno feed više ptica s različitim feedovima.

Kako napraviti jasle iz stabla

kućni ulagač pticaSigurno ste već napravili nekoliko komada plastičnih bočica i objesili ih u park ili svoj vrt. Sada možete preuzeti složenija zadaća i napraviti pomagalo za ptice s vlastitim rukama od drveta. Najjednostavniji i najpristupačniji materijal za to je šperploča. Izdržljiv je i otporan na vlagu. Za posao ćete trebati:

  • list od šperploče odgovarajuće veličine;
  • drvene letvice;
  • olovka;
  • slagalica;
  • čekić;
  • čavala ili vijaka;
  • odvijač ili odvijač.

Šperploča treba rezati u slagalicu po dimenzijama prikazanim na donjoj slici. Za takav pomagalo za ptice poželjno je duž perimetra dna da tuku letvice tako da hrana ne prolijeva iz njega. Šperploča se može zamijeniti vlaknastom pločom, OSB ili pločom.

crtež domaćeg napojnikaSkup se treba izvesti u istom redoslijedu u kojem je kuća podignuta. Dno je pričvršćeno na dno, a zatim na pribadače. Na njih je pričvršćen krov. Osigurajte pričvršćivače stablo, stup ili bilo koju drugu visoku strukturu.

Dimenzije na slici su približne i možete ih mijenjati, ali nije poželjno napraviti veliku napojnicu s jednim kutnim postovima kako ne bi ispalo kao na slici u nastavku:nepropisno pričvršćen

Iz istog razloga, ne biste trebali priložiti umjetnička djela izravno na deblo ili debelu granu.

Kakvu hranu trebaju zimske ptice?

Sada možete napraviti bilo koji ulagač ptica vlastitim rukama. Ostaje da nauče kako ih popuniti i kako pripremiti hranu kako bi ptice bile sretne.

kukuruzno ispunjenPrikupiti hranu za ptice može početi već u ljeto. Prikupiti i osušiti sjeme lubenice, dinje, suncokreta, bundeve i konoplje. Sjeme ne smije biti prženo. Slučaj ide slomiti osušio bijeli kruh, sir pomiješan s osušenog kruha koji se ne lijepi, neslan slaninu, žira, kitice Rowan, Viburnum, bazge. Za granivorous ptica sa suhim jesenskom greda korov – kopriva, quinoa, čičak, loboda.

Ako unaprijed ne možete pripremati hranu, gotove mješavine zrna za papige i druge ukrasne ptice učinit će.

Ne možete sipati sol u korito i pokvarenoj hrani, uključujući i stavljanje slano špek, pljesniv kruh, proso, pržena sjemena. Crni kruh, pite, belyasha i pizza također nisu prikladni.

Nakon što ste vlastitim rukama napravili pomagalo za ptice, spasit ćete mnogo ptica, a vi ćete susresti proljeće zbog njihovog veselog pjevanja. I u vrtovima i parkovima pomoći će se riješiti brojnih štetnika na stablima.

Samonosivi hranilice – video